Каналізування, сміття, благоустрій та вода, або чотири аспекти роботи шацьких комунальників

18 Вересня 2019, 16:10
1709

Після завершення літнього сезону відпочинку у працівників комунального підприємства «Бу­динкоуправління» роботи не поменшало, адже літні клопоти замінили проблеми «місцеві». Під­ключення будинків до каналізування та укладення договорів на вивезення сміття від населення – ці дві основні проблеми, над якими в комунальному підприємстві працюють от уже декілька років.

То що ж саме є проблемним для шацьких комунальників – розповідає начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль.

«Каналізування та вивезення сміття – це два основні питання, над якими наше підприємство працює безперервно от уже декілька років. Але саме вони йдуть найбільш туго. Наприклад, 5 років тому запровадили на території Шацька пакетний вивіз сміття, у 2017 році закупили сміттєві баки для населення в рамках проєкту у співфінансуванні з обласною радою. Зараз селищна рада має ще виділити свою частку співфінансування до обласних коштів (128 тис. грн.), за які ще докуплять смітники та роздадуть по дворах селища. Разом за ці кошти придбаємо ще майже 300 сміттєвих контейнерів. Але люди неохоче укладають з нами договори на вивіз сміття, навіть на пакетний. Вартість сміттєвого пакету з логотипом КП «Будин­ко­управління»  не змінюва­лася протягом усіх років – 5 грн. за пакет у нашій конторі та 5.50 грн. – у магазинах сели­ща. Для тих, хто ко­рис­ту­ється нашими 120-літро­ви­ми контейнерами – вар­ті­сть вивозу сміття ста­но­вить 317 грн. в рік (включає оренду контейнеру та вивіз). Так, у 2017 році пакетним ви­возом сміття користува­лись 212 жителів, у 2018 році ми вже уклали 297 договорів з шачанами та жителями сіл Мельники та Гаївка на вивіз побутових відходів, а в цьо­му році таких угод маємо вже 322.

Після літнього сезону ма­є­мо ще одну проблему – пе­реповнене сміттєзва­ли­ще. На другу чергу будівниц­тва полігону (де зарезерво­вана ділянка біля діючого полігону) селищна рада зробила документацію, вартість самого будівництва полігону становить більше 11 мільйонів гривень. І якщо через незадо­волення місцевих полігон не зможуть  побудувати, доведеться усю процедуру проходити заново: шукати місце, яке б відповідало нормам та вимогам, виготовляти технічну документацію, яка коштує також чимало, проходити експертизу, шукати кошти для його будівництва. Тобто полігону нам не бачити ще років 5, а то й більше. Виникає питання: куди шачани та жителі району будуть дівати сміття? Якщо на те пішло, то про зміну місця для полігону ТПВ потрібно було говорити ще 5 років тому, тепер же більш гостро стоїть питання, де знайти 11 мільйонів для його будівництва. Окрім того, Уряд планує затвердити нові дер­жавно-будівельні норми будівництва полігонів та їх захоронення, тож екологічних проблем, про що говорять деякі шачани, не виникатиме, - переконаний керівник шацький комунальників.

1

Протягом останніх двох років на літній сезон підприємство коригує графік вивезення сміття з курортних зон: з урочища Ляпове в селі Мельники, Гаївки та урочища Дуга, що в Шацьку – вивозять щотижня, з Гряди – щодня. Якщо є потреба – людина може прийти у комунгосп, оплатити вивіз сміття відповідно до об’єму.

1

«Стараємося, щоб побутові відходи вивозилось суто ко­мунальним підприємтсвом на полігон, а не людьми у ліс чи в по­ле. Тим, хто уклав договір на вивіз, напередодні на телефон відправляємо СМС-повідомлення, аби люди не забули виставити на вулицю свої контейнери. Відзначу, що за останній рік жителі деяких вулиць стали більш сумлінними в цьому плані: коли з деяких вулиць рік тому робили один рейс, то тепер доводиться їздити по три рази, аби забрати все сміття», – наголошує Іван Коваль.

1

Також восени на території Шацька знову планують встановити контейнери для збору пластику та склотари (сподіваються на порядність людей, котрі не будуть, як минулого року, підкидати на ці майданчики пакети з іншими відходами). Такий крок, за словами Івана Коваля, допоможе зменшити навантаження на полігон. Окрім того, якщо люди мають великі об’єми пластикових пляшок, їх можна привезти у комунальне підприємство, де його забиратиме ковельський підприємець, або здавати підприємцю, який працює на територіїї колишньої будконтори.

В цьому році селищна рада створила спеціальну комісію, в яку включила представників різних структур. Вона вже активно обстежує двори шачан та перевіряє, чи є в людей герметичні вигрібні ями, чи підключені будинки до центральної каналізації та укладені договори на вивіз сміття.

1

«Адже це все – екологія нашого селища та наших озер. Будемо спонукати людей під’єднувати будинки до центрального кана­лізування, адже витратили на її будівництво понад 20 мільйонів, збудували сучасні очисні споруди, які мають запрацювати на повну потужність», – говорить Іван Коваль.

На сьогоднійшній день з 530 дворів до центрального кана­лізування в рамках проєкту підключилось лише 65. За таких умов запустити на повну очисні споруди є дуже затратно та проб­лематично.

Серед проблем, з якими комунальне підприємство стикається постійно у своїй роботі – брак кадрів. Наприклад, цього літа на Гряді замість 12 рятувальників працювали лише 9, а з 9 працівників з благоустрою – мали лише 5. Причина – малі зарплати. Адже якби до каналізування підключалось більше споживачів та більше жителів Шацька уклали договори на вивіз сміття – підприємство могло б знизити тарифи на той же вивіз побутових відходів та ціну на інші послуги, а також мати кошти на збільшення зарплати прибиральникам та сезонним працівникам.

Благоустрій центрального пляжу в урочищі Гряда – ще одне питання, над яким працюють у Шацькій ОТГ спільно з КП «Будинкоуправління». Перед початком літнього сезону провели нараду з власниками баз відпочинку уро­чища Гряда, котрі погодилися брати дольову участь у благоустрої території. Протягом останніх місяців на центральному пляжі очис­тили територію від чагарників, встановили дерев’яні парасольки, перевдягальні, лавочки та зробили новий рятувальний пост, волейбольний майданчик. 24 вересня планують знову зібрати власників баз та комендантів, аби обговорити умови подальшого благоустрою пляжу, ремонту центральної дороги.

1

«На Гряді є каналізування, ми також обслуговуємо бази, при­би­раємо, вивозимо сміття. Єдине, чого там бракує – це гарної картинки: дороги та впорядкованого пляжу. За останній рік ба­чимо, як змінилися центральна дорога та пляж в селі Світязь (на що затратили кошти державного бюд­жету, а впорядкування пляжу Шацький нац­парк робив спільно з підприємцями), там же прокладають каналізування за європейські кошти. На жаль, вирішити подібний об’єм робіт Шацькій ОТГ не під силу, тому хотілося б бачити підтримку обласної ради та дер­жави, бо Гряда має не менший туристичий потенціал, ніж село Світязь. Своїми ж сила­ми громада поки що робить те, що може», – розповідає Іван Коваль.

Окрім водовідведення, КП «Будинко­упра­вління» забезпечує шачан та жителів інших сіл громади водопостачанням. Обслу­говують напірні вежі, ремонтують їх, а також мережі подачі води. Серед проблем Іван Коваль на­зиває заборгованість жителями сіл Самійличі та Хомичі оплати за водопостачання (сукуп­ний борг сягнув майже 30 тис. грн.), а також несанкціоноване ко­рист­у­вання водою дея­кими шачанами. Таких будинків, котрі роками користуються водопостачанням та не сплачують за це гроші, пра­цівники кому­нального підприємтсва виявляють ще й  тепер. Як наслідок – таких «споживачів» відключають від централізованого водопостачання.

1

Користуючись нагодою, начальник комунального підприємства закликає жителів Шацька бути більш терпимими один до одного, постійно дбати за екологію селища та наших озер.

«Не раз доводилось бачити, як у дворах люди палять плас­тикові пляшки та опале листя, сморід від чого розноситься на всю вулицю. Стоки з вигрібних ям пускають у рови, звідки вони попадають у грунт, криниці та озера. Захаращують привезеними дровами узбіччя вулиць, не доглядають за прилеглими до своїх пар­канів територіями та дехто чекає, поки за них прибере ко­мунальне під­приємство. Будьмо свідомими: дбаймо про чистоту та бла­гоустрій не лише свого обійстя, а й вулиць, та не знищуймо те, від чого залежить розвиток нашого селища», – закликає Іван Коваль.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024