Мрія шачанина Василя Романчука – поставити сина на ноги

10 Серпня 2019, 12:00
3878

За історією цього п’ятирічного хлопчика з Шацька з самого його народження стежить чи не вся Україна. Через помилку лікарів при пологах померла мама Михайлика Романчука - Оксана, а йому лікарі поставили діагноз ДЦП.

Усі турботи з виховання сина лягли на плечі Василя Романчука, а також його мами та тещі, на жаль, нині покійної. Всі ці роки нелегко доводилося родині, адже постійні судові процеси з лікарем, пошук клінік, грошей та методів лікування і реабілітації Михайлика неабияк виснажували сімейний бюджет. Проте, дякувати Богу та небайдужим людям, благодійним фондам, Василеві з сином минулого року вдалося знайти клініку в Китаї для реабілітації дітей з ДЦП, а також пройти перший тримісячний курс.

За тим, які процедури робили Михайлику в китайській клініці, шачани змогли бачити у соцмережі Фейсбук на сторінці Василя, котрий чи не щотижня показував відео та фото. Повернулися батько з сином з Китаю 28 травня, а вже на початку серпня обидва завітали в редакцію, аби розповісти про  поїздку до Піднебесної.

«Слава Уклаїні! Гелоям слава! Слава нації! Смелть вологам! Уклаїна понад усе!», – з дитячою щирістю каже Михайлик на прохання батька, і це неабияк додає гордості Василеві за успіхи сина.

1

«Адаптовувався Михайлик в Китаї нормально, переліт переніс добре. Ми проходили реабілітацію у клініці міста Юнченг, це дві години літаком від Пекіна. Там також було багато діток з України, Росії, Казахстану, Кореї. Навіть з більш складними діагнозами, ніж у нас», – розповідає Василь.

У клініці Михайлик пройшов чотири види лікувальної фізкультури та курси медикаментозного лікування. Їхні процедури розпочиналися о 8 годині ранку і завершувалися і о пів на шосту вечора з двогодинною перервою на обід. Китайські фахівці комплексно застосовували голковколювання, крапельниці та фізичні вправи. І так – три з половиною місяці поспіль. Вихідні – лише декілька днів.

«Спочатку Міша трохи важко переносив процедури, але згодом звик майже до усього. Правда, плакав під час кожної голкотерапії, бо там китайці до всього ставились дуже скрупульозно та спуску нікому не давали, якщо це стосувалося здоров’я дітей. Ставили на все тіло - в руки, спину, ноги, голову - до 100 голок, з якими Міша лежав 50 хвилин. Ці процедури були 20 днів, потім 20 днів крапельниць, 4 дні відпочивали і знову 20 днів голок. Решту процедур він чекав з радістю, знав, як і що треба робити, займатися. Бували дні, що нервував, капризував, адже такий темп і ритм не кожен дорослий витримає», – розповідає Василь. 

Та просить у Михайлика, аби той розповів, хто до нього приходив протягом дня. «Ву Сю Пенг, потім Ву Янг, потім голки-обколки (хлопець навіть не згадує про таку болячку процедуру, але тато поправляє), ішли гуляти, після обіду – Моторіка, також улюблений друг, що сміється (так називав фізіотерапевта), Софія масаж робила, і ще останній друг», – перераховує малий.

2

Така реабілітація, поєднана із медикаментозним лікуванням, дала позитивний результат, тому китайці наполягають і на другому курсі реабілітації. І чим швидше його розпочати – тим краще.

«Навчився Міша стояти і робити декілька кроків з підтримкою, стояти на четвереньках, сидіти на стільці без підтримки, присідати. Протрібно розвивати тонус м’язів рук та ніг. Але щоб поставити його на ноги, потрібні роки напруженої реабілітації та занять. Китайці дають нам цю надію. Ми хочемо, аби в майбутньому Михайлик зміг хоча б сам себе обслуговувати», – каже Василь.

Китайська клініка уже готова прийняти Михайлика на реабілітацію, але для цього потрібно назбирати певну суму на оплату лікування, квитки на літак та харчування.  Потрапити у Китай першого разу, а тепер долучився до збору коштів на другий курс реабілітації благодійний фонд «Киян» (там майже половину потрібної суми зібрали на перший курс). Всього разом з перельотом та харчуванням реабілітація обійшлася родині в 10 тисяч доларів. Зараз у благодійному фонді оголосили другий збір коштів для Михайлика (інформацію про це розмістили на сторінці фонду, де висвітлюється решту суми, необхідної для лікування: 81 тисяча гривень). Але спершу Михайлику треба пройти курс реабілітації у Львові та клініці «Киян» при благодійному фонді.

Зараз ще допомагають збирати кошти на квитки знайомі та рідні через соцмережі (залишилось зібрати приблизно 4 тисячі доларів), адже прогрес у лікуванні однозначно є. Вдома з Михайликом також займаються: постійно стоїть на вертикалізаторі, крутить велосипед, аби розробляти ноги, повзає, перевертається.

 Якби потрібну суму вдалося назбирати за найближчі тижні, то у серпні-вересні Михайлик з татом уже могли б полетіти в Китай. А решту коштів на оплату самого лікування фонд дозбирав би за період перебування Михайлика у Китаї, адже між клініка та фонд вже багато років працюють на довірі.

При нагоді розпитую і про те, що цікавого вдалося побачити у Китаї.

Поїхали ми туди в лютому, а через два тижні там стала спека, температура сягала 30-40 градусів. Лікарня була майже в центрі міста, тому в обідню перерву вийти особливо не було куди. Більшість ходили ввечері у ближній парк кататися на машинках, човнах. Дехто брав вихідний та їхали побачити восьме диво світу (скляний міст). А ми вихідні дні використовували більше для відпочинку. Китайські страви куштували мало, більше купували молоко, хліб, коржі, рибу, яйця, молочні продукти. Ціни – прийнятні, хоч дорогі яйця, макарони. Узагалі на харчування за три місяці пішло приблизно 2 -2,5 тисяч доларів, – розповідає Василь.

Звісно, що зібрати потрібну суму для реабілітації у Китаї батькові, котрий змушений безперервно доглядати за сином, отримуючи соцвиплати на сина як інваліда І групи підгрупи А та пенсію по втраті годувальника (разом приблизно 4100 грн.) не під силу. Дякує Василь за допомогу усім людям, котрі допомогли фінансово, Шацькій райдержадміністрації, також настоятелю храму Різдва Богородиці смт Шацьк отцю Миколі Вихору. При його згадці Михайлик радісно усміхається і каже: «Пам'ятаю Миколу! Буду колядувати!»

Також Василь просить небайдужих до долі хлопчика допомогти його синові стати на ноги та повірити, що разом можна творити дива!

Номер картки:5168 7427 2588 5325 Романчук Василь Михайлович

3

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
12 Серпня 2019, 18:17
Який чудовий позитивний малюк! Господи, дай йому здоров'я, а татові - терпіння!
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром