Чим і як завершилася вступна кампанія в Шацькому лісовому коледжі

08 Серпня 2019, 15:45
4703

У Шацькому лісовому коледжі імені Валентина Сулька вже є студентське поповнення. Це 12 студентів бухгалтерського обліку, 34 новобранці на «лісове господарство» на базі 9 класів і 23 – на базі 11 класу.

Про особливості цьогорічної вступної кампанії говоримо з відповідальним секретарем приймальної комісії Катериною Прасюк, - йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

Наразі вступна кампанія до Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька ще триває, – каже Катерина Юріївна. – Зокрема, продовжують надходити заяви як в електронній, так і паперовій формі на заочну форму навчання. Усі бажаючі вступити на заочну форму навчання можуть подати їх ще до 10 серпня включно.

– Як багато абітурієнтів було на вступ до коледжу на базі 9-ти класів?

– На жаль, їх було в нас недостатньо. Пов’язано це щонайперше із демографічним фактором. У цей період була менша народжуваність. Це підтверджують статистичні дані і вступна кампанія, пов’язана з цієї категорією вступників, до інших вишів. Там так само відчувався недобір абітурієнтів. Ми набрали дві групи на лісове господарство і одну групу бухгалтерського обліку.

– Це згідно з планом?

– Групи вийшли дещо менші. На жаль, дехто з випускників забарився з поданням документів. До мене вже зверталося п’ятеро випускників 9-х класів з проханням прийняти документи на навчання, але на той період час прийому документів завершився. Тож будемо чекати  їх наступного року або вже після закінчення 11-го класу.  

– А як склалося з державним замовленням для дев’ятикласників на названі спеціальності? Чи дозволили зарезервовані місця передати на одинадцяті класи?

– Так, ми отримали дозвіл управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації 24 державних замовлення передати на такі ж спеціальності для випускників 11-х класів.

– До речі, яка ситуація з набором абітурієнтів на базі 11 класів?

– Для абітурієнтів на базі одинадцятого класу у нас був вже конкурс: дві людини на одне місце. Тільки на спеціальність «лісове господарство» було більше 50 заяв.

  – Це старші діти. У них вже сформована життєва мета. Вони серйозно обдумали і вирішили. Значить, у коледжу є авторитет.

– Випускники 11-х класів, як правило, подавали документи не тільки в коледж, але і в університети. Саме останні, мабуть, і були для абітурієнтів пріоритетними. Звісно, нам довелося похвилюватися. Та загалом більшість зробили вибір на користь Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька, що нас радує.

– Чи є у вас студенти, які навчаються за власний кошт і чи таких багато?

– Платників після 9 класу у нас нема. Є невеличке доповнення на бухгалтерський облік і один лісозаготівельник для вступників після 11 класу.

– Керівництво Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства поставило завдання перед державними лісогосподарствами, аби всі їхні працівники мали відповідну лісівничу освіту. Чи подавали документи на навчання працівники галузі?

– Так, держлісгоспи направляють до нас на навчання своїх працівників. Цьогоріч 14 чоловік ідуть із дипломом кваліфікованого робітника, 10 – на базі 11-го класу і один – на базі диплома молодшого спеціаліста.

– Як Вам працювалося у приймальній комісії? Чи виникали якісь труднощі?

– Труднощів не було. Я працюю у приймальній комісії другий рік, маю досвід і відповідні знання. Тим паче завжди можна звернутися за допомогою до більш досвідчених колег – голови приймальної комісії Ігоря Васильовича Жмурка та його заступника Василя Михайловича Маротчака. Працювалося нам комфортно. Хотілося б кожен день бачити більше абітурієнтів. Цікаво спілкуватися з ними. В основному на навчання в коледж ідуть діти з тих родин, де хтось працює у лісовому господарстві.

– Можливо, запам’яталися якісь цікаві особливості цієї вступної кампанії?

– Таких епізодів було декілька. Одного дня до нас прийшла дівчинка із мамою. Під час бесіди виявилося, що у їх сім’ї чотири хлопці і вона, мамина улюблениця-донька. А дивно те, що саме вона, а не хлопці, виявила бажання вступити у Шацький лісовий коледж на «лісове господарство». Та дивовижі на цьому не закінчилися. У той самий день прийшов хлопець із такої ж багатодітної сім’ї, тільки у нього – чотири сестри. І він також подав заяву на «лісове господарство».

От близнюків цього року не було. Їх у нас двоє, вступили ще минулого року. А ще мою увагу своєю вихованістю і скромністю привернули батько із сином. Навдивовижу інтелігентні обоє. Коли прийняла від них документи, стала розпитувати, хто вони і звідки. Виявилося, це колишній наш випускник, а тепер директор ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Володимир Філюк привіз свого сина Володимира. Ось такими сім’ями і пишеться історія Шацького лісового коледжу та цілої галузі.

– Звернув увагу, що цьогоріч у вас діяла система електронних кабінетів. Доволі нова і незвична форма роботи. Як справлялися з цим завданням діти і викладачі?

– У нас доволі досвідчений адміністратор єдиної електронної бази. Це водночас і заступник голови приймальної комісії Василь Маротчак. Тож якихось затримок зі створенням електронних кабінетів вступників не виникало. Хто не знав, як це зробити у домашніх умовах, приїздили у Шацьк і Василь Михайлович вже на місці допомагав їм зареєструвати свій електронний кабінет. Вступники тут же могли подати електронні заяви. Що важливо було при цьому, так це мати з собою оригінали документів.

– Коли буде посвята у студенти?

– Вже традиційно у День знань. Цьогоріч він випадає на 2 вересня. Першокурсники мають прибути у вишиваних сорочках та блузках. Це свято запам’ятовується на все життя.

– Дякую за інтерв’ю.

Розмовляв Сергій ЦЮРИЦЬ

Коментарі
09 Серпня 2019, 12:44
Це фіаско
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром