Одні шачани заробляли гроші і відпочивали, інші – голосували за майбутнє

28 Липня 2019, 14:25
В Шацькому районі відбулися дострокові парламентські вибори 1597
В Шацькому районі відбулися дострокові парламентські вибори

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді. Явка склала 49,84% – це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Про це пише газета "Новий погляд+".

В Шацькому районі, який входить до Ковельського виборчого округу № 21, в день виборів працювало 29 дільничних комісій. Явка була досить низькою, оскільки багато місцевих у гарячу літню пору перебувають на заробітках, займаються туристичним бізнесом, інші – відпочивають в Україні чи за кордоном. Найбільш пасивними виявилися жителі Прип’яті, де з 415 виборців зробили волевиявлення лише 171. Здивував позицією ігнорування Світязь: із 1549 на дільниці прийшли 791. Пасли задніх Пульмо (проголосували 581 з 993 наявних) та Піща (401 – з 782).

В самому Шацьку на дільницях активно голосували громадяни, які тимчасово змінили місця голосування без зміни виборчої адреси. Серед виборців, котрі приїхали на Шацькі озера відпочити і не забули виконати свій громадянський обов'язок, були жителі Волині, Львівської, Київської, Запорізької, Сумської, Дніпропетровської, Тернопільської, Харківської областей, міст Київ, Луцьк, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Калуш, Суми та інших.

Побували на виборчих дільницях і офіційні спостерігачі від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Ліїс Розенфельдт (Естонія) і Недья Амірум (Франція). Вони спостерігали за ходом виборів на офіційній основі, аби згодом охарактеризувати вибори з точки зору незалежних осіб. Порушень не побачили, зате не втрималися, аби не висловити шачанам захоплення чудовою природою озерного краю, а після роботи – і гарно відпочити.

Процес виборів відстежували активісти громадської організації ОПОРА. За їхніми висновками, загалом вибори пройшли спокійно, без серйозних інцидентів і системних порушень. В результаті перемогу на Шаччині здобув самовисуванець Степан Івахів, якому місцеві віддали 3158 голосів, на другому місці Андрій Лев від партії «Слуга народу» – 1964, на третьому – Богдан Сінчук від ВО «Батьківщина» (503 голоси). Серед політичних партій лідирує «Слуга народу» – їй віддав свої голоси 3601 виборець. На другому місці перебуває «Батьківщина» – 681 голос. На третьому – «Радикальна партія Олега Ляшка» (632).

На трьох виборчих дільницях селища Шацьк здобула перемогу політична партія «Слуга народу», яка в сумі набрала 1149 голосів виборців. Щодо  кандидатів у депутати, то вподобання шачан дещо розділилися. В приміщенні школи-гімназії виборці вивели в переможці Андрія Лева від «Слуги народу», віддавши йому 289 голосів. На двох інших ДВК переміг самовисуванець Степан Івахів – 551 голос.

У селі Мельники з 953 місцевих жителів на вибори прийшло 645. З них за лідера перегонів: політичну партію «Слуга народу» віддали голоси 380, за Степана Івахіва –124. По решті виборчих дільниць району впевнену перемогу здобула та ж пропрезидентська політсила, але найбільший відсоток голосів «Слузі народу» віддали виборці села Світязь – майже 60%. Палку прихильність Степану Івахіву продемонстрували в селі Пульмо, де за нього проголосували понад 68% громадян.

На друге і третє місця жителі району виводили ВО «Батьківщина», «Європейську солідарність», «Радикальну партію Олега Ляшка», «Голос», «Силу і честь» та ВО «Свобода». Серед кандидатів у депутати в трійці лідерів були Андрій Лев, Богдан Сінчук від ВО «Батьківщина», Юрій Поліщук від ВО «Свобода»  та Василь Горішний від «Опозиційної платформи – За життя».

Щодо загальних результатів, то на одномандатному виборчому окрузі № 21 переміг самовисуванець Степан Івахів. За нього проголосувало 44,88% населення, або 33 560 виборців. На другому місці «слуга народу» Андрій Лев. За нього галочку поставили 18 862 виборці. На третьому – Богдан Сінчук від «Батьківщини» (6440 ).

Серед партій перемогу в окрузі здобула політична сила «Слуга народу», якій віддали свої голоси 34 606 (44,85%) виборців, далі у списку ВО «Батьківщина» – 9 268 (12,01%), «Радикальна партія Олега Ляшка» – 6 205 (8,04%), «Європейська солідарність» – 5 462 (7,08%), «Сила і честь» – 4 304 (5,58%), «Голос» – 4 101 (5,31%).

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024