«Наші студенти повинні любити ліс» – директор Шацького лісового коледжу про вступну кампанію

08 Липня 2019, 15:55
Ігор Жмурко 3747
Ігор Жмурко

Цього року вступна кампанія у Шацькому лісовому коледжі розпочалася раніше звичного майже на два тижні, а саме 1 липня. А ось прийом електронних заяв на базі повної середньої освіти (ЗНО) стартує тільки з 10 липня. Порівняно з попередніми роками, збільшилася і кількість державних місць: їх тепер 140.

Найбільше – 90 місць – виділено на спеціальність 205 «Лісове господарство», спеціалізація «Лісове господарство»: 60 – на основі базової загальної середньої освіти, 20 – на базі повної загальної середньої освіти і 10 – на заочну форму навчання. До слова, у 2016 році їх було відповідно 75 і 25, тобто 100 місць. Торік на спеціальність «Лісове господарство» на базі 9 і 11 класів вступило відповідно 52 і 11 абітурієнтів. Порівняно з попередніми роками збільшено квоту замовлень на спеціальності 071 «Облік і оподаткування», спеціалізація «Бухгалтерський облік» та 205 «Лісове господарство», спеціалізація «Лісозаготівля та первинна обробка деревини» – по 25 бюджетних місць на кожну (три роки тому було по 15, торік – 15), – йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

Про особливості цьогорічної вступної кампанії говоримо із заслуженим працівником освіти України, кандидатом сільськогосподарських наук, директором Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька Ігорем Жмурком.

– Ігоре Васильовичу, з чим пов’язане така переорієнтація в державному замовленні на згадувані професії?

– Фактично це реакція на реальний запит державних лісогосподарських підприємств. Лісівничі кадри попри нас для лісової галузі тільки на Волині готують також Східноєвропейський університет імені Лесі Українки та Луцький національний технічний університет, не кажучи про виші Львова, Києва, інших міст України. Натомість спеціалістів бухгалтерського обліку, лісозаготівлі та первинної обробки не вистачає. Це також пов’язано і з збільшенням об’ємів заготівлі деревини та розвитком деревообробної промисловості.

– Хто ваші вступники?

– Це учні 9-11 класів. Як правило, більшість із них – волиняни, хоч є у нас і вихідці з інших областей. Серед наших вступників – чимало дітей із лісівничих родин чи й наших колишніх вихованців. Також заочно лісівничу освіту здобувають працівники лісогосподарств.

– На базі вашого коледжу нещодавно проходив обласний зліт учнівських лісництв. Чи робите ставку на цю категорію юннатів?

3

– І освітяни, й лісівники розглядають учнівські лісництва – як першу профорієнтаційну сходинку для подальшого зацікавлення лісівничою справою. Зліт, а він вже традиційно проходить у Шацьку, – це ще й особлива форма навчання, а водночас – і можливість приглянутись до лісової Альма-Матер. Під час зльотів його учасники отримують можливість познайомитися з коледжем, його інфраструктурою, аудиторіями, музеями, пожити у студентському гуртожитку, а ще дізнатися про умови вступу, поспілкуватися з викладачами і навіть продемонструвати їм свої знання…. Звісно, ми дуже уважно приглядаємося до цієї категорії школярів, маємо надію, що саме вони у майбутньому поповнять лави студентів. Торік після подібного заходу на навчання в коледж вступили вихованці Скулинського та В’язівського учнівських лісництв Марія Зінчук та Валентина Коляса. Ми задоволені їх підготовкою. Думаю, так буде й цього року. Такий захід у Шацьку проводиться з профорієнтаційним прицілом.

– Фахівців яких спеціальностей готує ваш коледж?

– Їх у нас дві: 071 «Облік і оподаткування», спеціалізація «Бухгалтерський облік» та 205 «Лісове господарство» – спеціалізації «Лісове господарство» і «Лісозаготівля та первинна обробка деревини». На них можна вступити як після 9, так і після 11 класів.

– Яка вартість навчання для тих, хто хоче навчатися за власні кошти?

– Торік один рік навчання за програмою «Бухгалтерський облік» становив 7500 грн, на інші спеціальності – 7100 грн, для заочників – 8200 грн. У 2019 році вартість навчання буде змінена з урахуванням індексу інфляції.

– Як стати студентом Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька?

– Потрібна любов до лісу й бажання стати лісівником. Відтак привезти документи і скласти іспити або ж бути зарахованим за результатами ЗНО.

3

– Які документи потрібно подати вступнику і в який спосіб це найкраще зробити?

– Для вступу до Шацького лісового коледжу ім. В. В. Сулька вступники особисто подають заяву про вступ, у якій вказують спеціальність та форму навчання. До заяви вступник додає:

– документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

– сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за особистим вибором оригінали або копії;

– чотири кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см;

– ідентифікаційний код – копію паспорта (свідоцтва про народження для осіб, які за віком не мають паспорта);

– військовий квиток (посвідчення про приписку до призовної дільниці);

– документи, що дають право на пільги;

– інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів.

З 10 липня почнеться прийом електронних заяв на вступ до коледжу від вступників на базі повної середньої освіти (ЗНО). Для цієї категорії вступників приймальна комісія надаватиме консультативну допомогу при створенні електронних кабінетів

2

– За якими критеріями проводиться конкурсний відбір?

– Випускники 11 класу для вступу у коледж на денну і заочну форми навчання подають сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Приймальна комісія враховуватиме бали з таких предметів як українська мова та література, математика або історія України чи біологія (за вибором абітурієнта зараховуються бали з одного із вказаних предметів – авт.). Торік середній бал ЗНО серед зарахованих на бюджет і контракт відповідно складали – 123.29 та 136.50, мінімальний – 100 (ПЗСО), середній і мінімальний бал атестата (БЗСО) – 7,73 та 5.20. Цьогоріч мінімальна кількість балів для допуску до участі в конкурсі або зарахування на навчання поза конкурсом, за співбесідою 100 і більше балів.

Додам, що на спеціальність «Лісове господарство» на базі повної середньої освіти передбачено 3 пільгових місця. На базі 9-ти – 8 місць, по 2 пільгових місць виділено для вступників на «Бухгалтерський облік» та «Лісозаготівля та первинна обробка деревини».

– Як бути тим, хто з якихось причин не зміг цього року пройти зовнішнє незалежне оцінювання?

– З цього також є вихід. Вступнику слід подати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти за попередні роки. Єдина вимога, наявність базової або повної загальної середньої освіти.

– До якого часу триватиме прийом документів?

– Прийом документів на денну форму навчання на базі 9 класів триватиме до 13 липня (для тих, хто складатиме іспити), на базі 11 класів – до 18.00 год. 29 липня. А ось на заочну форму навчання на базі 11 класів він розпочнеться 10 липня і триватиме до 22 липня (для тих, хто має складати вступні екзамени, що проводить коледж) і до 9 серпня (від осіб, які не складають вступних екзаменів).

– Хто складає екзамени?

– Випускники 9-х класів. При вступі до коледжу на них чекають екзамени з української мови (диктант) та математики (тести). Також потрібно зазначити, що мінімальна кількість балів для їх допуску до участі в конкурсі або зарахування на навчання поза конкурсом, за співбесідою – не менше 4.

– Коли і де проходитимуть вступні іспити?

– Для вступників денної форми – з 14 по 21 липня, для вступників заочної форми – з 12 по 19 серпня. Відбуватимуться вступні іспити у головному корпусі нашого коледжу. Для цього створено приймальну комісію, куди увійшли досвідчені викладачі.

– Ігорю Васильовичу, і найхвилюючіше – коли абітурієнти зможуть дізнатися про рішення приймальної комісії щодо своєї долі?

– Рейтинговий список вступників для студентів денної форми навчання за державним замовленням буде оприлюднено з 23 липня по 1 серпня, заочників – 20 серпня. Сам термін зарахування вступників на стаціонарне навчання відбуватиметься з 29 липня по 6 серпня (за державним замовленням) та не пізніше 16 серпня 2019 року (за кошти фізичних та юридичних осіб – після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму (спеціальності), на заочну форму навчання – не пізніше 23 серпня (за державним замовленням) та 15 вересня (за кошти фізичних та юридичних осіб – після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму (спеціальності). Рішення приймальної комісії про зарахування у студенти кожен вступник може побачити на дошці оголошень і сайті коледжу.

– Який термін навчання у лісовій Альма-Матер?

– За освітньо-кваліфікаційною програмою підготовки молодшого спеціаліста денної форми за спеціальностями «Лісове господарство» і «Лісозаготівля та первинна обробка деревини» на базі 9 класів тривалість навчання 4 роки, на базі 11 класів – 3 роки, «Бухгалтерський облік» відповідно – 3 і 2 роки.

Інтерв’ю вів Сергій ЦЮРИЦЬ, прес-служба Волинського ОУЛМГ

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024