Волонтер-американець повернувся до Шацька

30 Червня 2019, 10:40
Геррет Вулф і Тамара Гулик 3217
Геррет Вулф і Тамара Гулик

Два роки поспіль у Шацькій школі-гімназії працював волонтер Корпусу Миру Геррет Вулф, навчав місцевих школярів англійської мови, працював над різноманітними проектами.  Першого вересня 2018 року його місія в Шацьку як волонтера завершилася, і вчительський та шкільний колектив урочисто попрощалися з американцем.

Та днями, майже через рік, Геррет знову навідався в Шацьк, до своїх друзів та другої української родини, в якій проживав протягом двох років – сім’ї педагогів Гуликів – Тамари Миколаївни та Володимира Івановича та їхнього сина Ігоря. У затишній атмосфері випала можливість поспілкуватися з Герретом та його другою родиною, а також Світланою Силюк, вчителькою англійської мови Шацької школи-гімназії, котра два роки пліч-о-пліч працювала з волонтером.

2

Перше, чим поцікавилася у Геррета, чи сумував за Україною та друзями та чи радий повернутися в Шацьк?

«Так, звичайно, я радий побувати тут, це мій другий дім. Зараз я навчаюся в одному з університетів Шотландії, хочу здобути докторське звання. У мене немає багато вільного часу, але часто згадував про Україну та час, проведений тут. В Україну приїхав тому, що мій товариш має одружуватися, в ці дні у Києві він заручився зі своєю дівчиною. А я використав можливість приїхати в  Шацьк», – розповідає колишній волонтер.

Зараз у Геррета канікули, і він вирішив навідатись сюди, побувати у Києві, Шацьку та у Львові. Радо зустріли свого колишнього вчителя-волонтера дирекція школи та педагоги, а також поспілкувався з ним і Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької ОТГ. Хоч Геррет жалкує, що не з усіма вдалося побачитися, адже тепер у навчальному закладі – канікули.

2

Розповів Геррет про своє життя після України.  Майже рік він, як уже згадувалося, одразу після завершення волонтерської місії, навіть не навідавшись додому, поїхав на навчання в університет Шотландії, де здобуває докторську степінь та пише наукову роботу на тему «Мирні конфлікти в міжнародній спільноті». Він переконаний, що досвід, здобутий тут, в Україні та Шацьку зокрема, став корисним у написанні його наукової роботи.

«Я викладав англійську мову разом із вчителями Світланою Силюк, Юлією Гармадською. Організовували літній табір, де вчили дітей англійської мови, працювали над новими методами викладання англійської мови, мали багато проектів. Моєю кураторкою  в Україні  була магістерка з міжнародних відносин, і це допомогло в написанні магістерської роботи», – розповідає колишній волонтер.

Не дуже часто, але спілкувався у Шотландії і з українцями (в університеті є українська група), відвідував український клуб, де збираються українці. Їх, каже, у невеличкому студентському містечку (за розміром та населенням приблизно таке, як Шацьк) є немало.

2

Помічає Геррет і зміни, які відбулися в озерному краї за рік: оновлені кафе, фонтан та загалом сквер ім. Тараса Шевченка, нова набережна у селі Світязь… Не зважаючи на те, що Геррет майже рік не був у Шацьку, мешканці селища й тепер впізнають його на вулицях, у магазинах. Раді бачити й колишні учні. Особливо роки роботи волонтера у школі,  як каже Світлана Силюк, пішли на користь профільному класу – випускниками Шацької школи минулого року, котрим для вступу в університети потрібне було  знання англійської мови. «Вони максимум зуміли взяти з його уроків», – у захваті говорить вчителька.

Постійно підтримують зв’язок із Герретом родина Гуликів. Як каже Тамара Миколаївна, де Геррет – там і ми.

«У нас є  постійний зв'язок по скайпу. Спілкувалися раз-два на місяць. Він розповідає, де живе, чим займається.  Дуже цікаво подивитися, послухати його розповіді. Думаю, звязок буде тривати все життя», – переконана шачанка.

Пишається вона і тим, що Геррет є патріотом не тільки своєї країни, а й України, і в розмовах завжди стає на бік українців.

Наостанок колишній волонтер просить журналістів допомогти йому зв’язатися зі своїми колишніми учнями профільного класу Шацької школи-гімназії, випускниками 2018 року, котрі зараз навчаються у різних містах України. Тому й залишає нам свою електронну адресу та просить їх писати йому: [email protected], або телефонувати через  зв’язок WhatsApp на номер: +380671642104.

А ми ж побажаємо йому лише успіхів у всіх його починаннях, не забувати про Україну та Шацьк, і ще не раз відвідувати нашу місцину, де любить і чекає його  українська родина.

3

3

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024