Як національна паралімпійська збірна тренувалася і відпочивала на Світязі

22 Червня 2019, 18:25
2790

В останні роки українські паралімпійці стали справжніми героями не лише тут, в Україні, а й у світі. Відповідно ця стаття - про паралімпійський спорт, а точніше про людей з інвалідністю, які займаються спортом, і є неповносправними особами. Утім язик не повертається їх назвати такими.

ВІЗИТ ДО СПОРТСМЕНІВ

Про це я переконався, коли завітав 14 червня разом з головою Шацької районної ради Сергієм Карпуком та його радником Іриною Хвисючик на базу відпочинку «Вілла-Віта», що розташована між пансіонатом «Шацькі озера» і спортивно-оздоровчим табором «Гарт».

А приводом такого візиту до цього затишного відпочинкового закладу (на фото) стало перебування на ньому національної паралімпійської збірної України з біатлону та лижних перегонів. Загалом тут на спортивно-реабілітаційному зборі (фінансує держава. – Авт.) зараз перебуває 36 спортсменів, -- серед яких тотально незрячі, з ураженням опорно-рухового апарату, візочники та інші. Разом з тренерами вони займаються тут підготовчою роботою (біг, пристрілка, спеціальні процедури, катання на лижоролерах) до майбутніх змагань. Ну, і, звичайно, насолоджуються нашою цілющою природою та красенем-Світязем. Про це паралімпійці розповіли нам у приватних розмовах.

Держава всіляко підтримує цих мужніх людей і вони відплачують їй за це численними перемогами на чемпіонатах та кубках світу, паралімпійських іграх.

ЮЛЯ

Побачили ми тут і добре знайоме обличчя для шачан – Юлію Батенкову-Бауман. Вона, без перебільшення, душа та справжня зірка цієї збірної. Історія життя цієї дівчини настільки драматична, що подібне трапляється тільки в сюжетах кінофільмів. Восьмирічною дівчинкою Юлія потрапила в страшну автокатастрофу, в якій втратила маму, брата і праву руку… Це сталося у 1991 році. Батько одружився вдруге з шачанкою Асею Дзядук. Відтоді майбутня спортсменка деякий час мешкала в Шацьку і навчалася в 6 класі місцевої школи.

Аварія, зокрема, поставила хрест на художній гімнастиці, в якій маленька Юля робила неабиякі успіхи. Але здаватися дівчинка навіть і думала! Юля почала займатися легкою атлетикою. А невдовзі знаходить себе в зимових видах спорту -- лижних перегонах та біатлоні.

На Паралімпійських іграх у Турині-2006, Ванкувері-2010 та Сочі-2014 наша землячка виборола загалом 13 нагород! Феноменальний успіх -- якби не одне суттєве «але». Серед цієї «чортової дюжини» медалей не було жодного «золота»… Але у Пхьончхані-2018 волинянка виборола його в останній гонці -- лижній естафеті.

Як зізналася Юля в одному з інтерв’ю, спорт вдихнув у неї друге життя, подарував радість перемог та знайомство з чудовими людьми.

Ну й, звісно, надихає на нові здобутки донька Злата, якій вже 4 роки.

Сьогодні Юлія Батенкова-Бауман є багаторазовою чемпіонкою України з легкої атлетики, майстром спорту міжнародного класу з лижних гонок та біатлону, переможницею та призеркою уже чотирьох Паралімпійських ігор, нагороджена орденами княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів.

ПОВАЖНІ ГОСТІ

Цього дня в гості до спортсменів з неблизького Луцька приїхали також заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк та голова Волинського регіонального центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук. Вони засвідчили паралімпійцям свою повагу і пообіцяли всіма можливими засобами підтримувати їхній спорт в Україні загалом та Волині зокрема.

УКРАЇНСЬКИЙ ПАРАЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ

Формування спортивного руху людей з інвалідністю в Україні бере свій початок з 1989 року. Саме в цей час почали створюватися фізкультурно-спортивні та оздоровчі клуби людей з інвалідністю. У подальшому ці громадські об’єднання стали основою для створення національних федерацій спорту людей з інвалідністю з різними видами уражень: опорно-рухового апарату, порушеннями зору, слуху та інтелекту. Уквітні 1992 року ці чотири федерації об’єдналися у Національний комітет спорту інвалідів України, що на сучасному етапі представляє Україну у міжнародному паралімпійському русі, а також сприяє участі українських спортсменів у дефлімпійських іграх (беруть участь люди, що не чують).

Стрімкий злет масового спорту інвалідів відбувся, коли в Україні була започаткована діяльність унікальної, і поки що єдиної в світі державної системи управління фізичною культурою і спортом людей з інвалідністю. У 1993 році рішенням Уряду України були створені Український центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та 27 регіональних центрів  «Інваспорт». Поєднання діяльності Національного комітету спорту інвалідів України і державної системи «Інваспорт» стало могутнім фактором розвитку фізичної культури і спорту інвалідів у нашій державі. Станом на сьогодні (2019 рік) в Україні -- 25 регіональних центрів з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», 3 міських та 2 районних центра, 27 дитячо-юнацьких спортивних шкіл для дітей з інвалідністю, включаючи 2 спеціалізовані, а також 106 фізкультурно-оздоровчих клубів.

Провідні спортсмени України досягли значних успіхів у найпрестижніших міжнародних змаганнях, гідно представляючи нашу незалежну державу. Загалом за роки незалежності майже три тисячі осіб з інвалідністю та їх тренери отримали почесні звання у сфері фізичної культури і спорту.

Завдяки системній організаційній та практичній роботі Національного комітету спорту інвалідів України та Українського центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» українські спортсмени з інвалідністю не тільки досягнули неймовірно високих результатів – кожен виступ наших спортсменів щоразу дивує світ неймовірними перемогами.

Від першого дебюту національної збірної команди України на X літніх Паралімпійських іграх в Атланті, де наші спортсмени вибороли 1 золоту, 4 срібні та 2 бронзові нагороди у легкій атлетиці та плаванні – до ХV літніх Паралімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, де здобутком команди стало не тільки 117 медалей: 41 золота, 37 срібних та 39 бронзових, але й сенсаційне третє місце Паралімпіади-2016. Причому, практично усі дні змагань, тримаючи у напрузі увесь світ, наша команда утримувала то другу, то третю світову позицію, поступаючись країнам-лідерам – Китаю та Великобританії! І це лише за п’ять паралімпійських міжсезонь…

За оцінками Міжнародного паралімпійського комітету, за останні роки темпи розвитку паралімпійського руху в Україні є найвищими в Європі. Ця динаміка притаманна усім видам спорту – українські спортсмени з інвалідністю долають нові рубежі та, здобуваючи перемоги у багатьох видах спорту, гордо прославляють на високих паралімпійських та дефлімпійських п’єдесталах ім’я нашої держави. І це, навіть, незважаючи на стрімкий розвиток спорту людей з інвалідністю у більшості країнах світу!


 

Віктор ГРИЦЮК, газета «Шацький край»

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром