«Потяг до лікарської справи успадкувала від свого дідуся-травника», – завідувачка Шацькою амбулаторією Алла Курчак

16 Червня 2019, 13:40
Сімейна лікарка Алла Курчак 3850
Сімейна лікарка Алла Курчак

До кабінету цієї сімейної лікарки з самого ранку щодня – велика черга. Усіх треба вислухати, обстежити, назначити лікування, розрадити добрим словом. І це – не єдина місія лікарки Алли Курчак, котра також є завідувачкою Шацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Фактично вона й курує роботу усіх сімейних лікарів громади.

Нещодавно Алла Курчак відзначила свій вагомий життєвий ювілей, який зустріла з певним життєвим багажем, чималими професійними здобутками, а головне – зі щирими вітаннями та вдячними словами від багатьох своїх пацієнтів.

Стати медиком мріяла з дитинства. Каже,  мабуть, це передалося спадково, адже дідусь Алли Іванівни був у Шацьку відомим лікарем: маючи освіту фельдшера, переважно своїх односельчан лікував травами.

Шлях у медицину Алла Курчак розпочала з навчання у медичному училищі в місті Кінішма Івановської області (Росія), де було більше можливості пройти по конкурсу, ніж в Україні. За чотири роки навчання найбільше сумувала за своїми рідними та Україною, адже додому приїжджала дуже рідко. Далі були роки роботи медичною сестрою та навчання в Тернопільській державній медичній академії імені Івана Горбачевського, куди вступил у 1997 році. А вже у 2013 році Аллі Курчак довірили посаду керівника Шацької амбулаторії ЗПСМ. Зараз у її підпорядкуванні знаходяться 5 лікарів сімейної медицини, фельдшери та 11 сільських ФАПів (Прип'ятського та Самійличівського старостинський округів, села Мельники).

В обовязки сімейних лікарів, як розповідає Алла Курчак, входить надання первинної медико-санітарної допомоги, профілактика та лікування, профілактичні щеплення. А до її обов'язків як керівника додається ще й організаційна робота. Реформу медицини вважає виправданою та надважливою для галузі.

«Добре зерно – це те, що кожний пацієнт довіряє повністю своєму лікареві, в той час як медик все знає про стан хворого, спадкові хвороби його родини, якщо вони підписали з ним декларацію, прораховує імовірність виникнення нових. Буває, що хтось хворіє серцевими захворюваннями, а хтось – бронхолегеневими. І все це нам треба враховувати, аби правильно поставити діагноз та назначити лікування», - розповідає Алла Іванівна.

У фінансовому плані, як вважає лікарка, реформа однозначно позитивно вплинула на стан амбулаторії: кращим стало забезпечення матеріально-технічної бази, підвищилися зарплати, що є стимулом до роботи лікаря.

Однією з проблем районної медицини Алла Курчак називає брак сімейних лікарів, котрі часто їздять на курси підвищення кваліфікації, а відтак їхні пацієнти вже не отримують тієї допомоги від свого лікаря, на яку сподівалися. Окрім того, є пацієнти, яких не задовольнив один лікар, вони йдуть до другого чи третього. Але успіх, беззаперечно, залежить від довіри один до одного лікаря-пацієнта.

На запитання, яким повинен бути лікар, Алла Курчак відповідає: чесним, порядним, і в будь-якій ситуації, в першу чергу, думати і дбати про хворого.

На сьогодні з Аллою Курчак підписали декларації 1850 жителів не лише Шацька, а й інших сіл. Тож роботи у неї завжди вистачає.

Щиро радіє, коли вдається вилікувати людину чи врятувати її життя. А таких випадків у багаторічній роботі не бракувало. Боляче переживає втрату кожного з пацієнтів.

«Думаю, усі наші лікарі важко переживають такі невдачі, скажімо так. Адже усі хочуть досягти певного результату, а коли не вдається цього зробити, і ти розумієш, що на кону безцінне – людське життя, то, звичайно, важко. Люди, в першу чергу, теж мають розуміти, що є люди похилого віку, є травми, несумісні з життям,є невиліковні хвороби... Є старість, яку побороти неможливо. Тому кожну втрату важко пережити. Всіх, кому не вдалося допомогти, пам'ятаєш поіменно, бо це важко сприйняти, бо це – людина», – ділиться лікарка.

Найбільшою цінністю та опорою як на роботі, так і вдома, є її сім'я. Хоч іноді, як зізнається, через специфіку роботи частенько недоотримують її уваги.

А напередодні свята своїм коллегам Алла Курчак бажає здоров'я, віри, сили, та натхнення!

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024