Оксана Шульга понад 20 років займається вирощуванням розсади

Коли сіяти і як доглядати – шачанка відкрила секрети вирощування розсади

17 Березня 2019, 15:00

Шачанка Оксана Шульга понад 20 років займається вирощуванням розсади квітів та овочів. Каже, що вистачає і для себе, і для людей.

Любов до землі, до рослин прищепили їй мама і бабуся, – пише газета «Новий погляд+».

«Я представниця третього покоління, що вирощує розсаду. В с. Вишнів Любомльського району, де я народилася, це був наш маленький сімейний бізнес. Там займалися цією справою цілими вулицями, як от у Світязі цибулею. Пам’ятаю, як виїжджала з мамою в Ковель продавати розсаду, то цілий ряд продавчинь стояв на ринку із самого Вишнева. Був час, що баліями возили на продаж помідори. Зараз у рідному селі вирощує розсаду сестра Мирослава», –  пані Оксана пригадує, як усе для неї починалося.

Коли вийшла заміж і переїхала до Шацька, то знала, що не піде вчителювати (хоч здобула вищу освіту і отримала червоний диплом), а продовжуватиме справу мами і бабусі. Сьогодні має біля хати чотири теплиці різних розмірів і 12 клумб, де від ранньої весни до пізньої осені цвітуть квіти. Розсаду чорнобривців, агератуму, сальвії, вербени, айстри та інших почала вирощувати віднедавна.

«Раніше, коли я торгувала розсадою на старому Шацькому ринку, був великий попит на квіти. Зараз чомусь стали менше купувати, та й клумб біля будинків у людей поменшало. Чи то люди стали бідніші, чи не мають часу займатися квітами».

Насіння квітів пані Оксана рекомендує купувати польського виробництва. Коли сіяти? Всю інформацію про строки посівів вона бере з посівних календарів. Слід запам’ятати, що не можна висівати насіння в 12 найбільших церковних свят, на повний і молодий місяць, в неділю і після заходу сонця. Оксані доводилося порушувати ці правила, але нічого хорошого з цього не вийшло.

На сьогодні жінка вже посіяла в теплиці редиску і в ящики – перець (3 лютого). Капусту потрібно висіяти  у відкритий грунт до Благовіщення (7 квітня). Насіння купує в одному з шацьких магазинів. Рекомендує брати якісне «Професійне насіння».

«Є сорти насіння і є гібриди. Людям я б радила саме гібриди, позначені на пачці як F1, бо вони стійкі до хвороб, мають кращу силу росту. Скажімо, рання капуста з такого насіння не буде тріскати і довго зберігатиметься, огірок не матиме гіркоти, а з помідорів не опадатиме цвіт. Потрібно обов’язково читати, що пише на пачці з насінням. Бо коли вказано, що рослина добре реагує на підживлення, а людина не зверне на це уваги, то без добрива нічого з такої насінини не виросте. Земля для висівання насіння в ящики повинна бути дуже легкою, торф’яною. Не варто брати грунт біля боліт, канав і озер».

Насіння перед висіванням Оксана Шульга не замочує, незважаючи на рекомендації професійних аграріїв, бо це не дає майже ніякого результату. Готуючи ящик до посіву, встеляє дно клейонкою, далі – невеликий шар тирси і земля, до 10 см. Рясно зрошує землю кип’ятком і насиченим розчином перманганату калію (марганцівка) – для дезінфекції. Насіння висіває в рядочки, густо, але людям, які сіють для себе, радить розкладати в грунт кожну насінину окремо.

Пані Оксана посіяла вже 30 ящиків перцю для нового врожаю. Це дуже теплолюбна рослина, тому ящики шачанка поставила у хаті біля батарей опалення один на одного, по 10 у рядку, і закутала їх у целофан. Перець сходить 10-14 днів. Так само сіє і помідори, от тільки їх на п’ятий день потрібно забрати від батарей, бо буквально за ніч стебла можуть витягнутися на тоненьких білих стеблах. А можна ящики з томатами просто не ставити в теплі.

Коли розсада зійде, Оксана Шульга поливає її фосфорним добривом, яке розвиває кореневу систему рослин.

Як настане тепло, ящики слід винести в теплицю, але в жодному разі не надвір, бо рослини можуть не витримати різкої зміни температури. Перед пікіруванням і висадженням у теплиці вони мають декілька днів адаптуватися. Жінка підживлює стебла перцю і помідорів «Рост-концентратом» – органічним добривом на основі сапропелю. Також гарний результат дає курячий послід: півлітра розвести у відрі води і поливати міжряддя. Потім варто рясно полити рослини водою, щоб добриво пішло в землю. Підійде для підживлення і селітра: 1 столова ложка на відро води. Посипати селітрою не рекомендується, бо вона може спалити рослину.

Гарного вам урожаю! Якщо матимете потребу в пораді, завітайте на Шацький ринок до Оксани Шульги. Вона поділиться всіма секретами і тонкощами вирощування, і вже дуже скоро порадує шачан якісною розсадою квітів та овочів.

                                                                                                                                                                                                                       Мирослава ЦЮП’ЯХ