Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Господар із Залісся розводить здорових і міцних поросят

19:30 20.04.2019
1761

Віктор Прилепа із села Залісся утримує в своєму господарстві до 30 свиней. Поголів’я значно зросло навесні, коли почали народжуватися поросята. Він один з тих господарів Шацького району, який вже впродовж багатьох років не має проблем зі збутом свиней – постійні покупці самі приїжджають по товар до нього додому. Вони знають, що малі поросята у Віктора Володимировича міцні, здорові і гарно ростуть, а дорослі, вигодувані натуральними кормами, дають багато корисного м’яса і сала з чудовими смаковими якостями.

Про це пише газета «Новий погляд+».

«Маю на сьогодні п’ять свиноматок популярної серед фермерів української породи. Поросят від трьох, народжених цієї весни, я вже продав. Інших, двомісячних, готую до продажу. Ще одна свиноматка опоросилася декілька днів тому. Наступний приплід будемо мати вже в серпні-вересні», – розповідає господар.

Він радить людям купувати саме весняних поросят, бо вони стійкі до хвороб. Вартість пари тварин – 2400 грн.


Віктор Володимирович ще змалку спостерігав, як мама доглядала за тваринами. Знав їхню поведінку, характер. Бачив, що свиноматки бувають агресивними у період, коли в них вилучають поросят, і можуть навіть вкусити. А ще помітив, що кожне порося має в матері-свині свого соска і буде ссати молоко лише з нього. Малі навіть б’ються між собою, буває, що й до крові, але таки відвойовують своє!

Коли Віктор Прилепа почав сам господарювати, то відразу вирощував свиней на продаж. Але це було для його сім’ї дуже затратно: купував на рік по 5-6 поросят, витрачаючи на це до 8 тисяч гривень. Тоді вирішив сам спробувати розводити і придбав свиночку та веприка. Все вийшло: свиноматка виявилася хорошою, згодом вона виросла до 300 кг, приносячи періодично приплід до 12 особин.

У хлівах, де годуються поросятка, чисто, тепло і сухо, долівка встелена соломою. Нещодавно народжені поїли і солодко сплять під лампою, яка їх обігріває. До речі, коли вони приходять у світ, господар ставить біля тваринок «дуйчика», котрий обдуває їх теплим повітрям. Тоді вони швидко сохнуть, міцніють і починають їсти. За таких умов поросята у фермера народжувалися навіть у 25-градусний мороз.


Їсти такому великому господарству треба багато. Тому Віктор Прилепа сіє два гектари зернових (пшеницю, тритікале, жито, овес) і садить до гектара картоплі.

«Торік самого вівса намолотив 150 мішків, а картоплі привіз з поля аж п’ять «газонів». Але й цього не завжди вистачає, бо ще тримаємо дві корови і бичка, птицю. Добре, що за роки господарювання нажив сільгосптехніку, тепер ми з синами за два дні засіваємо всі поля, так само автоматизовано садимо, обробляємо і копаємо картоплю», – розповідає Віктор Володимирович.


Щодо кормів для свиней, то вони мають бути якісні і різноманітні, раціон –багатий на види зернових. Віктор Прилепа дає своїм тваринам мішанку: по мисці кукурудзи, ячменю, вівса, подроблених у млинкові. А ще варить картоплю, влітку – щодня, бо в теплі вона швидко псується, в холодну пору –раз у два дні. В догляді за тваринами основну роботу виконують сам господар і його дружина Таїсія Романівна.

Свині в них добре ростуть, тому й клієнтів у господарів багато. Навіть солідні фермери купують у них поросят. Є такі одноосібники, що вже п’ятий раз приїжджають до Прилеп у Залісся, щоб придбати в них свиночку чи кабанчика на відгодівлю. Кажуть, тварини з їхнього господарства мають добрий апетит, швидко ростуть і стійкі до хвороб.


Віктор Володимирович зовсім не додає в раціон свиней хімії. Знає, що порося на натуральних кормах може вирости до 150 кг за 10 місяців, до 200 – за рік. Був випадок у його житті, коли він з батьком купив поросят, які виросли на біодобавках. «Буквально на другий день батькове захворіло, а моє здохло – це після того, як ми їх нагодували природніми харчами», -розповідає Віктор Володимирович. Більше таких експериментів він не проводить. М'ясо і сало натуральних свиней смачне і корисне – це давно оцінили всі, хто є його постійними клієнтами.

Родина у Віктора Прилепи велика: дружина Таїсія і четверо синів. Двоє старших вже є гарними помічниками для батька по господарству, молодші ще маленькі – 8 і 4 роки. Є для кого жити, трудитися 46-річному фермеру. Кожен день у нього наповнений клопотами і турботами, особливо зараз, у весняну пору, коли треба посіяти, посадити, обробити. Держава не дуже підтримує таких господарів, єдине, на що розраховує Віктор, – це дотація на утримання бичка. Проте в нього є велике бажання працювати, є азарт, енергія, сила і можливості. А ще ж скільки помічників підростає в хаті! Вони – його головна мотивація для того, щоб утримувати і в майбутньому розширювати своє господарство.


Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі

Читач

21:28 20.04.2019

Захоплююся такими людьми! Справжній волинський господар!

Василь

07:17 21.04.2019

Хай пошле твоїй сімі Бог здоровя миру та удачі. На таких людях тримається Волинська земля.

Вася

09:08 21.04.2019

Стаття супер, Віктору респект. А тобі Мирослава порада, краще про такі історії з життя людей і пиши, а то влізла в ПОЛІТИКУ і зганьбилася через свого Порошенка. Весна переможе!!! Зеленський президент України!!!!

До Васі

18:33 21.04.2019

Васю, хто зганьбився - час покаже, але не треба радити журналістам, що і як робити. Кожен знає своє. І як складеться доля України після виборів - одному Богу відомо. Не треба на основі політичних вподобань робити висновки про людей. Кожен має право на свою точку зору. Протилежна думка - це не привід для ганьби чи засудження. Це просто інша думка - так, як є іншою Ваша думка для Ваших опонентів.

Мирослава до Васі

15:45 22.04.2019

Я не приховую свого вибору і проголосувала за Порошенка цілком свідомо. За мову, за армію, за церкву, за декомунізацію, за Україну і її майбутнє. Поживемо з півроку, і час покаже, хто з нас зганьбився. І що залишиться від вашої ейфорії-істерії. Думаю, що пшик.

Пользователь

18:32 23.04.2019

Да, все написанное правда. С улыбкой читала статью, к слову очень много сил и труда уходит на это, но люди, как видите благодарны ему. Дядя Витя, племянники гордятся тобой, продолжай в том же духе

25 травня
Сьогодні
Вчора
23.05.2019
22.05.2019
21.05.2019
20.05.2019
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин