Адам Дударчук: «90% людей підтримали відокремлення Шацького району від Любомльського»

12 Лютого 2018, 15:00
1832

З 1990 по 1994 рік депутатами Волинської обласної ради  від нашого округу були нині покійний Анатолій Григорович Жданов,  Микола Григорович Шевчук та Адам Харитонович Дударчук, - пише газета «Новий погляд+».

Саме з допомогою Адама Харитоновича вирішувалося багато питань з підготовки необхідної документації для відновлення району. Ось як він згадує про це:

-  Коли було прийнято рішення про організацію робіт по відокремленню території шацької зони від Любомльського району, потрібно було провести опитування людей. Його провели і результати цього опитування показали, що 80-90 % населення підтримували цю ідею. Зібрані того часу підписи потрібно було систематизувати, оформити потрібну супровідну документацію та аналітичні матеріали по економіці і направити до Верховної Ради у Києві.  

Варто зазначити, що у Верховній Раді питання відновлення району було прийнято не відразу. Лише коли на  території Запорізької області було створено ще менший район (5 сільських рад), водночас було підтримано рішення і про створення Шацького району.

- Зараз уже мало хто пам’ятає, що саме завдяки Григорію Денисовичу Гаврилюку,  питання вдалося підняти і вирішити на рівні Верховної Ради. Його особистий вклад щодо роз’яснення ситуації у Кабінеті Міністрів, Верховній Раді та Адміністрації Президента сприяв позитивному вирішенню питання. Весь процес підготовки питання зайняв десь приблизно рік часу.

Продовжує розповідь Адам Харитонович і створюється таке враження, що згадує події з учорашнього дня. Пам’ятає усі прізвища, назви посад та багато інших деталей і з гордістю про це  розповідає.

-  У тих приміщеннях, де з 1940 року були районні установи, в 1963 році створили Шацький лісний технікум, отож були питання і з розміщенням адміністративних установ району. Наприклад, коли створили районний центр зайнятості, приміщення для нього не було. На території теперішньої  добудованої школи був старенький будиночок, де до 1963 року розміщувались бібліотека і редакція районної газети. Довелося домовлятися з директором школи, аби в одному крилі виділили місце і для центру зайнятості.

Хочеться нагадати, що період становлення району припав на дуже важкий час для економіки. Старші люди пам’ятають, як важко було у період тотальної затримки заробітних плат і пенсій.

-  Доводилось зустрічатися з вчителями, які страйкували. Пояснювали їм, що така ситуація не лише у нас, а й у тому ж таки Любомльському, та й інших районах України. Працівникам адміністрації  теж замість грошей привозили холодильники чи пральні машини. Така була ситуація, та пережили й це. У кінці 90-х економіка почала зростати.

Тоді почали звертати більшу увагу на бази відпочинку, аби вони більше займалися розвитком інфраструктури навколо себе. Так наметові містечка на Гряді та у Світязі, створювались уже при Шацькому районі.  Пізніше, за час губернаторства у області Бориса Клімчука, Шацький район значно зміцнив свої позиції. Хоча проблем багато є ще й зараз. Хочеться, аби теперішня влада добре розуміла, що потрібно не боятися брати на себе відповідальність і приймати серйозні та виважені рішення. Тоді й результати будуть, - підсумовує розмову Адам Харитонович.

Здається що, нічого нового він не сказав, та як рідко ці прості поради виконуються у теперішньому житті. Зараз ми знову стоїмо на повороті історії, та бачимо, що лише у Шацьку, завдяки покійному Сергію Віннічуку, цей поворот проходити не побоялися, навіть більше, змогли використати ситуацію на користь для людей. А що інші керівники, так і будуть дивитися у слід? Чи, можливо, все-таки наважаться скористатися порадою Адама Дударчука.

 Світлана Лончук 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром