Шацьк не хотіли газифікувати, а тільки Любомль - це стало останньою краплею перед прийняттям історичного рішення

10 Лютого 2018, 15:45
3068

Ювілейну дату - 25 років створення Шацького району  відсвяткували 3 лютого 2017 року. Варто зазначити, що вперше Шацький район був створений у 1940 році, згодом у1963 його приєднали до Любомльського, а в 1993 знову було відновлено як окрему адміністративну одиницю. Сьогодні ми пропонуємо читачам розмову з Віктором Карпуком, людиною, яка була ідейним натхненником цього процесу.

У 1993 році Віктор Карпук був головою колгоспу «Україна» та депутатом Любомльської районної ради, тож добре знав ситуацію.

- Коли був Любомльський район, то місцевість так і поділялася на Любомльську і Шацьку зону, - розповідає Віктор Наумович. - На той час основою економіки району були колгоспи. Вважали, що землі Любомльського району багатші, тож фінансування нашої зони велося по залишковому принципу. Що, звісно, нас не влаштовувало. Останньою краплею стало виготовлення керівництвом району проектної документації на газифікацію лише Любомльської частини району. На той час газ був дешевим і всі хотіли його мати.

Мій співрозмовник ділиться спогадами про те, як тоді більшу увагу звертали на Любомльщину. Отримання нової техніки для колгоспів, болюче до цього часу питання каналізування, будівництво кооперативом «Прогрес» - це все та багато іншого було переважно на території Любомльського району. 

- Вперше про цю проблему заговорили голови колгоспів, - продовжує розповідь Віктор Наумович. - Пам’ятаю, зібралися всі у мене в кабінеті. Обговорювали ситуацію і прийшли до висновку, що потрібно проводити референдум та відокремлюватися від Любомльського району. Вирішили знову зібратися, але уже з головами сільських рад.   

На той час прийняти таке рішення було не просто тому, що потрібно було вносити зміни на рівні Верховної Ради України. Але голови колгоспів фактично відображали думку більшості людей на своїй території. Керівники підприємств добре розуміли ситуацію.

- Зустрівшись разом вдруге, уже з головами сільських рад, прийняли рішення збирати підписи громадян за створення окремого Шацького району.  Саме цим і зайнялися найперше. Зібравши підписи, звернулись до  Адама Харитоновича Дударчука, який був на той час депутатом обласної ради. Заручившись підтримкою нині вже покійного Григорія Денисовича Гаврилюка, помічника голови обласної ради, звернулися у Київ. Керуючий справами Верховної Ради був Валентин Олександрович Зайчук, він приїздив до Шацького району, ми спілкувалися, переконували у необхідності таких змін. Зрештою, за підтримки депутатів верховної ради від Волинської області питання вдалося вирішити. І Постановою Верховної Ради України №2981-ХІІ  від 3 лютого 1993 року було створено  таку окрему територіальну одиницю, як Шацький район.

З гордістю завершує розмову про першопричини рішення відновити Шацький район Віктор Карпук. Саме завдяки ініціативі та не байдужій життєвій позиції таких людей розвивається наша країна. З них варто брати приклад і тепер, коли знову проходимо адміністративну реформу. Своє майбутнє потрібно створювати самим, тоді воно буде таке, як хочемо його бачити ми.

Розмовляла Світлана Лончук 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром