Віталій Яльницький: «Від написання та реалізації проектів Шацька ОТГ тільки виграє»

21 Січня 2018, 11:20
1952

У числі перших громад, які утворилися на території Волині в процесі децентралізації, стала Шацька ОТГ. Для неї бюджетний рік розпочався не з моменту створення (березень, 2016 року), а вже з початку 2017 року. Важливим фактором в розвитку громади стала участь та реалізація різноманітних інфраструктурних проектів. Про результати роботи Шацької ОТГ в плані реалізації проектів говоримо з Віталієм Яльницьким, заступником Шацького селищного голови з питань виконавчого органу ради.

- Завершився 2017 рік. Шацькою ОТГ у минулому році зроблено чимало корисного для розвитку своєї території. Було реалізовано декілька проектів, які фінансувалися з бюджетів різних рівнів. Розкажіть про них, які суми були задіяні  та ступінь їхньої готовності.

Так, справді, за минулий рік Шацькою селищною радою було написано чимало проектів, які подавались на реалізацію в різноманітні фонди, серед яких – і на Державний Фонд Регіонального розвитку, і на Європейські фонди. Реалізовувались проекти, які стосувались доріг, закладів соціальної сфери, каналізування, освітлення вулиць.

За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури у 2017 році реалізовано 7 проектів вартістю 3 млн. 572 тис 196 грн.

Повністю реалізовано проекти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури. Це реконструкція мереж вуличного освітлення по вул. Центральній в с. Прип'ять (проектна вартість - 342,4 тис. грн.), реконструкція мереж вуличного освітлення по вул. Шевченка в с. Мельники (вартість - 215,7 тис. грн.), капітальний ремонт тротуарів по вулиці 50 років Перемоги в Шацьку (вартість - 554,5 тис. грн.), вул. Природна (вартість - 810,2 тис. грн.), капітальний ремонт вулиці 8 Березня в смт. Шацьк (вартість – 1 млн. 230,4 тис. грн.), вулиці Шкільної в с. Мельники (вартість - 288,282 тис. грн.) та вул. Шкільної в с. Пехи (вартість - 130,698 тис. грн.) По усіх цих проектах було розроблено ПКД та проведена експертиза. Всі суми - це проектна вартість в документації.

На конкурсний відбір у ДФРР селищною радою були подані  проекти з реконструкції з добудовою третьої черги НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт. Шацьк» (бюджет проекту - 21 млн. 597,3 тис. грн.). Подали й проект зі створення спортивно-культурного простору на базі будинку культури в с. Прип’ять (бюджет проекту - 2324,1 тис. грн.). На цей же фонд подано проект з придбання автогрейдера в Шацькій об’єднаній територіальній громаді (3 млн. 500 тис. грн..), придбання шкільного автобуса (бюджет проекту – 1 млн. 600 тис. грн.). Але результат по цих проектах буде відомо у 2018 році.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій реалізувались проекти, серед яких - реконструкція парку ім. Шевченка в селищі Шацьк (загальна вартість проекту - 2 млн. 315 тис.грн., з яких освоєно приблизно 2 млн.грн.) І, як уже зазначав на сесії селищної ради, остаточне завершення робіт по парку відтермінували до березня. Стовідсотково освоєно кошти з реконструкції (тепломодернізація огороджуючих конструкцій – заміна вікон) НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня-дитячий садок» в селі Мельники, ЗОШ І-ІІІ ступенів в селі Прип’ять; ЗОШ I-II ст. в смт Шацьк, утеплення фасаду дошкільного навчального закладу №1 смт Шацьк (ІІ черга) вартістю 880 тис.грн.

Шацька селищна рада також готує проекти в рамках приватно-державного партнерства за підтримки програми U-lead в Україні. Зокрема, наша громада була обрана серед 6 пілотних органів місцевого самоврядування України, що отримують підтримку з боку експертів Програми U-lead та міністерства економічного розвитку України. 

Оскільки велика територія Шацької ОТГ належить до Шацького національного парку, а районна влада спільно з обласною працюють над наданням статусу курортної зони Шацькому району, в районі реалізовуються екологічні проекти. Один з них – підготовлений Шацькою селищною радою та реалізований  за кошти мінекології проект «Розширення існуючої каналізаційної мережі смт. Шацьк та відновлення вулиць з грунтовим покриттям, задіяних в каналізуванні». Бюджет проекту – 6 мільйонів 680 тис. грн.

По цьому багатомільйонному проекту в жителів Шацька залишилось чимало питань. Це і облаштування вулиць після виконаних робіт, та включення у можливий майбутній проект будинків, які не були підключені на тих вулицях, де велись роботи.

- На даний час повністю облаштовані вулиці Волі, Природна і частково Перемоги. Та і їх будемо ще поправляти восени, коли буде видно якісь недоліки. Решта вулиць, де проводили каналізування (Набережна, Озерна та інші), будемо приводити до ладу найближчим часом, хоч до нового 2018 року усі вулиці, де велись роботи, хоч і не ідеальні, але є проїзними.

1

Що ж стосується підключення до каналізування, то в Антимонопольний комітет подали документи про затвердження вартості технічних умов на підключення будинків до каналізування. Після чого людям треба буде звернутися до КП «Будинкоуправління» та оплатити вартість документації (технічних умов), в яких буде визначено, що і як слід підключати. Якщо все буде добре, то цей процес зможе стартувати ближче літа.

Зараз найперше маємо зробити те, що повинні реалізувати по проекту: підключити ті будинки, що увійшли в проект. Але по вулицях є будинки, які не включені в каналізування з певних причин. Їх може бути по 1, 2 чи три на вулиці, десь більше. Це будівлі, які розташовані нижче рівня каналізаційної мережі. В таких випадках необхідно ставити окремі колодязі та насоси, які будуть перекачувати нечистоти до загальної системи каналізування. Іншого виходу спеціалісти нам не запропонували, інакше усі нечистоти зливалися б до людей у двір.

Якщо вдасться реалізувати даний проект, то Шацьк буде каналізовано лише на 10%.

Крім того Шацька селищна рада брала активну участь в підготовці великого інфраструктурного проекту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь». Бюджет проекту 6 450,0 тис. євро, у т.ч. сума інфраструктурних робіт на території Шацької ОТГ – 3 165,3 тис. євро.

 Якщо він реалізується, то Шацьк каналізують на відсотків 50.

- На реалізацію цього проекту виділялись якісь кошти з бюджету Шацької селищної ради?

- Виділялись певні кошти на співфінансування розробки проектно-кошторисної документації та геології. Планується, що по цьому проекту каналізують частково Шацьк (західна частина, прилегла територія до озера Світязь), Мельники (прилегла до озера  Пісочне територія), село Гаївка. Збільшать потужність очисних споруд ще на 1000 м3, бо наявних 600 м3 буде мало. Левову частку коштів по проекту «потягне» будівництво самих очисних споруд, бо це найбільш дороговартісні роботи.

Розкажіть, що планується в цьому році втілити в життя по проектах?

- Заплановано багато що, але чи вистачить на все коштів? На цей рік пріоритети не змінилися: це дороги, тротуари, вуличне освітлення та інше. Але я не буду наперед називати об’єкти, бо усе залежить від того, як на сесії селищної ради спрацюють депутати: що вони вирішать ремонтувати чи облаштовувати в першу чергу, те й будемо реалізовувати. Окрім того, усе залежатиме від коштів, точніше, від їх кількості: запланувати можна багато чого, а за що робити? В цьому році трохи будемо міняти підхід до роботи та виокремлювати проекти, які підуть у спів фінансуванні, і проекти, які можемо реалізувати за кошти селищної ради.

Віта Шепеля

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39