Дайджест подій: чим жив Шацький район протягом 2017 року. Частина І

03 Січня 2018, 16:00
1851

Відійшов у минуле 2017 рік. Він був непростим для Шацького району, проте насичений різноманітними подіями - хорошими та не дуже, які так чи інакше мали вплив на життєдіяльність району. Жителі району за рік отримували нових крівників, раділи успіхам своїх односельчан, втрачали своїх героїв на війні та у мирному житті, сумували та плакали разом.

То яким він був, 2017-й, пропонуємо пригадати у дайджесті подій року.

Розпочався рік із офіційного представлення 3 січня в обласній державній адміністрації нового голови Шацької РДА Василя Голядинця, який виграв у конкурсі на заміщення вакантної посади. Згодом, 10  січня, Василя Голядинця в Шацьку представляв Володимир Гунчик, голова Волинської ОДА.


 

У культурному середовищі також відбувались події районного масштабу: у Шацьку 14 січня відбувся фестиваль «Три празники в гості», а 15 січня – благодійний вечір колядок «Різдвяний ангел», а Шацький деканат УПЦ КП взяв участь у обласному різдвяному телемарафоні «Бог багатий милосердям».

У січні також стало відомо про перемогу методиста Шацького БДЮТ Ніни Корець у VІ міжнародному поетичному конкурсі «Чатує в століттях Чернеча гора», переможців якого обирали серед 1500 творів. Згодом Ніна Корець знову перемогла у конкурсі, який проводив журнал «Склянка часу».

23 січня за участі обласних високопосадовців у Шацькій школі-гімназії урочисто відкрили новозбудоване двоповерхове приміщення початкових класів.

25 січня двоє вихованців шкіл стали переможцями обласного конкурсу «Срібні дзвіночки», зайнявши призові місця у своїх вікових категоріях: це Матвій Корнелюк та Яна Пех.

У січні жителів району збурили дії Головного управління Держгеокадастру щодо виділення (точніше, відмови у виділенні) земельних ділянок за межами населених пунктів жителям району. Ця епопея із землею збурювала район протягом року ще декілька разів.

У лютому 40-річний ювілей відзначив Світязький дитсадок, а в актовому залі Шацького лісового коледжу експонувалася виставка картин художниці Лілії Стельмах.

Останній день лютого в Шацький район прийшла трагічна звістка, яка сколихнула не лише Шацький, а й сусідній Любомльський район, болем відізвавшись у серцях тисяч людей: на Світлодарській дузі загинув житель Шацька, 23-річний Сергій Мокренко.

У березні жителі Шацького району підписали та направили звернення до Міністра охорони здоров’я та Прем’єр-міністра України щодо створення на базі ТМО Любомльського і Шацького районів госпітального округу, а не в Ковелі. Протягом року тривали дискусії щодо місця створення госпітального округу, проте, в підсумку, госпітальний округ таки створили … з центром у Ковелі.

У березні за кордоном відзначились шацькі «Молодички», заспівавши на гала-концерті прикордонної пісні у Варшаві, а депутати районної ради на сесії закликали ввести санкції проти російських банків та заборонити торгівлю з окупантами. Також керівники району у Києві взяли участь у щорічній Раді регіонального розвитку при Президентові України. Окрім того, березні у Влодаві (Польща) на міжнародній конференції говорили про відкриття стратегічно важливого для Шацького району пункту пропуску в Адамчуках, в якому взяли участь керівники Шацького району.

У квітні районне керівництво та держслужбовці району долучилися до посадки лісу та передвеликоднього прибирання території району. А делегація з Польщі побувала в Шацькому районі, де з його керівництвом обговорили реалізацію спільних міжнародних проектів. В актовому залі Шацького лісового коледжу тиждень експонувалася фотовиставка «Герої серед нас», присвячена учасникам АТО Волині.

10 квітня в Шацькій райдержадміністрації офіційно представили першого заступника голови Шацької РДА Віктора Плейтуха.

А «Молодички» представляли Україну на міжнародному фестивалі «Весняна казка у Празі». Вихованка Шацького БДЮТ, учениця НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» Діана Жур – серед переможців ІV відкритого літературного конкурсу для дітей та молоді «ФантФест» та потрапила у міні-список фаворитів відомої письменниці Дари Корній.

Тим часом у Шацькому НПП на робочій зустрічі обговорили проектно-кошторисну документацію для виготовлення детального плану території  з реконструкції пляжу, дороги та прибережної смуги біля озера Світязь, що в с.Світязь, а у Прип’ятському старостинському окрузі розпочався ремонт дороги Вілиця-Кропивники.

Значущою подією для Шацького краю стала участь керівників району у Міжнародному Одеському туристичному форумі, де відбулася перша робоча зустріч, на якій обговорили реалізацію проекту «Курорт-Шацьк».

Кінець квітня приніс шачанам радісну звістку: у місті Дніпро, де відбувалися змагання на Кубок України з веслування, серед призерів – шачани Андрій Корець та Дмитро Озимок.

Травень став не менш значущим на події: відділ освіти, молоді та спорту отримав нового керівника – Людмилу Єрофєєву, а у Шацькій селищній раді став працювати волонтер корпусу миру Ендрю Джадкінс.

Перший заступник голови Шацької РДА Віктор Плейтух та спеціаліст з проектної діяльності Шацької ОТГ Андрій Сичук взяли участь у тренінгу з написання аплікаційних заявок на реалізацію великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, що реалізовуватиметься за рахунок європейських коштів.

Депутати районної ради на сесії ухвалили звернення до голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра та народних депутатів від Волині, в якому просили пришвидшити розгляд законопроекту про передачу повноважень з управління землями за межами населених пунктів на органи місцевого самоврядування. У травні також відбулася нарада з власниками баз відпочинку та торгово-розважальних заходів щодо підготовки до літнього сезону відпочинку.
 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024