Андрій Самолюк: «Про роботу ДП «Шацьке УДЛГ» говорять його фінансові показники»

28 Липня 2017, 18:00
6296

ДП «Шацьке УДЛГ», як і більшість підприємств та установ району підводить підсумки роботи за перше півріччя 2017 року та окреслює плани діяльності на рік, що триває, - пише газета «Шацький край».

 Тож у цьому інтерв’ю з його директором Андрієм САМОЛЮКОМ говоримо про результати діяльності підприємства за цей період та плани на майбутнє. 
 

- Андрію Олексійовичу, розкажіть, будь ласка, чим відзначилася перша половина року для очолюваного Вами підприємства?

- Особливих змін у лісгоспі за цей час не відбулось. Працювали, як й завжди, стабільно й наполегливо. ДП «Шацьке УДЛГ» виконало доведені завдання виробничо-фінансового плану підприємства. Успішно провели роботу по освоєнню рубок формування та оздоровлення лісів, провели посадку лісових культур, що сприяло природному поновленню лісів, доглядали за лісовими культурами на запланованих площах. Виконано комплекс заходів з охорони і захисту лісу, проведено влаштування мінералізованих смуг та догляд за ними, здійснено ремонт та поновлення об’єктів протипожежного призначення, здійснено благоустрій рекреаційних ділянок та облаштовано зону відпочинку на рекреаційному пункті «Кордон».

- Розкажіть як це все виглядає у цифрах.

- Активну роботу підприємство розпочало з проведення лісокультурної компанії, що цьогоріч розпочалася з березня місяця, оскільки погодні умови були сприятливі для проведення комплексу заходів з відновлення лісу. На всіх суцільних зрубах 2017 року було проведено лісовідновлення на площі 157,4 га, з них створено лісові культури на площі 41,4 га, а також 0,9 га створено на свіжих зрубах, тому площа лісових культур, створених весною 2017 року, становить 42,3 га. Під природне поновлення залишено116 га зрубів, з яких на площі 42 га проведено сприяння природному поновленню шляхом прокладання борозен спеціальним плугом через 2 м та підсадки сіянців сосни - 3,3 тис. шт./га.

За 6 місяців нинішнього року по ДП «Шацьке УДЛГ» проведено 224 га доглядів за лісовими культурами, з них 113 га проведено культиватором, ще 111 га - проведено кущорізом.

Протягом цього проміжку часу працівниками державної лісової охорони ДП «Шацьке УДЛГ» було заготовлено 4 513 кг шишок сосни звичайної, з яких було отримано 45 кг насіння сосни.

- Ви ще забули сказати про ще одну новину -- нову базу відпочинку для лісівників.

- Так, звичайно. Завершено реконструкцію та спільно з усіма лісогосподарськими підприємствами області відкрито оновлену базу відпочинку «Світязь» на якій оздоровлюватимуться працівники всього лісового господарства Волинської області.

- Як, у цілому, спрацювала лісова охорона у цьому році?

- Скажу, що загальна площа земель лісового фонду, які знаходяться у підпорядкуванні державного підприємства «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство складає 20 987 га, що становить 28% площі району. Лісові масиви державного лісового фонду охороняють 32 працівники державної лісової охорони, в тому числі 16 майстрів лісу. За 6 місяців 2017 року працівниками державної лісової охорони складено 17 протоколів за самовільну порубку лісу, чим заподіяно шкоду на суму 18 332 грн., які було добровільно відшкодовано в повному обсязі, та сплачено 1 204 грн. штрафів.

Також до адміністративної відповідальності притягнуто 4 особи за порушення правил полювання, на яких було накладено та сплачено штрафи на суму 1 308 грн., та притягнуто 3 особи за засмічення лісів, якими було сплачено 1 275 грн. штрафів.

- А що робиться для того, щоб в лісі не було пожеж?

- З метою недопущення виникнення пожеж в лісових масивах ДП «Шацьке УДЛГ» за 6 місяців 2017 року влаштовано 100 км мінералізованих смуг, догляд за існуючими проведено в об’ємі 150 км. Постійно працівниками державної лісової охорони проводяться рейди по виявленню порушників правил пожежної безпеки в лісі. У 2017 році складено 19 протоколів, загальна сума штрафів – 1 615 грн., які були сплачені в районний бюджет. Також постійно співпрацюємо з вашою газетою, де висвітлюються правила поведінки в лісі під час пожежонебезпечного періоду та як потрібно діяти та куди повідомляти, коли людина побачила пожежу в лісі. Для вчасного виявлення та ліквідації лісових пожеж на підприємстві є дві пожежно-спостережні вежі, які оснащені системами відеоспостереження, по яких щоденно протягом пожежонебезпечного періоду пожежними сторожами ведеться спостереження за лісовими масивами району. В ДП «Шацьке УДЛГ» для боротьби з лісовими пожежами є два пожежних автомобіля (один -- ГАЗ-53 знаходиться в конторі ДП «Шацьке УДЛГ», другий - ГАЗ-66 в Ростанському лісництві). Завдяки тісній співпраці з органами виконавчої влади, працівниками державної служби надзвичайних ситуацій у Волинській області, на даний час випадків пожеж в лісових масивах ДП «Шацьке УДЛГ» не допущено.

- В останні два роки заговорили про спустошення лісових масивів шкідниками. Як тут ведеться робота?

- Для боротьби з верхівковим короїдом та в наукових цілях в 2017 році по ДП «Шацьке УДЛГ» було закуплено та виставлено в лісі 15 феромонових пасток (на суму 11 тис. грн.) для приманки та відлову жуків верхівкового короїда. Також працівниками державної лісової охорони весною 2017 року виготовлено та вивішено в насадженнях, пошкоджених верхівковим короїдом, 400 шпаківень - по 100 шпаківень в кожному лісництві.

- Чи виділяються підприємством кошти на будівництво лісових доріг?

- Як пам’ятаєте, в 2016 році було побудовано лісову дорогу з земляного полотна протяжністю 7,8 км, а до кінця 2017 року підприємством заплановано покрити її білощебеневим покриттям загальною протяжністю 8,2 км.

- Розкажіть про фінансові-господарські показники ДП «Шацьке УДЛГ» за цей період.

- Згідно виробничо-фінансового плану держлісгосп, виходячи з річної розрахункової лісосіки,  заготовив 15,6 тис. м куб. деревини, що становить 130,7% від доведеного завдання. В тому числі від рубок головного користування - 9,7 тис. м куб. і від рубок догляду - 6 тис. м куб. Вивезено та реалізовано з верхніх складів 15 тис. м куб. деревини. Підприємством перероблено деревини на умовах давальницької сировини 2 694 м куб., виготовлено товарної продукції переробки на суму 2 млн. 933 тис. грн. За період січня-червня 2017 року реалізація продукції лісового господарства  та послуги становить в сумі 10 млн. 956 тис. грн. Виконання обсягів реалізації відбувається переважно за рахунок виконання доведених завдань по виробництву, дотримання планової та виконавчої та фінансової дисципліни. За 6 місяців 2017 року ДП «Шацьким УДЛГ» витрачено власних коштів на ведення лісового господарства на суму 3,4 млн. грн.: безперервне лісовпорядкування - 13,2 тис. грн.; рубки формування та оздоровлення лісу - 1 млн. 28,6 тис. грн.; лісокультурні роботи - 414,3 тис. грн.; охорона і захист лісу (рекреація) - 352,6 тис. грн.; лісопатологічні обстеження - 24 тис. грн.; витрати на мисливське господарство - 58,6 тис. грн.; витрати на утримання державної лісової охорони - 1 млн. 554 тис. грн. Продуктивність праці підприємства зросла в порівнянні з 2016 роком на 120% і становить 254 791 грн. Середня заробітна плата штатного працівника становить 7 651 грн., що на 120,3% більше, ніж за відповідний період минулого року. Підприємством сплачено податків до бюджетів усіх рівнів у сумі 2 млн. 934 тис. грн., з них до державного бюджету - 1 млн. 961 тис. грн., до місцевого бюджету - 527  тис. грн., єдиний соціальний внесок - 446 тис. грн.

Підприємством за І півріччя 2017 рік придбано обладнання та лісогосподарської техніки на суму 535,8 тис. грн.

Віктор ГРИЦЮК

Від автора. В червні місяці на базі ДП «Шацьке УДЛГ» відбувся семінар, на якому були присутні спеціалісти лісового господарства всієї області, де було показано ведення лісового господарства, роботи з охорони і захисту лісу, лісокультурна справа і облаштування рекреаційних зон відпочинку шацькими лісівниками. Всього було запрошено 150 чоловік, які високо оцінили досягнення та успіхи. А ще за І півріччя підприємством (за кошти профспілки) було направлено на відпочинок 3 сім’ї майстрів лісу на море у м. Залізний Порт Херсонської області. На базі відпочинку «Світязь» за період з червня і на сьогодні оздоровлено 215 працівників лісового господарства області і членів їх сімей. Для людей створено комфортні умови для відпочинку і оздоровлення як в комфортних номерах, так і на території та пляжі бази.

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024