Сергій Карпук. Рік на посаді голови Шацької районної ради

05 Грудня 2016, 10:14
3805

25 листопада минулого року на черговій сесії районної ради більшістю голосів головою було обрано Сергія Вікторовича Карпука. З того часу минув рік. Як прожив район цей час, на вирішення яких питань скеровує свої зусилля депутатський корпус та районна рада, що вдається зробити, а що – ні, говоримо з Сергієм Карпуком.
Про це пише "Шацький край" 

Рік тому новообрані депутати районної ради висловили Вам вотум довіри, більшістю голосів обравши головою Шацької районної ради. Чи були Ви тоді готові обійняти таку відповідальну посаду, оцінюючи це з позиції дня сьогоднішнього?
 – На сьогоднішній день я відчуваю впевненість у правильності мого вибору – очолити посаду голови Шацької районної ради, але це, звичайно, після року роботи, коли стали зрозумілими всі нюанси, коли на практиці застосовано функції та повноваження голови районної ради. Звичайно, ще рік назад були певні вагання. Це, насамперед, пов’язано з усвідомленням відповідальності, яку несуть обранці громади перед жителями району за виконання покладених на них обов’язків.

У цьому скликанні ради представлено 8 політичних сил. Як це впливає на роботу ради в цілому?
 – Нинішня районна рада VII скликання працює у складі 26 депутатів, що є найменшим у порівнянні з минулими скликаннями та з іншими районними радами Волинської області. Однак на таку кількість депутатів у раді представлено 8 політичних сил. Навіть обласна рада у складі 64 депутатів представлена 7 політичними партіями. Та незважаючи на різні політичні приналежності та погляди, в цілому депутатський корпус працює злагоджено. Звичайно, на кожній сесії виносяться питання, при розгляді яких між депутатами йдуть дискусії, пропонуються зміни до проектів рішень, висловлюються різні думки. Я вважаю, це є нормальним демократичним підходом до прийняття таких рішень, коли кожен має право та можливість висловити своє бачення. Депутати добре володіють ситуацією на місцях, сприяють вирішенню проблемних питань, які турбують людей. Дискусія породжує істину, головне, що в результаті обговорення обранці громади приймають спільні рішення, які відповідають інтересам наших жителів. Також позитивним у цьому плані є робота постійних комісій, на яких попередньо розглядаються більшість питань порядку денного, що в подальшому дає можливість конструктивно та швидко приймати рішення на сесіях.

 Чим був наповнений перший рік роботи, що найбільше запам’яталося?
 – Протягом року роботи Шацької районної ради було проведено 11 сесій, на яких розглянуто 181 питання щодо соціально-економічного розвитку, сфери охорони здоров’я, освіти та культури, підтримки військовослужбовців, цивільного захисту тощо. Здійснено виїзні прийоми громадян в кожному населеному пункті району, розглянуто 101 звернення. Підписано угоду про співпрацю Шацького району та м. Влодава Республіки Польща. Подано 2 проекти на співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Разом з виконавчою владою та Шацькою селищною радою додатково залучено більше 5 млн. грн. надходжень в місцеві бюджети. Так, за сприяння депутатів обласної ради на початку року вдалося залучити 1 731,0 тис. грн. з обласного бюджету для реалізації проекту добудови Шацької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Загалом 2016 рік виявився насичений подіями в житті району. В березні місяці було утворено Шацьку об’єднану територіальну громаду. Вдало проведено Європейські дні добросусідства, протягом яких кордон перетнуло майже 50 тисяч українців та поляків. У співпраці з Шацькою селищною радою та райдержадміністрацією проведено ряд зустрічей з польськими та білоруськими колегами, на яких узгоджені пріоритетні напрямки написання спільних міжнародних проектів, визначені головні партнери та попередньо обговорено обсяги фінансування кожної сторони.

Часто можна почути: у місцевого самоврядування недостатньо прав і повноважень, тому й результати роботи не завжди такі, як хотілося б. Ваша думка з цього приводу?
 – Основні права та повноваження органів місцевого самоврядування закріплені в Законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад». Виконання поставлених цілей та завдань районна рада реалізовує шляхом прийняття рішень на засіданнях сесій та постійних комісій, направленням звернень та запитів до відповідних установ та органів влади. На сьогоднішній день практичне вирішення основних питань соціально-економічного розвитку району покладено на виконавчу владу, якій підпорядковуються структурні підрозділи освіти, культури, соціального захисту та інші.
 Однак є ряд проблемних питань, які неможливо вирішити на місцях. Для прикладу, протягом останніх років в районі роздана значна частина інвестиційно привабливих земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів. Рішення приймають чиновники з обласного центру, для яких погодження місцевого самоврядування та громади носить лише формальний характер. З цього приводу, за рекомендацією голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, депутатами Шацької районної ради було направлено звернення щодо тимчасового припинення безоплатного виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів Шацького району у власність. Результат відсутній.
 Зараз в Україні проводиться так звана реформа децентралізації влади, в основі якої закладено передачу повноважень на місця, а також ресурсів для їх виконання. Земля – один з головних ресурсів, якими повинні управляти громади базового рівня. Процес об’єднання територіальних громад в Україні триває, проте законопроект «Про передачу заміських земель сільськогосподарського призначення місцевим громадам» ще й досі не прийнято.

Як Ви ставитесь до критики своєї роботи і з боку депутатів, і жителів району? Часто це відбувається через соціальні мережі.
 – Людина, яка хоче розвиватися та вдосконалюватися, повинна належно сприймати критику і з увагою ставитися до неї. Коли хтось критикує мою роботу – це означає, що йому не байдуже життя району. Особливо я ціную конструктивну критику, коли, вказуючи на недоліки, хочуть допомогти їх виправити. Щодо соціальних мереж, якщо і є критичні висловлювання, то вони переважно не стосуються виконання мною посадових обов’язків.

Над вирішенням яких актуальних питань сьогодні працює районна рада?
 – Крім поточної роботи, враховуючи специфіку Шацького району, основними питаннями, які потребують вирішення, є організація зеленого туризму та надання статусу курортної території Шацькому району, покращення екологічної ситуації, створення сприятливих умов для залучення інвестицій, відкриття автопереходу Адамчуки-Збереже, будівництво доріг з твердим покриттям, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів.
 З метою розвитку рекреаційно-курортної сфери в районі одним з основних напрямків є надання Шацькому району статусу курорту державного значення; залучення міжнародних експертів для комплексного вивчення та розробки загальної стратегії розвитку, проектування розміщення інфраструктурних елементів. Координаційною радою з питань місцевого самоврядування при голові Шацької районної ради 27 січня 2016 року було погоджено формування загального плану розвитку району. Ще навесні поточного року при зустрічі з народними депутатами мною підняте питання надання району статусу курорту державного значення. Рішенням сесії обласної ради від 10.03.2016 №3/20 в план заходів з реалізації Стратегії розвитку Волинської області включено питання про оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного значення.

Для вирішення екологічних проблем у Шацькому районі необхідні такі кроки: будівництво каналізаційно-очисних систем, будівництво нового полігону твердих побутових відходів, роздільний збір сміття, зберігання та переробка сміття, встановлення жорсткої відповідальності за нанесення шкоди навколишньому середовищу із застосуванням штрафних санкцій. Основним у вирішенні цього питання є залучення коштів та наявність законодавчої бази щодо встановлення та застосування штрафних санкцій.
 Окрім розвитку зеленого туризму, актуальним питанням є залучення інвестицій для розвитку аграрного сектору. На сьогодні в районі відсутні потужні сільгоспвиробники, лише мізерна частина земель обробляється для ведення сільського господарства. Тому постає питання укладення договорів оренди сільськогосподарських земель для збільшення надходжень в місцеві бюджети. Згідно з дорученням Головного управління Держгеокадастру у Волинській області максимальний термін оренди становить 7 років, що є невигідним для вирощування ягід та фруктів, оскільки потрібно більше часу для окупності даного бізнесу. Вирішення цієї проблеми є актуальним для Шацького району, в зв’язку з низькою родючістю ґрунтів.

Питання відкриття автопереходу Адамчуки-Збереже та будівництва доріг з твердим покриттям покращить загальну інфраструктуру та сервіс, приверне більшу кількість інвесторів та туристів, що дозволить в подальшому залучати додаткові кошти в район. Для вирішення даного питання необхідні значні фінансові ресурси та сприяння на рівні міністерств і відомств в отриманні необхідних дозволів на відкриття автопереходу.
 Хочу зазначити, що всі питання, над вирішенням яких працює районна рада, насамперед формують жителі району.

Що хотіли б змінити у методах роботи районної ради? Що заважає, а що стимулює Вас у роботі?
 – Звичайно, хотілося б, аби кожне рішення, яке приймається районною радою й направляється для врегулювання чи вирішення проблем територіальної громади району, було належним чином розглянуто та виконано. Заважає те, що для реалізації поставлених цілей витрачається чимало часу, у вирішенні багатьох питань стикаюсь з пострадянською бюрократичною складовою, тобто із зволіканням, тяганиною, зневажливим ставлення до суті справи. Стимулює бажання допомогти людям, вирішити максимум питань для розвитку та покращення життя громад.

Віта ШЕПЕЛЯ.

18/04/2024 Четвер
18.04.2024