Як у Шацьку легалізовують бізнес, або чому до підприємця викликали швидку

14 Серпня 2016, 06:00
3463 Джерело: shackijkraj.com

Лише місяць тому на території району почала працювати новостворена тимчасова комісія районної ради з питань сплати збору ПДФО на території району та збільшення бази оподаткування надходжень до районного бюджету за третій квартал 2016 року, а результати роботи не забарились.

Як повідомляє голова комісії, депутат Шацької районної ради Наталія Новікова, протягом цього місяця комісією було обстежено більше ста торгових точок та об’єктів, які здійснюють торгівлю на території району, - пише газета "Шацький край" за 13 серпня.

Основна увага приділялася територіям найбільшого скупчення людей, де відповідно і велика кількість торгових точок у літній період: селам Світязь і Пульмо, урочищам Ляпове (село Мельники), Гряда, базі відпочинку «Медик». До роботи у комісії, окрім депутатів районної ради, залучалися начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ Світлана Сулік, начальник управління фінансів Шацької РДА Олександр Бебко, директор районного центру зайнятості Мирослава Терета, оперуповноважений УЗЕ у Волинській області Роман Мазурик, працівники Шацького відділення поліції.

Останній виїзд комісії, бути свідком та учасником якої запросили мене, приніс доволі неочікуваний результат. Цього разу члени комісії вчетверте відвідали торгову точку в урочищі Ляпове, де в минулі рази виявляли торгівлю підакцизними товарами (пивом) без ліцензії та касового апарату, без належного оформлення трудових угод із найманими працівниками. Було попередньо встановлено і власника торгової точки – громадянина з Луцька Андрія (назвемо з певних причин лише його ім’я).

Як зазначив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, ця особа уже декілька років підряд у літній період здійснює торгівлю пивом на прибережних смугах озер  без відповідних дозвільних документів, без оформлення найманих працівників та навіть без оформлення підприємницької діяльності. В минулі роки його також викликали на засідання робочої групи із легалізації праці, яка діє при Шацькій райдержадміністрації. От і цього року після обстеження комісією торгових точок чоловіка з Луцька запросили на засідання комісії для розмови. До речі, на комісію було запрошено й декількох підприємців району. Тож пан Андрій під час розмови з членами комісії обіцяв виправитися, найближчим часом оформити підприємницьку діяльність, облаштувати відповідно до норм законодавства торгові точки та придбати ліцензію і касові апарати. Після першого обстеження комісією було зроблено ще два виїзди на торгові точки підприємця (він таки нещодавно оформив підприємницьку діяльність), проте подальших зрушень так і не сталося. Підприємець надалі продовжував торгувати пивом.

Під час третього виїзду комісії на ту ж саму точку підприємця, що знаходиться в урочищі Ляпове, підставною особою було здійснено закупівлю пляшки пива. Відповідно чека покупцеві не видали, оскільки ні ліцензії на торгівлю пивом, ні касового апарату не було, що й зафіксовано членами комісії у картці огляду торгової точки. Через декілька хвилин приїхав і сам пан Андрій, котрий не представив членам комісії ні документів на торгову точку, ні ліцензії, ні касового апарату, хоча казав, що усе необхідне, в тому числі й документи, має підвезти власник з Луцька.

Стосовно торгівлі пивом, то, як пояснив підприємець, пиво – не його, а просто знаходилось у нього на … зберіганні, тобто ним не торгували. А дівчина, яка на той час була у торговій точці, просто пожаліла покупця то продала йому пляшку пива. Та чи можна повірити підприємцю, коли написи на дерев’яній будівлі свідчили зовсім протилежне: і ціна пива красномовно вказана, і об’єм. Окрім того, майже весь холодильник також був заповнений пляшками з пивом різних торгових марок.

Про таке правопорушення голова комісії повідомила начальника Шацького відділення національної поліції, тож через декілька хвилин працівники правоохоронних органів були уже на місці. Провівши огляд торгової точки, ознайомившись з інформацією комісії та протоколом уповноваженого УЗЕ, працівники поліції прийняли рішення про вилучення підакцизного товару (на підставі статей 156, 164 Кодексу України «Про адміністративну відповідальність»).

Як не намагався підприємець перешкоджати вилученню пива (відмовлявся підписувати протокол вилучення, не допускав у приміщення, звинувачував членів комісії у підкупності та тиску на … працівників поліції(!), навіть раптово відчув себе погано, тож довелося викликати швидку, працівники якої зафіксували нормальний артеріальний тиск 120 на 70 та підвищене серцебиття до 90 ударів), проте вилучення таки відбулося.

Зрештою, підприємець після ознайомлення з протоколом про вилучення та надання своїх письмових пояснень (пиво йому не належить, а знаходиться у нього на зберіганні), підписав протокол. Так, загалом було вилучено рекордну кількість пива за усі виїзди комісії: 80 пляшок торгової марки «Рівень живе» по 0,5 л ; 63 пляшки пива «Garage” по 0,5 л; 92 пляшки пива «Опілля» Корифей по 0,5 л; 102 пляшки пива «Львівське світле» по 0,5 л; 30 пляшок пива «Микулин» непастеризоване по 0,5 л; 35 пляшок «Львівського 1715» по 0,45 л; по 4 пляшки «Балтика №9» та «Балтика №7» по 0,5 л; 6 пляшок «Балтика №6» по 0,5 л; 22 пляшки пива «Мінське Жигулівське» по 0,5 л. Проте протягом чотирьох годин члени комісії та працівники поліції так і не дочекалися обіцяних документів, що мали привезти з Луцька.

Як зазначив голова районної ради Сергій Карпук, робота комісії виявилась дуже дієвою. Підприємці, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами на території району, після відвідин комісії та роз’яснень починають оформляти ліцензії, купувати касові апарати, укладати трудові договори зі своїми продавцями, тобто реагують на зауваження комісії та виправляються. Загалом із проведених ста обстежень торгових точок за результатами комісії було направлено у контролюючі органи 12 повідомлень про порушення.

Основна мета таких виїздів комісій – поставити підприємців у рівні умови. Чому одні підприємці можуть придбати ліцензії на торгівлю підакцизними товарами та касові апарати, а інші – незаконно торгують, отримують за 2-3 літні місяці прибутки (навіть немалі) і не сплачують необхідні податкові платежі? Кожен з них може порахувати, що вигідніше зробити: належно оформити свою діяльність та працювати у правовому полі чи постійно сплачувати штрафи та не замислюватися над наслідками своїх дій чи, скоріше, бездіяльності.  

Долю вилученого товару надалі буде визначати суд, а самим підприємцем уже займуться відповідні контролюючі органи.

Віта Шепеля

 

 

Коментарі
18 Серпня 2016, 00:12
Кодексу України "Про адміністративну відповідальність" не існує, є Кодекс України про адміністративні правопорушення.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024