Чому я обрала Православну Церкву України. БЛОГ

24 Березня 2019, 11:40
7763 Джерело: фото ілюстративне

Для мене, як і для більшості українців, епохальною подією стало надання Томосу про автокефалію Українській Церкві. Хоч я і була прихожанкою Церкви Московського патріархату, проте добре розуміла: Україна стала самостійною державою, а значить, і церква має бути українська.

Говорила про це і своєму духовному наставнику ще кілька років тому. Може, комусь буде дивно, але священик відповів, що це обов’язково станеться, але треба набратися терпіння і зачекати: мовляв, збереться синод, ухвалить рішення – і матимемо свою канонічну церкву.

Що ж відбулося насправді? Коли Українська Церква була узаконена Вселенським Патріархом, священики заметушилися, почали агітувати за Московську Церкву, їздити по селах, переконувати громади, а деякі отці (як у Ківерцівському районі) стріляли з рушниці або посилали прокляття мешканцям (як у с. Положево Шацького району). До слова, прокльони раніше я чула (це показували по телевізору) і від одного високопоставленого священика з Києво-Печерської лаври. Він так гордо говорив, що прокляв людей, які наважились сказати йому щось не дуже приємне.

Хочеться запитати таких священиків, чи не забули вони другу Божу заповідь – «Люби ближнього свого, як самого себе»? То де ж, скажіть, та любов? Чому проповідується ненависть, чому дозволяють собі зневажати співвітчизників, які мають віками вистраждане право молитися рідною мовою? Усі інші народи, виявляється, можуть мати свою Церкву, українцям же – зась!

Хочу нагадати, що Русь хрестив князь Володимир у 988 році і це знає, мабуть, кожен учень у школі, адже діти вчать «Повість минулих літ», автором якої є Нестор-літописець. І там чорним по білому написано: «…Вийшов Володимир з попами корсунськими на Дніпро, і зібралося там люду сила-силенна. Забрели у воду, і стояли там одні по шию, інші по груди, дехто тримав дітей, молодь тислась до берега, а дорослі бродили; попи ж стояли на місці і творили молитви. Люди, охрестившись, розійшлися по домівках. І звелів Володимир будувати церкви і ставити їх на тих місцях, де колись стояли дерев’яні кумири».

До речі, Русь – це не Росія, як дехто думає, причому й слова «Росія» в цей час не було. Московія з’явилась набагато пізніше, а сама Москва вперше згадується тільки в 1147 році. Між іншим, офіційною датою утворення Московської Церкви вважається 5 грудня 1448 року. Про це дізнаємось із московських газет і журналів, виданих Московською патріархією в грудні 1948 року, де вміщені повідомлення «про помпезне святкування Московською Церквою свого 500-ліття за участю східних патріархів…».

Галина Могильницька у своїй книжці «Літос» зазначає: «…фактом залишається те, що протягом 141 року –з 1448 по 1589 – Московська Церква була «самосвятською» і «неканонічною». А незадовго, з початком Визвольної війни Хмельницького, Московський патріархат почав зазіхати на Київську митрополію. Знову цитую Галину Могильницьку: «…в 1685 році Московський патріарх Іоаким …настійно пропонує Царгородському патріарху Якову зректися Київської митрополії…». От що значить бути підступним і нахабним.

Словом, все цілком зрозуміло для мислячої людини. Те ж, що відбувається в наших церквах тепер, абсолютно закономірний процес. Одні прихожани залишаються в Московській церкві (за новим законом – Російській Православній Церкві в Україні), інші ж – переходять до Української. Саме в Українській Церкві моляться рідною мовою за свою країну, за мир, за звільнення наших полонених, за воїнів-захисників України.

У листопаді 2018 року я також стала прихожанкою Православної Церкви України. І хоч зробити цей вибір було непросто (адже звикла до храму, в якому молилась багато років, до священика, до комфортних умов, до гарного співу хористів), та я не жалкую, бо головне, на мою думку, не комфорт, не милозвучний спів, а щира молитва. У Московській Церкві я вже не відчувала такої щирості, бо коли молились за «отєчєство», то в мене виникало питання: «За чиє?»

Коли є своя канонічна Українська Церква, я не можу дозволити собі і 5 копійок пожертви дати туди, в ту ворожу, агресивну державу, де церква підтримує війну проти своїх братів православних, де благословляють на кровопролиття, де «гуманітарні» конвої з Росії на Донбас наповнюються снарядами, мінами, гранатами; де моляться, як писав наш великий пророк Тарас Шевченко ще в ХІХ ст., за «кражу, за войну, за кров…»

Не раз доводилось чути: «Та які там гроші йдуть у Росію». Як висловився один авторитетний чоловік у популярній телепередачі, «не треба вважати нас, українців, за повних ідіотів чи останніх дурнів». За різними джерелами, від парафій Московського патріархату з України до північного сусіда надходило від 6 до 18 мільярдів доларів на рік. Вражає? Мабуть, що так.

А Україна вже 5 років відбивається від нападів агресивного, підступного ворога. Щодня чую по радіо страшні новини типу: «Минулої доби було 5 обстрілів з ворожої сторони, гатили з протитанкових гармат, мінометів, із зброї, забороненої Мінськими домовленостями… Загинуло двоє бійців, поранений – один». І знову тугою розливається по Україні «Пливе кача…», і знов бачимо страждання і сльози дітей, матерів, батьків, дружин – усіх, кого болить душа за обірвані й покалічені життя.

Чи переймаємося ми, християни, горем наших співвітчизників, чи йдемо не задумуючись у Московську Церкву насолодитися гарним співом і вчергове несемо дар агресору, аби мав можливість ще більше вбивати наших земляків? Прикро, що душі наші черстві й байдужі до людського горя, що уперто не хочемо визнавати, хто з нами воює. «Відкусивши» Крим і спустошивши Донбас, ворог навряд чи зупиниться, бо йому важливо, аби України не було взагалі.

Протягом століть українці зазнавали утисків, принижень, переслідувань, лише мова наша заборонялась Російською імперією більше 100 разів! А скільки люду українського стерто з лиця землі тією північною потворою за останнє століття! Рахунок йому – мільйони!

Кожного разу з тривогою на серці сприймаю повідомлення з різних куточків планети. Росія погрожує ядерною зброєю навіть Америці. Свої смертельні щупальця, як справжній спрут-монстр, вона розпустила по всьому світу: у США впливала на вибори, в Британії – травила, у Сирії – бомбила, у Грузії –анексувала територію, у Молдові – наслідила, Україну – свою «православну сестру» –  в обіймах душила. І не відомо, коли ще ми звільнимося від того «старшого» брата-кровопивці.

То, може, врешті-решт, варто прокинутись від сплячки і сказати: «Досить!» Бо, не дай, Боже, Путін прийде до нас захищати вірян Московської Церкви, то «гради» накриють не тільки тих, хто молиться в Українській Церкві, а й усіх, як це зараз відбувається на Донбасі. Там також рятували «русскоязычных» від «бандерівців-розбійників». Результат – відомий.

Відрадно, що люд стає свідоміший, і українські громади поступово, одна за одною, переходять до своєї церкви. Я тішуся з того, що в Шацькому районі таких уже чотири. Щиро вітаю братів і сестер по вірі – прихожан храмів із сіл Положево, Острів’я, Голядин, Грабове. Дай, Боже, вам єдності, згуртованості, одностайності, Божої благодаті і миру на нашій багатостраждальній землі.

Дорогі мої земляки! Єднаймося у своїй країні, вболіваймо за кожного співвітчизника, будьмо милосердними і чуйними, але в ставленні до ворогів –стійкими й непохитними, як українські воїни на Донбасі, бо наша поступливість, м’якотілість і «безхребетність» часто в минулому приводили до втрати державності і величезних трагедій. Тож закликаю вас словами Тараса Шевченка: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!»

Раїса ГУРКО, смт Шацьк

Коментарі
24 Березня 2019, 14:15
І що то за шаччина
24 Березня 2019, 16:22
Дякую , Раїса.Сподіваюсь ваші слова почує пульмівська громада,і всі інші нашого району.
24 Березня 2019, 16:29
Велика шана і подяка авторці!
24 Березня 2019, 17:07
повністю підтримує автора, але переконати одну людину набагато легше, ніж масу людей, саме тому Світязь, Пульмо, Шацьк будуть переходити до ПЦУ довго, болісно, з сварками і, або і взагалі не перейдуть. Це довгий і тяжкий процес...
24 Березня 2019, 17:52
с. Острів"я ,не перейшло до ПЦУ там править батюшка Московського патріарху ....
24 Березня 2019, 18:04
Якщо не даєте слова опоненту і блокуєте інші думки, то це буде розпалювання ворожнечі на релігійному ґрунті. Приниження і образи не властиві істинно віруючим, а для політичних боїв найкраща зброя. Розділяй і владарюй. З міліонів зробити ворогів і ..роботи на роки
24 Березня 2019, 18:08
Острів'я перейшло до ПЦУ. Там відбулися збори, голосування відповідно до закону, є підписи громади, все відображено в протоколі. Просто московити не пускають громаду, яка хоче молитися в Українській Церкві, до храму. Але це тимчасово.
24 Березня 2019, 18:18
Спаси Господи за вашу мудрість, дай Боже всім таке розуміння...
24 Березня 2019, 18:25
Каков поп, таков и приход. У серйозного батюшки громада сильна і згуртована
24 Березня 2019, 18:28
Спаси вас Господи .
24 Березня 2019, 18:58
Православні, а не московити і яких доречі більшість села. Не дезінформуйте людей.
24 Березня 2019, 19:11
За гроші порохоботити низько, а безплатно вершина тупості.
24 Березня 2019, 21:17
Ніколи та нікому не нав'язуйте свою думку... Хочете ходити в українську церкву?Будь ласка,але мовчки.Для чого ображати всіх і вся?! Господь один... Хай Господь Вас береже.
24 Березня 2019, 21:25
С. Острів'я: там служить священник з с. Мельники, він у Мельниках народився і виріс, і матушка його звідти також. Тож він з нашого району. І люди приходять до храму зараз, кожної служби, моляться, проводять життя у пості(кожен як може, і як кому під силу). І немає місця у храмі для політики!!! Ви своїх же людей принижуєте, ображаєте, вважаєте ворогами народу, хоча вони з вами виростають, і ви їх бачите завжди. Вважайте, за кожне слово, за кожен вчинок буде відповідь на Суді у Бога.
24 Березня 2019, 22:11
Дякую за гарну статтю! Приємно за маленькі села і таку дружну, розумну громаду в них. І дійсно прикро за Шацьк, де люди поводять себе так, ніби нічого не знають про Томос, ходять в російські церкви, хоча можуть зібрати підписи і проголосувати за українську церкву. Впевнений, що прихильників ПЦУ в них більшість. Але "моя хата скраю" бере верх над здоровим глуздом. Соромно за Шацьк.
24 Березня 2019, 22:24
При якому б президентові не надали Томос, прихильники москви все одно пов'язували б Православну Церкву України з політикою. Церква не винна, що вона стала політичним інструментом, зауважте, у руках москви. І чому знову звучать залякування з боку прихильників московського патріархату? Від прибічників ПЦУ таких залякувань не чути. Перед Богом на Суді всі відповідь дадуть, ніхто того не мине. Чого прихильники москви повсякчас так затято на цьому наголошують, так, ніби вони будуть відповідати перед Богом, але в якийсь інший спосіб? Пульмо, де Ви побачили прямі образи "всіх і вся"? Чому ви, прихильники москви, називаєте себе православними, так ніби прибічники ПЦУ для вас уже неправославні - ми всі православні християни. І потім кажете, "переводячи стрілки" ваших же звинувачень, що вас принижують, ображають, вважають ворогами народу. Вороги в тексті - це москва, а прихильники московського патріархату повинні це усвідомити і об'єднатися у єдиній українській канонічній церкві, на чому ще раз наголошує авторка, наводячи цитату з творів Шевченка: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!». Це ж вас, усіх українців, незалежно від патріархату, названо братами, але ви цього, очевидно, так і не зрозуміли.
24 Березня 2019, 22:48
Шановний пане Читач,ми не є прихильниками Москви!Не було війни і всім було добре...і молитва щира...а зараз такими ,,патріотами,, всі стали! Злість аж пре від Вас, вибачте.
24 Березня 2019, 23:04
Вельмишановне Пульмо. Так війна і стала тим лакмусовим папірцем, яка показала, хто є хто. Хто любить свою державу, свою церкву, а хто - російську. Саме РОСІЙСЬКУ. Називайте речі своїми іменами. Ваш патріотизм лише на словах. Це в кращому випадку. В гіршому - його немає взагалі.
24 Березня 2019, 23:17
Церква Божа! Канонічна. А де авторитет ПЦУ? Де вітання і признання помісних ще 13-ти церков не рахуючи Константинополя. Чи ви рахуєте себе розумнішими за предстоятелів цих помісних церков??? Будуйте храми, моліться, УПЦ храми не відбирає.
24 Березня 2019, 23:30
Пульмо, може, ви і не прихильники москви, як кажете, але ж ви під московською юрисдикцією. Раз уже маємо війну - то треба діяти відповідно до ситуації, що склалася. Так, війни ніхто не хотів, але вона є. Про щирість наших молитов судити, мабуть, не нам, людям. Але патріотизм вимірюється не словами, а вчинками. Вас же ніхто не назвав патріотами в лапках, а ви чомусь назвали... І те, що злість пре. Від кого пре і якою мірою - то теж не нам судити, але всі ми люди.
25 Березня 2019, 01:20
Написано гарно і правильно. З нетерпінням чекаю, коли громада Шацька проявить розум, волю і силу, притаманну народу українському! Вірю, що о. Миколай прийме правильне рішення, коли Добре подумає...
25 Березня 2019, 01:59
Христос основал христианство. Но кем были христиане? кто они? Кем они были баптистами,пятедисятниками андвентистами,католиками,православными,или же Свидетелеми Ииговы?
25 Березня 2019, 03:21
Перегляньте передачу Гордон і Смешко 112канал від 23.03.2019
25 Березня 2019, 08:30
Де ж ви раніше були всі такі правильні і розумні. Кожна людина має свою власну думку, а получається так що примушують носильно. Не маєте права.
25 Березня 2019, 10:04
Пульмо ніколи не піде до ПЦУ бо вони за Юлю-Юлечку, а там Карпук з попами московськими мутить...
25 Березня 2019, 17:37
Чим далі в ліс тим тупіші люди !!! Полішуки нерозумні!!! Вчитись не хочуть ,історії не знають ....тільки контрабас знають як возити! Прийде Путя Вас дурних захищати всі ваші будиночки рознесуть градами, тоді зрозумієте!!! Для Вас найкраща кара то грошима !!! Рознесуть все в пух і прах тоді зрозумієте!!! Історія повторюється, почитайте Лиса.... вишле Вас Путя до сибіру якому богу будете молитись нещасні?
25 Березня 2019, 17:55
Вас Пэтька знищить скорiше нiж Путiн
25 Березня 2019, 20:55
Я , дуже вдячний Вам Раіса, за праавдиві слова і я Вас повністю підтримую і Ви дуже гарно виразили свою думку!!! Хай Вас хранить Бог ! Бог з Україною!!!
26 Березня 2019, 00:01
Чому ж ви патріоти до сих пір недобудували україньську церкву в шацку?
26 Березня 2019, 00:22
Щиро вдячна Вам Раїсо за так сміливо виражену думку.Саме такі люди достойні похвали.Мимоволі переді мною постає образ Сергія Мокренка,вашого земляка і кричить душа,як ви могли забути шатчани,за що він загинув..<br/>Про яку Московську церкву дітовбивчу ви говорите.
26 Березня 2019, 13:56
Цікава арифметика виходить, навіть якщо припустити 6 мільярдів доларів розділити на 12000 парафій що є в Україні то виходить по по 500 тисяч доларів в рік з кожної в середньому. Сільські парафії мають приблизно 1000-3000 грн. в місяць + місяці коли є свята чи поминальні то трохи більше в середньому 40000-60000 грн. в рік переводим на долари: 1500$-2200$ Беремо з цієї суми відраховуємо на утримання парафії (зарплати касиру, старості, священику, ремонтні роботи в храмі ладан, вино, масло і т. д. ) то з цієї суми залишається мізер, щож тоді на Москву? де 497800$ які треба обов'язково перерахувати на Москву, напевно в кожному храмі стоять друкувальні машинки які друкують долари. І врешті решт за весь час чути тільки пусті звинувачення і ні одного офіційного підтвердження по перерахунку грошей, чи перевозу їх за кордон, скажете, що перевозять налом, то без декларування треба 600 тисяч разів перетнути кордон щоб без декларування перевезти, нереально. Ось вам просте і логічне викриття фейкової інформації від &quot;авторитетних людей&quot;. Думайте, аналізуйте.
26 Березня 2019, 15:15
То москва спонсорує свої церкви в Україні, аби процвітали і прославляли руський мір
26 Березня 2019, 19:14
Будут свой церкви за ті мільярди що не будуть іти в Москву.
26 Березня 2019, 19:15
Будут свой церкви за ті мільярди що не будуть іти в Москву.
27 Березня 2019, 15:00
Вам всім ще не надоїла та гризота, та ще й у святий піст? Християнство це мир любов та всепрощення. Напевно судячи з усього ми всі далеко від Господа. Всі ці коменти, дописи, просте потрясіння повітря. Якщо не покаємось, то всі онаково загинемо (духовно), і Україну втратимо, і дітей своїх зробимо нещасними. Та ми ж самі собі найбільші вороги!<br/>Прикро читатати :&quot;Цікава арифметика... . Полішуки нерозумні!!! і т. д.&quot; Заликаю вас всіх в ім,я Господа Ісуса Христа , давайте врешті решт розпочнемо нормально спілкуватися один з одним, у християнина є лише один ворог -це гріх, і з ним треба боротися. Пора вже змиритися , що Україна має томос це реалії життя. Також прихильники УПЦ в єдності з МП, також нікуди не подінуться, бо люди мають свої переконання. Гризота лише свідчить , що в боротьбі за переконанння ми просто забули про Бога. Його не можливо поділити, хіба тільки втратити або знайти. Знайдемо мир між собою, знайдемо і Господа. А поки що: Пцушники, порохоботи, кацапури, нацики, СЦушники, і т.д. Невже ми з цим думаємо зустрічати світле Христове Воскресіння? Та ми ж Господа розпинаємо ! Зупиніться врешті решт ! Та ті храми за які сьогодні ведеться боротьба, стануть пусткою і місцем запустіння, їхнє золото буде свідком нашої душевної пустоти. Зупиніться поки не пізно !!!
28 Березня 2019, 17:32
Можливо й не гроші Москві треба. Їй потрібен розбрат українського народу, вони бояться його єдності. І якщо кожен українець усвідомить, що православя прийшло в Україну-Русь раніше (Москви ще навіть не було), то сваритись не буде чого.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39