Коли сіяти і як доглядати – шачанка відкрила секрети вирощування розсади

17 Березня 2019, 15:00
Оксана Шульга понад 20 років займається вирощуванням розсади 51270
Оксана Шульга понад 20 років займається вирощуванням розсади

Шачанка Оксана Шульга понад 20 років займається вирощуванням розсади квітів та овочів. Каже, що вистачає і для себе, і для людей.

Любов до землі, до рослин прищепили їй мама і бабуся, – пише газета «Новий погляд+».

«Я представниця третього покоління, що вирощує розсаду. В с. Вишнів Любомльського району, де я народилася, це був наш маленький сімейний бізнес. Там займалися цією справою цілими вулицями, як от у Світязі цибулею. Пам’ятаю, як виїжджала з мамою в Ковель продавати розсаду, то цілий ряд продавчинь стояв на ринку із самого Вишнева. Був час, що баліями возили на продаж помідори. Зараз у рідному селі вирощує розсаду сестра Мирослава», –  пані Оксана пригадує, як усе для неї починалося.

Коли вийшла заміж і переїхала до Шацька, то знала, що не піде вчителювати (хоч здобула вищу освіту і отримала червоний диплом), а продовжуватиме справу мами і бабусі. Сьогодні має біля хати чотири теплиці різних розмірів і 12 клумб, де від ранньої весни до пізньої осені цвітуть квіти. Розсаду чорнобривців, агератуму, сальвії, вербени, айстри та інших почала вирощувати віднедавна.

«Раніше, коли я торгувала розсадою на старому Шацькому ринку, був великий попит на квіти. Зараз чомусь стали менше купувати, та й клумб біля будинків у людей поменшало. Чи то люди стали бідніші, чи не мають часу займатися квітами».

Насіння квітів пані Оксана рекомендує купувати польського виробництва. Коли сіяти? Всю інформацію про строки посівів вона бере з посівних календарів. Слід запам’ятати, що не можна висівати насіння в 12 найбільших церковних свят, на повний і молодий місяць, в неділю і після заходу сонця. Оксані доводилося порушувати ці правила, але нічого хорошого з цього не вийшло.

На сьогодні жінка вже посіяла в теплиці редиску і в ящики – перець (3 лютого). Капусту потрібно висіяти  у відкритий грунт до Благовіщення (7 квітня). Насіння купує в одному з шацьких магазинів. Рекомендує брати якісне «Професійне насіння».

«Є сорти насіння і є гібриди. Людям я б радила саме гібриди, позначені на пачці як F1, бо вони стійкі до хвороб, мають кращу силу росту. Скажімо, рання капуста з такого насіння не буде тріскати і довго зберігатиметься, огірок не матиме гіркоти, а з помідорів не опадатиме цвіт. Потрібно обов’язково читати, що пише на пачці з насінням. Бо коли вказано, що рослина добре реагує на підживлення, а людина не зверне на це уваги, то без добрива нічого з такої насінини не виросте. Земля для висівання насіння в ящики повинна бути дуже легкою, торф’яною. Не варто брати грунт біля боліт, канав і озер».

Насіння перед висіванням Оксана Шульга не замочує, незважаючи на рекомендації професійних аграріїв, бо це не дає майже ніякого результату. Готуючи ящик до посіву, встеляє дно клейонкою, далі – невеликий шар тирси і земля, до 10 см. Рясно зрошує землю кип’ятком і насиченим розчином перманганату калію (марганцівка) – для дезінфекції. Насіння висіває в рядочки, густо, але людям, які сіють для себе, радить розкладати в грунт кожну насінину окремо.

Пані Оксана посіяла вже 30 ящиків перцю для нового врожаю. Це дуже теплолюбна рослина, тому ящики шачанка поставила у хаті біля батарей опалення один на одного, по 10 у рядку, і закутала їх у целофан. Перець сходить 10-14 днів. Так само сіє і помідори, от тільки їх на п’ятий день потрібно забрати від батарей, бо буквально за ніч стебла можуть витягнутися на тоненьких білих стеблах. А можна ящики з томатами просто не ставити в теплі.

Коли розсада зійде, Оксана Шульга поливає її фосфорним добривом, яке розвиває кореневу систему рослин.

Як настане тепло, ящики слід винести в теплицю, але в жодному разі не надвір, бо рослини можуть не витримати різкої зміни температури. Перед пікіруванням і висадженням у теплиці вони мають декілька днів адаптуватися. Жінка підживлює стебла перцю і помідорів «Рост-концентратом» – органічним добривом на основі сапропелю. Також гарний результат дає курячий послід: півлітра розвести у відрі води і поливати міжряддя. Потім варто рясно полити рослини водою, щоб добриво пішло в землю. Підійде для підживлення і селітра: 1 столова ложка на відро води. Посипати селітрою не рекомендується, бо вона може спалити рослину.

Гарного вам урожаю! Якщо матимете потребу в пораді, завітайте на Шацький ринок до Оксани Шульги. Вона поділиться всіма секретами і тонкощами вирощування, і вже дуже скоро порадує шачан якісною розсадою квітів та овочів.

                                                                                                                                                                                                                       Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024