Чепурна школа в Пехах і розумні діти – гордість директорки

17 Березня 2019, 10:30
Ярослава Гигера 12 років працює на посаді директора 3949
Ярослава Гигера 12 років працює на посаді директора

Навчати, стимулювати, розставляти пріоритети, приймати рішення, організовувати колектив, дбати про комфорт – за 12 років роботи на посаді директора ЗОШ І-ІІ ст.с. Пехи  (відтепер – завідувача філії) Ярослава Гигера зуміла ці завдання втілити в реальні справи і показати гарний результат.

Підтвердження цього – охайне приміщення школи, відремонтовані класні кімнати, нові меблі, внутрішні санвузли, дитячий майданчик, – пише газета «Новий погляд+».

Як же вдається сьогодні жінці-керівнику справлятися з безліччю  завдань, пов’язаних з функціонуванням навчального закладу, хоч і невеликого, встигати вслід за безупинними реформами та інноваціями і при цьому зберегти шарм, чарівність і щасливу усмішку самодостатньої людини?

«Головний мій стимул – це сім’я. Родом я з с. Пульмо, а Пехи стали для мене рідними після того, як вийшла заміж. Звідси мій чоловік, який завжди підтримує, допомагає. До речі, жодний ремонт у школі не проводився без його рук. Моя гордість – двоє дітей: донька здобула освіту і сьогодні працює в нашій школі, син навчається в правознавчому ліцеї», – починає свою розповідь Ярослава Іванівна.

2
Маленька школа, але комфортна для дітей і вчителів
Маленька школа, але комфортна для дітей і вчителів

 

Школу, в якій навчається 29 дітей, по праву можна назвати окрасою села. Чепурне приміщення, добротна металева огорожа, сучасний дитячий майданчик, охайні клумби, при вході – дерев’яна сова з Букварем, котра щодня зустрічає і проводжає дітей. Після впровадження етапу освітньої реформи навчальний заклад став філією ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» смт Шацьк, а Ярослава Гигера  – її завідувачкою. Директор гімназії Валерій Михальчук часто буває в Пехівській школі, телефонує. Спільно вирішують проблеми і планують роботу.

Педагогічний колектив школи – це 11 вчителів, молодих, розумних і сповнених сил фахівців, котрі дають учням пристойний рівень знань.

«Моя донька, вступивши після школи до Володимир-Волинського педагогічного коледжу, була в рейтингу сьомою серед усіх студентів. Вважаю, що це непоганий результат спільної роботи».

Помітно, як за останні роки змінився в кращий бік навчальний заклад. В ньому гарно, затишно і тепло. Нещодавно добіг до завершення спільний з благодійним фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», Шацької ОТГ та батьками проект на 30 тисяч гривень, завдяки якому школа отримала нові парти. Навесні вдалося реалізувати ще один проект на 50 тисяч гривень – придбання і встановлення на шкільному подвір’ї дитячого майданчика. Завідувачка дякує за допомогу в реалізації проектів Сергієві Карпуку, голові Шацької районної ради. Допомагають школі фінансово у Шацькій ОТГ. За кошти громади встановили металеву огорожу, облаштували внутрішній санвузол, замінили старі вхідні двері на пластикові, порадували школярів новеньким тенісним столом.

2
Дитячий майданчик - радість для дітей і окраса села
Дитячий майданчик - радість для дітей і окраса села

 

В новій українській школі комфортно навчатися 5 першокласникам. В класі є нові меблі, принтер, ламінатор, багато роздаткового матеріалу. Батьки придбали килимки на підлогу.

«Наші учні –це весела і дружна шкільна сім’я. Їх небагато, але вони сумлінно навчаються, беруть участь в олімпіадах і творчих конкурсах. Минулого року нашу школу закінчила талановита Яна Пех, голосом якої захоплювалися не лише в районі, але й в усій області. Дівчинка була переможницею багатьох фестивалів і вокальних конкурсів. Організовуємо для наших учнів цікаві зустрічі з однолітками. Нещодавно їздили в Прип’ятську школу і запрошували її учнів до себе. Діти грали в КВК, знайомилися, спілкувалися», – розповідає Ярослава Іванівна.

Єдине, в чому програє маленька школа, – це відсутність спортивного залу і їдальні. Діти харчуються буфетною продукцією. На диво, як розповідає завідувачка, ніхто з батьків не приносить довідок, які гарантують безкоштовне харчування дітей. «Не мають такої потреби, – пояснює. –Бо люди в селі не бідні, багато працюють, стараються заробити гроші, аби їхні діти мали все необхідне».

Хороші люди, красиве село… Та й господар у Пехах – людина на своєму місці. Староста Самійличівського старостинського округу Олександр Кусько знає, чим живе школа. І не просто підтримує колектив, а й сам у прямому сенсі працює задля добробуту навчального закладу. Як розповіла Ярослава Гигера, коли встановлювали біля школи дитячий майданчик, староста цілий день трудився на будівництві.

Основним результатом колективних зусиль і гордістю школи є на сьогодні випускники, які здобули й здобувають знання в університетах і коледжах, які стають успішними, добропорядними людьми, примножуючи хорошу славу закладу. І роль завідувачки філії Ярослави Гигери в цьому дуже велика. Як педагога, керівника і мудрої жінки.

2
Мудра сова щоранку зустрічає учнів біля школи
Мудра сова щоранку зустрічає учнів біля школи

2
В школі є сучасний санвузол
В школі є сучасний санвузол

 

                                                                                                                                                                                                                                     Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром