«Математика для мене – це мій окремий світ» - ліцеїстка із Мельників Анастасія Падалюк

17 Лютого 2019, 11:05
Анастасія Падалюк 4827
Анастасія Падалюк

Кажуть, що хлопці є більш здібними до математики, ніж дівчата. Але це твердження спростовує дівчина із села Мельники Анастасія Падалюк, а нині – учениця 10 класу Волинського наукового ліцею-інтернату Волинської обласної ради.

Настя за останні два роки є призеркою та переможницею обласних олімпіад та конкурсів з математики. А в минулому році навіть брала участь у ІV етапі  (всеукраїнський рівень) учнівських олімпіад з математики, який відбувався у місті Одеса. І на цьому дівчина зупинятися ой як не хоче!

Математичні здібності Настя стала більше розвивати у Волинському науковому ліцеї, куди пішла навчатися після сьомого класу.

«В школу донька пішла як і всі діти, трохи вміла читати, трохи – рахувати. У школі також додатково математикою не займалася, лише давала їй деякі завдання та пояснювала незрозумілі теми», - розповідає при зустрічі в редакції мама Насті – Надія Миколаївна, заодно - вчителька початкових класів та математики у НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – дитсадок» с.Мельники.

Зараз у ліцеї Настя займається математикою по 8-9 годин на тиждень, любить англійську та географію. Але годинами може сидіти за цифрами, розв’язувати задачі та приклади. Коли щось не виходить – може знову почати розв'язувати приклад, допоки не знайде помилку. У ліцеї Настя також є своєрідним «волонтером-репетитором», адже до неї з проханням пояснити той чи інший приклад, задачу чи тему бігають не тільки одноклассники, а й з учні з паралельних класів. «Іноді доводиться п'ять-шість разів пояснювати одну й ту саму тему», - каже дівчина. Але ніколи не відмовляє друзям, бо упевнена, що така практика – лише на користь їй самій.

7
Настя Падалюк разом зі своїми однокласницями-ліцейстками
Настя Падалюк разом зі своїми однокласницями-ліцейстками

Настя дуже задоволена навчальним закладом, у якому математики талановитих дітей  вчать викладачі та професори СНУ Леонтій Філозоф, Тетяна Трачук (складає завдання для олімпіад та є викладачкою у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти), та Тетяна Волошина. Лише за цей рік ліцей ще до завершення олімпіад має вже 40 призерів! Зізнається, що звикати до навчання у перші місяці було не надто важко, а тепер здібній дівчині дуже легко дається більшість предметів. Високої конкуренції у класі, де навчається 19 хлопців та 7 дівчат, не відчуває. Але каже, що не кожен здатен витримати таке навантаження, як там. Бувало, що діти поверталися у свої школи після першого тижня навчання.

3
За успіхи в олімпіадах - поїздка у Буковель
За успіхи в олімпіадах - поїздка у Буковель

Природні здібності до точних наук, цілеспрямованість, наполегливість та терпіння вже з першого року навчання у ліцеї дали свої результати. У 2017 році Настя зайняла друге місце в обласній олімпіаді з математики, та друге місце – у обласному конкурсі з математики імені М. Кравчука, де завдання значно складніші, ніж на обласній олімпіаді. Минулий рік теж не минув без успіхів: на обласній олімпіаді через апеляцію дівчина таки домоглася першого місця, і як результат – участь у Всеукраїнській олімпіаді. Про цей етап конкурсу дівчина зізнається, що було важкувато тягатися з учнями спеціалізованої школи в Харкові, котрі займають призові місця на олімпіадах та конкурсах європейського  рівня.

«Але досвід однозначно був корисним для мене, бо там – зовсім інша система оцінювання. Якщо не до кінця зробив завдання, навіть якщо довів теорему чи аксіому, але не навів приклад, маєш нуль балів», - розповідає Настя.

В цьому році Настя зайняла друге місце на обласній олімпіаді з математики (до першого, як і іншим двом кандидатам, не вистачило декількох балів). Тож можливо, що усіх чотирьох учасників олімпіади, аби конкретно визначитися з переможцем, який представлятиме Волинь на Всеукраїнському рівні, будуть знову збирати і давати додаткові письмові завдання). Окрім того, дівчина у минулому та цьому році захистила свої наукові роботи з прикладної математики, зайнявши минулого року третє місце, а в цьому – друге (перше дісталося конкурсанту-одинадцятикласнику).

2

Цікавлюся, чи є на олімпіадах та конкурсах постійні конкуренти, з ким доводиться постійно змагатися за першість. На це дівчина відповідає:

«Так, є. Це хлопець із Луцької школи № 14 Богдан Лугінін. Так випадає, що саме з нив ведемо постійну «боротьбу»: то він займає перше місце, то я. Або однакову кількість балів набираємо».

Зараз Настя є першою у рейтингу з десятикласників ліцею, є старостою класу, а також в цьому році дівчину обрали президентом навчального закладу. За успіхи у навчанні та перемоги у конкурсах та олімпіадах Анастасії Падалюк двічі відзначали безкоштовними путівками у дитячий табір «Буковель». має чимало грамот та подяк від обласного управління освіти і науки.

2

У наступному році дівчина закінчуватиме ліцей, проте остаточно, в якому навчальному закладі здобувати вищу освіту, ще не визначилася. У мріях – навчатися за кордоном, у Польщі. Переконана,що знання завжди допоможуть у житті знайти правильний шлях, та в будь-якій ситуації керується лозунгом свого навчального закладу: «Вчися бути розумним!».

3

                                                                                                                                                                                                Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром