«Туристична привабливість краю – один із головних напрямків розвиту нацпарку», – Марія Христецька

09 Лютого 2019, 12:10
5958

В грудні 2017 року Шацький національний природний парк отримав нового керівника. Ним стала тендітна молода жінка, котра з першого дня на керівній посаді знала, що на неї чекає важка робота. Чисті озера, предковічні ліси, червонокнижні рослини і тварини – територія парку чекала на господаря, котрий буде берегти ці багатства та репрезентувати їх вітчизняному і зарубіжному туристу як унікальні і гідні уваги. Свої сміливі плани директорка Шацького НПП Марія Христецька реалізовувала впродовж року разом з великим колективом парку. Результати оцінили як місцеві жителі, так і бізнесмени та відпочивальники.

Про це пише газета «Новий погляд+».

– Маріє Володимирівно, робота в природоохоронній структурі для Вас не нова?

– Мені довелося працювати у Волинському обласному управлінні лісового та мисливськогогосподарства, згодом – головним лісничим лісогосподарського підприємства у Ківерцях. Це був неоціненний досвід. Крім того, я отримувала задоволення від самої роботи. Вирощування лісу – дуже копітка праця і тривалий процес. Та кожен його етап – збір насіння, висівання, догляд за саджанцями і дорослими лісовими культурами – був для мене цікавим і пізнавальним. Коли надійшла пропозиція спробувати себе на посаді керівника Шацького НПП, я прийняла її з певним острахом, оскільки робота установи природно-заповідного фонду кардинально відрізняється від роботи лісгоспу. Проте я швидко ознайомилася з її специфікою та знайшла порозуміння з колективом. Передусім ставлю завдання перед собою, а тодівже перед своїми підлеглими. І спільно працюємо над досягненням однієї мети.

– Яким Ви прийняли Шацький НПП від свого попередника?

– Я вдячна попереднім керівникам насамперед за те, що сьогодні парк – це цілісний природно-територіальний комплекс, який охороняється державою. Цьому посприяло виготовлення ними державних актів на землю. Проте не все в роботі парку мене влаштовувало, тому я здійснила певні кадрові зміни, по-новому організувала роботу. Значні зусилля також спрямувала на покращення туристичної привабливості краю як один з пріоритетних напрямків розвитку парку.

– І розпочали з облаштування центрального пляжу озера Світязь?

– Саме так. Ми з колегами довго думали, як це зробити, оскільки центральний пляж –це територія нацпарку, і ми не можемо ні надавати землю в оренду, ні вилучати окремі ділянки. Крім того, парк не має коштів, необхідних для проведення робіт з облаштування території для відпочинку, і водночас нічого не може запропонувати бізнесменам, які можуть навести лад на пляжі. Але завдяки злагодженим діям ми прийняли єдине правильне рішення – пляж поділили на ділянки, кожну з яких закріпили за підприємцями. Вони відповідають за порядок на своїйтериторії – прибирають, косять траву. У третій лінії від озера підприємці мають право встановлювати торгові точки, щоб повернути собі витрачені на облаштування пляжу кошти. Результат здивував уже минуло голіта – рівна територія пляжу, нові альтанки, кабінки для переодягання, дерев'яні доріжки. Туристи позитивно оцінили такі зміни.

– Чим здивуєте туристів нинішнього відпочинкового сезону?

– Цього року плануємо створити газони по всій території центрального пляжу, а також алеї: висадити вздовж доріжок декоративні кущі і саджанці дерев. Спільно з підприємцями хочемо облаштувати рятувальні пости, закупити буйки, встановити відповідні інформаційні стенди, нові альтанки тощо. Окрім того, зараз ми працюємо над новим проектом організації території парку; розробляємо технічну документацію на тимчасові споруди, розташовані на нашій території; здійснюємо візуалізацію наметового містечка «Незабудка».

– Які роботи заплановані з благоустрою території парку?

– Ми продовжимо розчищати і облаштовувати територію біля  озера Світязь та інших водойм, розпочнемо реконструкцію екологічних стежок Шацького НПП (заміна альтанок, містків, оглядових вишок). На усіх рекреаційних пунктах плануємо влаштування санвузлів із змивною системою. Також у наших планах на цей рік –благоустрій острова на озері Світязь.

– Минулого року завдяки старанням парку в районі функціонували два екологічні пости з автоматами європейського зразка для внесення плати. Чи зрозуміли люди, які приїздили до нас на відпочинок, за що вони сплачували екологічний збір?

– Ми працюємо відкрито. Відразу після проплати видаємо людям чеки, пояснюємо їм, згідно з яким законом встановлено такий збір і звітуємо про надходження та використання коштів. Так, минулого року нам вдалося зібрати 600 тисяч гривень –це вдвічі більше, ніж у 2017 році. Ці кошти ми витратили на вивезення і складування твердих побутових відходів та обслуговування біотуалетів. Туристи бачать результати нашої роботи, тому з розумінням ставляться до функціонування постів. При нагоді хочу закликати громаду та сільські ради до співпраці в питанні створення комфортних умов для відпочивальників. Адже люди їдуть в Шацький район з метою комфортного відпочинку, тому маємо спільно дбати про збереження чистоти краю і високий рівень рекреації.

– Територія національного парку унікальна своєю первозданною тисячолітньою природою. Туристу, який хоче побачити родзинку краю, важко зорієнтуватися в безмежжі лісів і каскаді озер. Як їм допомагають у цьому нацпарківці?

– В національному парку розроблена мережа еколого-туристичних маршрутів, екологічних стежок та рекреаційних зон. З метою кращого інформування відвідувачів парку ми спільно з клубом екологічного туризму хочемо завершити новий веломаршрут: провести маркування і розмістити оглядові стенди. Маршрут об’єднає два наметові містечка: «Незабудка» і «Запісочне» та охопить затоку Бужня, озера Світязь, Пулемецьке, Острів’янське, ялиновий ліс, камінь-валун, озера Луки та Пісочне. Також плануємо створити водний туристичний маршрут на човнах –озерами Світязь, Пулемецьке з екскурсією на острів на оз. Світязь. Шацький НПП бере участь у проекті «Відновлення, збереження та стале використання торфовищ та осушених земель Полісся України», в рамках якого передбачено облаштування екологічного велосипедного маршруту навколо озера Світязь протяжністю 30 км та облаштування екологічної стежки у водно-болотному масиві озера Луки.

– Як у Шацькому національному природному парку співпрацюють з міжнародними структурами і переймають європейський досвід?

– В рамках європейського проекту працівники парку разом з колегами з Німеччини вирушать у квітні цього року до Ірландії –там будемо вивчати досвід роботи бізнесу в національних парках.  Крім того, ми тісно співпрацюємо з польськими колегами, беремо участь у спільних проектах. Завдяки одному з них незабаром зможемо побудувати на території парку оглядові майданчики для спостереження за птахами. Цим самим ми залучимо в наш край більше туристів і зможемо продовжити в часі відпочинковий сезон.

– Адміністрація установи впродовж року неодноразово долучалася до організації для туристів цікавих видів відпочинку. Це одна з форм популяризації національного парку?

– Насамперед, це популяризація активного способу життя. Ми працюємо над впровадженням нових видів і форм дозвілля і відпочинку серед туристів, а саме над започаткуванням спортивного подієвого туризму, зокрема, літнього кубку Шацького НПП з риболовлі, змагань на байдарках і велосипедах по території парку. Нещодавно відбулися змагання з волейболу на Кубок Шацького національного природного парку, в яких брала участь і команда нашої установи. Організовуємо змагання з зимового спортивно-любительського рибальства. Активний відпочинок людей на лоні природи та їх позитивні емоції –це найкраща популяризація національного парку.

– Дякую за розмову! Успіхів Вам у справі збереження унікальної природи Шацького поозер’я.

                                                                                                                                                                                                                                    Мирослава ЦЮП’ЯХ                          

Коментарі
09 Лютого 2019, 22:04
не тим займаєтесь пані директор
10 Лютого 2019, 11:10
Згоден покращення видно ,колектив парку став цінувати свою роботу,але все це буде марним якщо не припинити свавілля місцевої влади по розбудові полігону серед парку кому як не вам знати що це все знаходиться біля озер до яких рукою подати ,невже слабо поборотись з тераном ,як на мене не такій він вже й теран ,знаю хватка в вас є ви спробуйте і вас підтримають цеж ваш прямий обов'язок.
10 Лютого 2019, 12:03
Звісно зміни в кращу сторону видно і це в першу чергу завдяки вам ,ще дуже хотілося щоб ви зайнялись більш глобальним питанням парку ,як розбудова полігону відходів серед озер якій по екологічним нормам не як не може знаходитись в тому місті . Адже всі старання по завліканню туриста будуть марними .Я думаю потрібно створити ще один маршрут Світязь - та смітник майже серед Шацька.
10 Лютого 2019, 18:15
Коли ви припинене вимивання так званих "шариків" з озера Світязь, які фільтрують воду. Зарас в зимовий період вимивання здійснюється великим обсягом з ополонок. Ті деб....ли , що це роблять не розуміють всієї загрози. Навіщо потрібен такий парк. На , що ви дивитесь. Це або до вас не доходить інформація, або ..... Ваші підопічні все це знають , але ніхто нічого не робить.
10 Лютого 2019, 19:53
якими треба бути убогими щоб писати про покращення в парку люди схаменіться бо буде пізно
18 Лютого 2019, 09:14
А яка пожожа на кримську Поклонську! Одно ліцо! Няша!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром