Шацький екскурсовод Петро Зуб відкриває туристам з усього світу Україну та Шацькі озера

22 Січня 2019, 11:45
5995

Щороку на Шацьких озерах збільшується кількість туристів, котрих вабить сюди кришталево чиста світязька вода та екологічно чиста природа. Та от тільки лише однієї природи замало, аби туристи отримали повноцінне враження про наш край.

Так вважає шацький екскурсовод, приватний підприємець Петро Зуб, котрий вже понад десять років своє захоплення відкривати туристам Україну та Шацькі озера перетворив ще й на доволі цікавий та непоганий бізнес.

Першу свою екскурсію по Шацьких озерах  Петро Зуб провів ще у школі, в 13-річному віці. Вийшло доволі непогано, тому  уже згодом зацікавився історією озерного краю, збирав про нього інформацію в різних книгах, з розповідей старожилів.

А вже після навчання в університеті (Петро закінчував факультет міжнародних відносин тоді ще Волинського державного університету ім. Лесі Українки) став більш серйозно задумуватися над тим, щоб зайнятися розвитком екскурсійної справи в районі. Тим більше, що на той час туристам, окрім кімнат для відпочинку та пляжу на берегах озер, так ніхто нічого і не пропонував.

1
Екскурсія Шацькими озерами
Екскурсія Шацькими озерами

Спочатку Петро разом зі своїми однодумцями проводили екскурсії Шацькими озерами у поєднанні з активним відпочинком (екскурсії на велосипедах, байдарках). Проте такий формат уже не зовсім задовольняв туристів з інших країн, наприклад, поляків, котрі хотіли знати не лише про Шацькі озера, а й про Волинь та Україну. Потрохи став розширювати географію подорожей, пропонуючи туристам відвідини Луцька з його історико-культурними місцями, Володимир-Волинського, музей Лесі Українки у Колодяжному. Потім – і на інші області західної України – Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську…  Маршрути та список туристичних місць формував сам: брав до рук карту, шукав інформацію в Інтернеті, дзвонив на місця, домовлявся за готелі та екскурсії.

Історичні місця, музеї, замки та палаци, «приправлені» не лише історичними довідками, а й легендами та місцевими цікавинками з вуст досвідченого екскурсовода Петра Зуба робили свою справу: щороку кількість тих, хто хотів побувати на екскурсіях, збільшувалася.

1
Екскурсія замками для школярів Шацького району
Екскурсія замками для школярів Шацького району

«На початку разом із туристами ці місця відкривав і я для себе. Старався більше знайти цікавої інформації, уважно слухав місцевих екскурсоводів, хотів показати щось колоритне та оригінальне у кожному регіоні. Цікавився усім: ринками та сувенірами, історіями та легендами, стравами та напоями», - розповідає Петро Зуб.

Разом з тим шачанин каже, що кожен вид екскурсій має свою сезонність. У гори замовляють подорожі з квітня по листопад, коли там найбільш безпечно. Навіть на Говерлу Петро підіймався вже більше десятка разів. У літній період більше зосереджується на мандрівках для відпочивальників Шацькими озерами, поєднуючи їх із поїздками у Біловезьку пущу (Білорусь), Луцьк та західні області для тих, хто вперше в Україні. Показує їм Тунель кохання у Клевані, замок Любарта, старе місто та дім з химерами «волинського Гауді» Михайла Голованя (до речі, цей дім увійшов у ТОП-10 найвідвідуваніших місць України) у Луцьку.

В осінньо-зимовий період декілька разів на місяць екскурсії замовляють зі шкіл Шацького та Любомльського районів: до Луцька, Рівного, Києва, Львова, Білорусі, в Карпати та Закарпаття.

Багато замовлень припадає і на новорічні свята.

 «Новорічні тури вже стали традиційними для мене. Я вже навіть не пам’ятаю, коли Новий рік зустрічав вдома. Весь час на роботі. Адже у цей період багато вихідних, люди хочуть кудись поїхати, побачити щось нове.  І сюди їдуть, на Волинь, просять показати щось цікаве. Цього року, наприклад, киянам показував  Луцький замок, в якому збереглися древні книги, є найбільша колекція дзвонів, оглянули старе місто. Потім їздили до Білорусії в Біловезьку пущу, в резиденцію Діда Мороза, побували там у музеї природи , у вольєрах побачили як живуть дикі зубри, лосі, олені, ведмеді, вовки. Передноворічна програма включала й огляд костелу, старого міста, стежки Лесі Українки, дім з химерами «волинського Гауді», де можна побачити творчий мікс усіх стилів та напрямків скульптурного мистецтва, які тільки можна уявити. Побували у музеї сільського господарства в Рокинях, де подивились старовинні хати, млин. До речі, найдавніша хата яка знаходиться на території музею була сюди перевезена із села Острів’я Шацького району. В Рокинях гостей зі столиці почастували, поспівали їм народних пісень, чим створили веселий новорічний настрій. У новорічну ніч ходили у Луцький замок. В будь-якому випадку ті, хто замовляє такі новорічні тури, хочуть провести новорічні свята не так, як усі – за столом», - говорить Петро Зуб.

Є багато чого цікавого показати туристам і в озерному краї. Мандрівки навколо озер на велосипедах, на мікроавтобусі, на туристичних байдарках  дають можливість побачити справді дику природу, пробратися у місця, недоступні людському оку, побувати на хуторі біля озера Кримне, до якого під час весняних повеней можна дістатися лише човном, побачити великий камінь-валун часів неоліту, дізнатися про історію однієї з найдавніших церков - Свято-Варваринської  із села Острів’я – усе це пропонують туристам на Шацьких озерах. А як же без куштування національної страви – світязьких пончиків! А щоб туристи більше орієнтувалися, Петро Зуб підготував та видав путівник «Мандрівка Шацькими озерами» та збірку «Легенди та бувальщини озерного краю». Є також  і свій сайт ( www.ozera.com.ua ) та сторінки у соцмережах.

1
На озері Чогному цікаво побувати людям з інших регіонів
На озері Чогному цікаво побувати людям з інших регіонів

За більш ніж десять років для кого тільки не доводилось показувати Шацькі озера та Україну Петрові Зубу: поляки, німці, французи, а також  китайці тепер дізнались про історичні пам’ятки, культуру та унікальну природу нашого краю (до речі, мовного бар’єру в цьому питанні не було, бо ще в університеті Петро вивчив польську та англійську мови, а також викладав їх дітям у Шацькій школі). А разом з ними більше про Шацьк дізналися і українські зірки Олександр Пономарьов та олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, яким також довелось проводити екскурсії озерним краєм.

Про свої пізнавальні мандрівки шацький екскурсовод може розповідати довго, бо за десять років не лише відкривав Україну для іноземців, Волинь – для українського туриста, а й щоразу щось нове – для себе. І завжди готовий цим поділитися зі своїми туристами.

2

2
Екскурсія на Говерлу для шачан видалась неймовірно цікавою
Екскурсія на Говерлу для шачан видалась неймовірно цікавою

1
На Шацьких озерах
На Шацьких озерах

1

1
Для мандрівників відкриває санаторій «Лісова пісня»
Для мандрівників відкриває санаторій «Лісова пісня»

Мандрівка на байдарках «Шацькими джунглями»
Мандрівка на байдарках «Шацькими джунглями»

1

Віта Шепеля

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром