«З Шацьких озер будемо робити таку територію, куди б люди приїхали, відпочили і знову захотіли сюди повернутися на відпочинок та оздоровлення», - голова Шацької РДА

12 Січня 2019, 10:45
Голова Шацької РДА Василь Голядинець 4861
Голова Шацької РДА Василь Голядинець

Сьогоднішня моя розмова із керівником виконавчої гілки влади району Василем Голядинцем – уже третя з часу його призначення на посаду наприкінці 2016 року. У перших двох інтерв’ю говорили про плани, специфіку району та розвиток курортної зони. Відповідно тепер маю змогу запитати у голови райдержадміністрації про те, що вдалося реалізувати із запланованого, а що – ні. Цікавилася і планами на майбутнє.

– Василю Володимировичу, минуло два роки відтоді, як Ви працюєте на посаді голови Шацької райдержадміністрації. З часом легше чи важче керувати районом?

– Легше чи важче – на це питання важко відповісти. Можливо, зважаючи на те, з якої сторони дивитися, адже це – дуже відповідальна робота, про що не варто забувати ні на хвилину. Керувати в сучасних реаліях нелегко, потрібно застосовувати весь свій досвід. Але завдання в нашої команди амбітні, і ми будемо старатися їх виконати. Район перспективний, особливий, адже в нас є потужна курортна зона, екологічно чиста територія, над розвитком якої треба працювати. Будемо робити таку територію, куди б люди приїхали, відпочили і знову захотіли сюди повернутися на відпочинок та оздоровлення. Звичайно, це робити важко. Але основне, що маємо дуже велику підтримку голови обласної адміністрації Олександра Савченка, котрий так само звертає увагу на наш озерний край і сприяє нашим ініціативам, робить дуже багато корисного для нашого району.

– На останній сесії районної ради та на засіданнях її комісій у своєму звіті Ви багато розповідали депутатам, що зроблено в районі в минулому році, а що залишиться доробити у 2019 році. Розкажіть про це і нашим читачам.

– У минулому році вдалося досягти успіху у багатьох сферах, цьому передувала копітка робота не лише районних керівників, а й обласної державної адміністрації. Перспективи розвитку району включають будівництво дорожньої та соціальної інфраструктури, туристично-рекреаційної сфери, розвиток сільського господарства (ягідництво). Основні завдання у сфері туризму та екології – завершити реалізацію великого інфраструктурного європроекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, який розпочали у минулому році (на це виділили 25 млн. грн. коштів Мінекології, та 5 млн.805 тисяч євро – грантових коштів), зробити бальнеологічні дослідження та домогтися будівництва пункту пропуску «Адамчуки-Збереже».

1
Розпочались роботи із каналізування по Європроекту
Розпочались роботи із каналізування по Європроекту

Польська сторона поставила умову: до пункту пропуску мають бути асфальтовані дороги та відповідні комунікації. Як бачите, над цим працюємо, запланувавши будівництво дороги до Адамчуків. Розробили проектно-кошторисну документацію по території пункту пропуску та прилеглої території, внесли зміни до генплану села. Будемо працювати з обласною адміністрацією, польськими колегами, аби втілити давно задумані плани.

В минулому році зробили капітальний ремонт та розширили частину дороги в селі Світязь (так званої набережної), на що витратили 12 млн.грн. І вже до початку наступного сезону спільно з Шацьким нацпарком та бізнесовими структурами доведемо до пуття пляжну територію і дорогу. За кошти соцеконому народного депутата Степана Івахіва відкрили на День Шацька оновлений сквер. Розпочали будівництво амбулаторії в селі Піща, яке плануємо завершити до кінця 2019 року. Не оминули своєю увагою й інші соціальні об’єкти, на утримання та ремонти яких виділялися кошти як з районного, так і обласного бюджетів. Стосується це впровадження енергоощадних заходів по закладах освіти, косметичного ремонту інших установ. Активно працювали у Шацькій ОТГ, де також долучались фінансово до ремонту закладів соціальної сфери, закупівлі техніки, яка так необхідна у догляді за дорогами, шкільних автобусів.

2
Василь Голядинець інспектує ремонт дороги біля набережної в Світязі
Василь Голядинець інспектує ремонт дороги біля набережної в Світязі

– Амбітними залишаються і плани розвитку району на найближчі роки. Озвучте їх.

– Для розвитку району нам найперше потрібно відремонтувати дороги. Тоді матимемо і нормальне сполучення з іншими районами, і збільшення потоку туристів. Якщо збудуємо дорогу до Адамчуків, то це пришвидшить плани поляків будувати пункт пропуску. Розумію, що плани на дороги амбітні, але за підтримки голови Волинської ОДА будемо старатися це зробити.

Cтосовно доріг, то за три роки запланували асфальтувати та капітально відремонтувати дороги місцевого значення Шацьк-Залісся-Грабове-Старовойтово (в с. Світязь) (друга черга), дорогу Піща-Острів'я-Пульмо, Адамчуки-Голядин-Згоранини, Пульмо-Гряда, Хрипськ-Ростань, державного значення Шацьк-Вілиця-Прип'ять-Любохини до кордону із Старовижівським районом ( протяжність 17,5 км), капітально відремонтувати дорогу на ділянці Шацьк – Світязь.

Серед ключових завдань на 2019-2021 роки у сфері соціальної інфраструктури є нове будівництво та капітальна реконструкція закладів. В районі протягом трьох років запланували побудувати два дитсадки (у селі Світязь, де вже розробляється проектно-кошторисна документація, та в смт Шацьк). У селі Піща запланували реконструкцію загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (приблизна вартість – 55,6 млн.грн.), а також продовжити будівництво нової амбулаторії (вартість 8,2 млн. грн.). Окрім того, в Шацьку планують реконструкцію з добудовою опорного закладу навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.-гімназія смт. Шацьк» (третя черга, де передбачено будівництво початкових класів, їдальні та актового залу).

– А що Вам не вдалось реалізувати у минулому році?

– Ті завдання, котрі поставили собі у минулому році та практично почали реалізовувати з нуля, ми однозначно будемо продовжувати втілювати в життя у 2019-2021 роках. Єдине, що поки не вдалося – це капітально відремонтувати Шацький районний Будинок культури. Хотілося б довести до пуття і Шацький селищний стадіон. Але руки не опускаємо: я упевнений, що рано чи пізно і ці об’єкти стануть окрасою Шацька.

– Минулий рік відзначився тим, що було багато розмов про заклади охорони здоров’я – ТМО та Шацьку районну лікарню. Дехто навіть «закривав» її.

– В минулому році ми всі були учасниками реформ та реорганізації закладів медицини. Ми вийшли зі складу Територіального медичного об’єднання і маємо можливість забезпечити працівників первинної і вторинної ланки медицини заробітною платою, повністю їх утримувати на тому рівні, який є. Надавати медичну допомогу шацькі лікарі будуть однозначно як місцевим, так і відпочивальникам.

Зараз держава та президент Петро Порошенко особливу увагу спрямовують на сільську медицину, на розвиток якої виділяється чимало коштів. Бачимо, що робота реально виконується. Так, Шацький район минулого тижня отримав новий автомобіль для сімейних лікарів, також відбувся тендер на закупівлю ще одного авто. Але маємо непросту проблему – кадрову. Формат старої системи медицини себе вже віджив, будемо називати речі своїми іменами. Зараз маємо в селах чимало лікарів старшого віку, в той час як молодь у села їхати не поспішає. Зараз план по закладах медицини -- створити спроможну мережу первинної медичної допомоги району, яка в перспективі становитиме п'ять закладів, з яких – три амбулаторії (у селах Пульмо, Піща та смт Шацьк), та два пункти здоров'я (в селах Мельники та Світязь), які маємо забезпечити всім необхідним обладнанням та фахівцями. В майбутньому маємо дозабезпечити сімейних лікарів транспортними засобами, аби вони могли виїхати до своїх пацієнтів навіть у віддалені села і надати їм кваліфіковану допомогу. Думаю, не зайвим будуть і графіки виїзних прийомів лікарів по селах, адже не кожна людина старшого віку знайде авто чи навіть зможе сісти у маршрутку, аби приїхати до лікаря.

– Як у 2018 році розвивалась освіта у Шацькому районі?

– Минулий рік для галузі освіти став справді знаковим як у плані реформ, так і в питанні фінансування. Давайте порівняємо: у 2017 році видатки на розвиток матеріально-технічної бази  закладів освіти району у 2017 році становили 620 тис.грн., а вже у 2018 році – 2,14 млн.грн.

І стосується це не тільки запровадження стандартів Нової української школи, а й того, яка увага цьому приділялась не лише на рівні держави, а й області. За 27 років незалежності жодного року початкова школа не отримувала стільки фінансування, наочності, дидактичного матеріалу, меблів, як тепер. Закупили парти для першокласників, створили нові умови у класних кімнатах. На 170 тис.грн. закупили оргтехніку, ламінатори, телевізори, ноутбуки. Окремо передбачили майже 100 тис. грн. на сучасні меблі (парти, шафи). Закупили дидактичних матеріалів для учнів початкових класів на суму 185,5 тис.грн., комп’ютери на суму 110,5 тис.грн. та комп’ютерного обладнання на 22,2 тис. грн. Загалом же на впровадження стандартів Нової української школи з держбюджету Шацький район отримав 430 тис.грн.

2
Клас у Мельниківській школі
Клас у Мельниківській школі

Із коштів, виділених із обласного бюджету (а це – 713 тисяч гривень) відділ освіти закупив 11 багатофункціональних пристроїв для початкових класів на суму 130 тис.грн., обладнання для кабінетів географії на 130 тис.грн., та для кабінетів хімії на 92,1 тис.грн. На мультимедійні комплекси для ЗОШ І-ІІІ ст. с.Світязь витратили 120 тис.грн., на закупівлю обладнання для кабінету хімії – 257,9 тис.грн.

Вагома увага приділялась ремонту шкіл. Замінили старі вікна на енергоощадні в ЗОШ І-ІІІ ст. с. Пульмо на суму 609 тис. грн., у ЗОШ І-ІІ ст. с. Острів’я – 154 тис. грн., та НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок» в с. Мельники - 166 тис. грн. Думаю, суми говорять самі за себе. За 880 тис. грн. утеплили дитсадок в Шацьку. Серед вагомих кроків – закупівля на умовах співфінансування трьох(!) шкільних автобусів. Перших два автобуси отримали на початку 2018 року (їхня загальна вартість – 3,297 млн.грн.), та ще один автобус наприкінці минулого року вартістю 1,8 млн.грн.

– Що потрібно, щоб створювати нові робочі місця в районі?

– Потрібно зацікавити, створити сприятливі умови для інвестора, показати підприємцям та великому бізнесу наші переваги над іншими районами та регіонами. Перші кроки вже є. Нещодавно в районі відкрили філію будівельної компанії, яка має створити майже сотню робочих місць. Адже, зважаючи на ту кількість об’єктів, які планується будувати в районі найближчими роками, роботи будівельникам вистачатиме.

Намагаємося створити сприятливі умови і для розвитку ягідництва, що також дає хоч і сезонні, але хороші заробітки не тільки нашим місцевим жителям, а й сусідніх районів та навіть Білорусі. Так, у порівнянні з 2014 роком кількість використання земель сільськогосподарського призначення зросла у 7,5 рази. Лише за минулий рік в районі висалили лохини кущової 105 га. Потужними  підприємствами, які посадили лохину є ПП «Флора», ТОВ «Волинська ягідка», ПВП «Агропромторг». І саме цим підприємствам потрібні будуть робочі руки.

1
Перші кущі лохини висадили ТОВ «Волинська ягідка»
Перші кущі лохини висадили ТОВ «Волинська ягідка»

– Що б Ви відзначили у творчому житті району впродовж минулого року?

– Можна сказати, що творче життя району у 2018 вирувало на повну. Вперше провели фестиваль пончика на березі озера Світязь. Хоч погода не надто сприяла таким розвагам, але нам вдалося зацікавити людей, показати, чим багатий і колоритний Шацький край. Думаю, запам’яталися жителям району і відпочивальникам змагання такого рівня, як Кубок зі стронгмену, на якому змагалися силачі не тільки України, а й Білорусі. Чого  тільки варта поява на Світязі такої зірки, як Василь Вірастюк! Був ще Кубок Світязя із пляжного волейболу та пляжного футболу (їх проводимо вже не перший рік), марафон, кубок з боча для людей з інвалідністю, який вперше приймав Шацький район, Дні Добросусідства, День Світязя та День Шацька… Тобто влітку у нас було на що подивитися.

2
Фестиваль пончика проводили уперше
Фестиваль пончика проводили уперше

– Ви говорите про позитив, про зміни, але якщо запитати у жителів району, чи вони їх  відчувають, то більшість скаже, що жити стало непросто. Чому так?

– Складне питання. Але ще за жодної влади люди не казали, що їм добре живеться. Мабуть, деякий відбиток на людей мають реформи. Вони однозначно болісно сприймаються у будь-якому суспільстві і будь-якій країні. Але треба зрозуміти, що без реформ немає поступу вперед. Яку молодь виховаємо тепер, таке суспільство матимемо через 10-20 років.

– Дякую за розмову та бажаємо, аби все заплановане усе-таки втілилося у життя.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
12 Січня 2019, 13:31
напевно мітить кудись раз так піариться.Але хочу сказати щось я на собі ваші досягнення не почув і напевно люди які виїжають за кордон теж не почули бо інакше не виїжали би...
12 Січня 2019, 18:26
А про село Пулемець а ні слова? Невже їм нічого не треба, чи не заслужили?...
12 Січня 2019, 21:38
В Пулемці Вася Красний вже все переробив куди ж голові РДА до вашого ВОЖДЯ!
12 Січня 2019, 22:36
Вася суши сухарі ти вже наробив як кіт на глині
12 Січня 2019, 22:41
ти в хаті позамітай роботун
12 Січня 2019, 22:45
Боже мій як район терпить це керівництво,чи вам люди всім всерівно
12 Січня 2019, 22:46
модератор не видаляйте не зручні відгуки ви сприяєте корупціі ібезправю
12 Січня 2019, 23:07
ВИ ХЛОПЦІ НАПЕВНО РОЗУМІЄТЕ ЩО ВИ ВЖЕ ДОРОБИЛИСЬ ДО СТАТТІ
12 Січня 2019, 23:33
Робота пророблена велика.Дякую, що чуєте ,прислухаєтеся до простих людей!Нехай задумане вдається!!!Надійної Команди!
12 Січня 2019, 23:51
Шановні коментатори, закликаю до толерантності у висловлення своїх думок, бо знову нахєр коменти заблокують, де тоді владу обсирати будемо? На заборах?
13 Січня 2019, 02:49
ПізХХти не мішки ворочати. Ви вже раніше понароблювали "роботуни"
13 Січня 2019, 03:45
Будеш в дома деруни робити і пончики, клоун
13 Січня 2019, 03:47
Маша респект
13 Січня 2019, 12:13
Молодець Голядинець Вася!!! Поставив роботу правильно. Так далі тримати і не звертати увагу на невдоволених. Ще владу ніхто не любив.
13 Січня 2019, 12:19
Шановне товариство, а вам самим ще не набридло тільки тей робити , що критикувати владу . Я звісно розумію , що експертом на дивані бути простіше , але щоб щось змінилось потрібно щось і робити самим. Не тільки виправдовуватись та продовжувати надіятись, що прийде хтось і все буде у нас добре. Хоч хтось з вас прийшов на збори чи в приймальню розповів про проблему чи запропонував хоч якусь ідею ??
14 Січня 2019, 10:07
Приберіть хоч дороги ,роботуни
14 Січня 2019, 15:56
Ти Вася як людина то не погана,але пасти худобу це твоє,без образ
15 Січня 2019, 16:53
Ім'я говорить саме за себе правда ВАСЯ
25 Січня 2019, 14:22
Кожне приписує чужу заслугу собі.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024