У вісімдесят - і співачка, і церковна діячка

24 Грудня 2018, 13:00
Лукерія Терета 2852
Лукерія Терета

Мабуть, 80-річну Лукерію Терету добре знають не лише жителі селища Шацьк, а й в окрузі. Ця непосидюча та жвава жіночка, незважаючи на свій поважний вік, не лише відома як одна з учасниць ансамблю «Горлиця» районного Будинку культури, котрий буває з гастролями по селах, а й щира та вірна парафіянка Свято-Михайлівської церкви, - пише газета «Новий погляд+».

На вигляд Лукерії Мартинівні можна дати трохи більше сімдесяти, хоч і прожила своє життя не так уже й легко. У сім’ї, окрім неї, підростало ще три сестри та брат. Про війну в пам’яті жінки зринає лише один епізод, коли разом із сусідськими дітьми гралися на подвір’ї, а в небі зненацька з’явилися літаки. Мати підбігла і стала поспіхом збирати всіх із криками: «Діти, тікайте, бо війна, самальоти литєть!».

«Ми швидко вдома побрали клунки, одяг, харчі і подалися на село. Кілометрів п’ять йшли корчами, ховалися. А тут бомбєть, ми в тих корчах плачемо, їсти просимо. Потім знайшли хату, там нас прихистили, хліба напекли і накормили», – згадує ті страшні часи жінка.

Першою і єдиною в житті наукою Лукерії стало семирічне навчання в Шацькій школі. Після цього пішла працювати листоношею, потім – два роки у поштовому кіоску, а коли його закрили (на той час Шацький район приєднували до Любомльського) – у дитсадок нянею. Там і трудилася аж 35 літ до виходу на заслужений відпочинок. Після цього і почалося не менш насичене життя.

«Я із співочої родини, де пісню любили мій батько та брат. Спочатку співала у «Молодичках», якими керує Ніна Вирович, а потім – у фольклорному колективі «Горлиця» районного Будинку культури. А що вже поїздили на концерти, то попоїздили, і світу, і людей всяких побачила на старості літ», – ділиться враженнями Лукерія Терета.

В останні роки жінка є активною учасницею Університету третього віку, що діє при Шацькому територіальному центрі обслуговування громадян (надання соціальних послуг).

12
Лукерія Терета та колектив «Горлиця»
Лукерія Терета та колектив «Горлиця»

«Там ми спілкуємося, ділимося проблемами, новинами. Концерти нам дівчата з культури ставлять. Я туди навіть шість своїх рушників та штори, вишитих хрестом та гладдю дала, образки. Бо якщо сидіти вдома, то можна вмерти», – сміється жінка.

Минулого місяця Лукерії Тереті та її колежанці Ніні Гоч настоятель Свято-Михайлівського храму селища Шацьк протоієрей Роман Скірак вручив церковні грамоти «На знак Благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової та утвердження Помісної Церкви в Україні» за підписом єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея. Ця висока церковна нагорода недарма дісталася Лукерії Мартинівні. За останні роки завдяки її старанням та наполегливості спільно з іншими активними парафіянками благодійники і спонсори стали більше жертвувати на будівництво святині.

«Скажу чесно, поки робила, то до храму не мала коли ходити. А як стала в нас українська церква, то попросили там співати, бо не було кому. Та й душа лежить ходити до цієї церкви, бо добре розумію, про що править батюшка. Священики в нас молоді були, людей шацьких мало знали, то ми самі вже стали ходити по людях, підприємцях, просили гроші на будівництво святині. А ще кожного року колядувати їздили, але ж тепер люди грошей і самі не мають, і на храм мало дають.

Хочу, щоб якнайшвидше постав наш гарний новий храм, тому часто їжджу по селах із проханням допомогти на його будівництво. Є багато хороших людей, які жертвують на благу справу досить великі суми, серед них підприємці, депутати обласної ради і просто небайдужі. Завдяки їм ми назбирали грошей на проведення в храм електроенергії», – не без гордості розповідає Лукерія Мартинівна.

Щиро вдячна жінка тим людям, котрі з готовністю відкликаються на прохання парафіян. Це Ольга Романюк, Неля Сацюк, Наталія Савчук, Микола Кузьмич, Юрій Капляр, ПВКП «Плесо». Завела тісну дружбу жінка навіть і з обласним депутатом Віктором Радчуком, до якого також на одному з виїзних прийомів звернулася за допомогою. Той не відмовив: спочатку дав дві тисячі гривень, а нещодавно ще обіцяв дати п’ять тисяч.

Парафіянка не боїться ніякої роботи, навіть чагарники власноруч вирубувала, які розрослися на території біля храму, і навантажувала їх на трактор. Розчулена нагородою, прихожанка дякує за увагу до себе й обіцяє надалі працювати для богоугодної справи.

7
Лукерія Терета та колектив «Горлиця»
Лукерія Терета та колектив «Горлиця»

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
24 Грудня 2018, 15:57
Гарне імя
24 Грудня 2018, 19:47
Молодець тьотя Люся! Молодим є з кого брати приклад!!!!
25 Грудня 2018, 01:26
Пора і бабі Люсі заслуженого дати!!!
25 Грудня 2018, 02:14
Голос то срібло а спів то дух. Бажаю Вам здоров"я.
25 Грудня 2018, 11:31
Як вона гроші збирала на операцію синові!
26 Грудня 2018, 00:52
А ви заздрите операціям? Не переживайте, ще не все для вас втрачено. Ніхто від цього не застрахований. І ви теж.
16 Лютого 2019, 15:20
Баба Люся Ви молодець, так тримати, а нам молодим до ваших років дожити.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром