Медична реформа: які нововведення чекають українців у 2019 році

03 Листопада 2018, 10:25
2405 Джерело: фото ілюстративне

2018 рік був успішним для медичної реформи.

19,5млн. українців обрали власного лікаря - того, якому справді довіряють. Понад половину всіх комунальних медичних закладів було реорганізовано в комунальні підприємства. Тепер вони готові до роботи в конкурентних умовах і незалежні від ручного керування «згори».

623 медичних закладів уклали договори з Національною службою здоров’я та перейшли на нову модель «гроші йдуть за пацієнтом». Ті, хто підписав договір у «першу хвилю», вже з липня отримують виплати значно більші, ніж зазвичай. Доходи медиків в цих закладах істотно зросли - подекуди удвічі, а то й утричі. Ті, хто підписав договір у «другу хвилю», отримали більші кошти в жовтні і планують свій розвиток. Усі бачать, що реформа рухається планомірно, і ці зміни неминучі. Ті заклади «первинки», які ще не встигли приєднатися, докладають усіх зусиль, щоб у наступному році не опинитися «біля розколотих ночов».

До реформи почали долучатися приватні медичні заклади: бізнес побачив, що нова модель фінансування вигідна. В цих закладах послуги для людей також на 100% оплачує Нацслужба здоров’я. Це стимулює комунальні заклади підвищувати рівень послуг та сервісні вимоги.

У сімейній медицині планка якості надання послуг стала вищою, з’явилася конкуренція за пацієнта.

Сімейні лікарі, яким довіряють і яких обирають пацієнти, зможуть отримувати гідну заробітну плату. Коштів на це закладено в держбюджет достатньо. Час рухатися далі. У 2019 році ми розпочинаємо зміни в амбулаторній допомозі. Тепер черга закладів спеціалізованої допомоги ставати комунальними некомерційними підприємствами й самостійно розпоряджатися своїми фінансами. Правило те саме: хто краще надає послуги, до кого йдуть люди, той отримує більше грошей. Основний капітал медичного закладу - його фахівці. Запорука фінансового успіху - грамотний розподіл коштів, який забезпечує необхідний рівень технічного оснащення і приваблює хороших спеціалістів.

У цій статі ділимося планами реформи на наступний, 2019 рік. Плануйте свої дії так, щоб бути серед її лідерів. Адже 2018 рік показав: хто перший розпочав зміни у своєму закладі, той раніше отримав кошти на гідну оплату праці й розвиток.

Плани змін в охороні здоров’я у 2019 році

Настав час поговорити, які зміни нас очікують наступного року. Із середини року ми запускаємо «Безкоштовну діагностику». Послуги в поліклініках будуть безкоштовними тільки за направленнями. Частина додаткових послуг стане платною для всіх. Готуємось впроваджувати електронні картки, направлення, рецепти, листки непрацездатності. Головні в реформі - громади.

Безкоштовна діагностика

У 2019 році ми розпочнемо змінювати систему для більш складних та дорогих послуг - консультацій, діагностики, аналізів. Сьогодні базові аналізи та дослідження можна зробити у сімейного лікаря. Але часто для якісного встановлення діагнозу потрібні додаткові дослідження. Необхідно звертатися до поліклініки або лабораторії. Там пацієнтам нерідко доводиться платити, і, як правило, неофіційно. Із наступного літа ситуація почне змінюватися: більшість консультацій спеціалістів, найважливіші діагностичні дослідження, а також основні аналізи за направленням сімейного лікаря оплатить Національна служба здоров’я. Якщо ваш регіон приєднається до програми «Безкоштовна діагностика», ви зможете направити пацієнтів на рентген, УЗД, мамографію, ЕХО серця та інші діагностичні процедури в будь-який заклад за вибором пацієнта. Це може бути навіть приватний заклад, який долучиться до реформи. Лабораторії й амбулаторні заклади, які приєднаються до реформи, отримають кошти від НСЗУ за виконані аналізи та дослідження. Як і у випадку з сімейними лікарями, реформа буде впроваджуватися поступово - регіон за регіоном. Коли ваше місто, район чи ОТГ приєднаються до реформи, на дверях відповідних поліклінік буде розміщено знаки програми «Безкоштовна діагностика».

Направлення

Послуги в поліклініках будуть надаватися безоплатно тільки за направленням лікаря первинки - в цьому випадку їх оплатить Національна служба здоров’я. Таким чином, сімейні лікарі, терапевти і педіатри зможуть бути більш упевнені, що пацієнти спочатку звернуться до них. Адже якщо вони підуть до вузькопрофільного спеціаліста без направлення, необхідно буде оплатити таку консультацію самостійно, через касу. Заклади спеціалізованої допомоги, які підпишуть договори з НСЗУ, отримають додаткові кошти за надані послуги. Отже, ми кажемо пацієнтам: «Якщо не хочете платити, зверніться за допомогою і направлення до свого сімейного лікаря. Не маєте свого лікаря? Оберіть його. Ваш лікар вас не влаштовує? Змініть його. Усе просто. І тільки від самого лікаря тепер залежить, чи оберуть пацієнти саме його. Традиція шукати в себе всі відомі та невідомі захворювання за допомогою Інтернету і самостійно відвідувати лікарів-спеціалістів має піти в минуле. Це не тільки перенавантажує систему, але й забирає дорогоцінний час на лікування. Також буде опубліковано єдиний для всієї країни список додаткових послуг поліклінік, які стануть платними для всіх. Некритичні для здоров’я послуги (бальнеолікування, масаж та інші), які де-факто були платними, стануть такими офіційно. Заклади зможуть заробляти додаткові кошти на розвиток.

Комп’ютери у лікарів

Лікарі повинні витрачати час на пацієнтів, а не на папери. У 2018 році ми зробили перші кроки у створенні електронної системи охорони здоров’я: наприклад, декларації з лікарем ми укладаємо он-лайн. Наступного року ми запланували запуск нових електронних інструментів. Для кожного пацієнта сімейні лікарі заведуть електронну медичну картку, до неї вноситимуть дані про його здоров’я та лікарські призначення. В електронний формат поступово перейдуть також направлення до спеціалістів, рецепти на «Доступні ліки», листки непрацездатності. Ці електронні інструменти зроблять роботу лікаря простішою. Багато хто з вас втомився від марної роботи, заповнюючи десятки звітних форм. А перехід на електронні картки передбачає автоматичний збір статистики. Для пацієнтів це теж важливо: інформація буде зберігатися в єдиному місці без ризику втрати.

Завдання для громад

Голови міст або об’єднаних громад залишаються основними рушіями медичної реформи. Саме вони роблять так, щоб реформа торкнулася саме вас. У наступному році для них є три головні завдання. По-перше, якнайшвидша реорганізація своїх медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. Поліклініка, амбулаторія, лікарня повинні стати незалежними, перейти від простого утримання на оплату послуг за договором, укладеним з Національною службою здоров’я. Без цього заклади не зможуть приєднатися до реформи. По-друге - комп’ютери. Українські лікарі змінять папір та ручку на ноутбук чи планшет, і альтернативи цьому немає. У 2019 році ми маємо досягти 100% забезпечення комп’ютерною технікою сімейних лікарів та спеціалістів поліклінік. По-третє - залучення медиків. Міністерство не змусить лікарів силоміць переїхати в те чи інше містечко або село. Треба створити привабливі умови, обладнати місце роботи й життя, закупити необхідну техніку. А оплати послуг від Національної служби здоров’я буде достатньо, щоб забезпечити медикам гідну зарплату. Останні два роки показали нам, що навіть найсміливіші зміни можливі, коли всі розуміють завдання і бачать спільну мету. Така мета на 2019 рік: 80% звернень до медиків, які регулярно потрібні кожному з нас: консультації сімейного лікаря, а також візити до спеціалістів, аналізи та діагностичні процедури -- повинні стати по-справжньому безоплатними. Це стане надійною базою для останнього найважливішого кроку - реформи лікарень, яка розпочнеться у 2020 році.

Коментарі
03 Листопада 2018, 20:18
Супруняку на....
08 Лютого 2019, 13:25
Вам потрібен кредит для консолідації вашого боргу на 3.09%? Або персональні кредити * Бізнес-кредити і т.д. Зацікавлені сторони повинні звертатися до нас за додатковою інформацією через електронну пошту: [email protected] Ми надаємо клієнтові фінансовий консалтинг, компанії, які шукають боргове / кредитне фінансування та шукають оборотний капітал, щоб почати новий Бізнес або розширити існуючий бізнес. Зацікавлені сторони повинні звертатися до нас за додатковою інформацією через електронну пошту:<br/>[email protected]
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024