Ігор Гулик: «Імідж поліції, який у минулі роки формувався десятиліттями, важко змінити у свідомості людей за три роки»

09 Липня 2018, 17:20
Ігор Гулик, старший інспектор сектору моніторингу Шацького відділення поліції 2655
Ігор Гулик, старший інспектор сектору моніторингу Шацького відділення поліції

День національної поліції в цьому році відзначали 4 липня. І це стало гарною нагодою поспілкуватися з нашими правоохоронцями і поцікавитися, як зараз вони живуть, що змінилося за три роки втілення реформ у життя, - пише газета «Новий погляд+».

Шацьке відділення поліції зараз знаходиться в новому приміщенні, що є однією з причин для гордості за установу. Воно оснащене відповідно до сучасних вимог: прозорі стіни кабінетів, камери відеонагляду та сучасна офісна техніка. Про те, чи сприяє це покращенню якості роботи поліцейських, поцікавилися у старшого інспектора сектору моніторингу Ігоря Гулика, який працює в цій галузі з кінця 2005 року, тому має можливість порівняти роботу міліції та поліції.

– Звичайно, покращення умов позитивно вплинуло на роботу. Наш відділ є, мабуть, одним із найсучасніших не лише у Волинській області. Найперше змінилося особисте ставлення до обов’язків. Це дисциплінує особовий склад, дає можливості виконувати роботу більш прозоро та забезпечити дотримання прав людини. Напрямки діяльності поліції лишилися ті ж – забезпечення публічної безпеки та порядку, охорона прав і свобод людини, захист інтересів суспільства та держави, протидія злочинності. А от методи та підходи до роботи змінилися.

Звертається велика увага на зміну іміджу поліцейського. Служба позиціонується не як каральний орган, а як структура, яка надає поліцейські послуги особам, котрі її потребують, відповідно до Закону України «Про Національну поліцію». До позитивних змін у службі також варто віднести швидкість реагування. Будь-який дзвінок на лінію «102» потрапляє до кол-центру в області, і звідти направляють наряд поліції до місця скоєння та території обслуговування.

З початком реформи у поліції в підрозділах, які розміщені в сільській місцевості, введено в штат сектори реагування патрульної служби. Це мобільні наряди поліції, котрі постійно в русі, здійснюють патрулювання населених пунктів та реагують на повідомлення про правопорушення та інші події, які надходять на лінію «102» або до чергової служби.

Наші поліцейські у своєму користуванні мають сучасні автомобілі, службові планшети, на які надходять завдання з інформацією про адресу місця скоєння правопорушення, первинними даними про заявника, та інша необхідна для належного реагування інформація. Виконавши одне завдання, наряду не обов’язково повертатися до відділку, можна продовжувати патрулювання території обслуговування або ж відразу здійснювати реагування на інший виклик, якщо їх надходить декілька.

У минулому році були куплені відеореєстратори для автомобілів та чотири нагрудні відеокамери для патрульної поліції за рахунок Шацької територіальної громади. Цьогоріч виділено кошти на придбання відеокамер, котрі встановлені у селищі. Нещодавно їх підключили до центрального пульта, розмістивши на в’їздах до райцентру, біля парку Шевченка та на центральному перехресті. Зараз вони працюють у тестовому режимі, а загалом по Шацьку в цьому році буде підключено сім таких відеокамер.

Ми дуже вдячні за допомогу і співпрацю місцевій владі. Адже таким чином збільшиться можливість оперативного розкриття кримінальних порушень та посилення безпеки в Шацьку та районі. Сподіваємося, що така ж робота буде проведена і в селі Світязь, де є нагальна потреба у відеонагляді, особливо влітку. Технічна можливість долучитися до проекту вже створеної системи відеонагляду є.

Тепер у відділі працює всього 39 співробітників, а на літній період Головним управлінням Національної поліції у Волинській області додатково відряджені ще 15 працівників. Вони несуть службу в місцях масового скупчення людей.

– Які види звернень переважно надходять до відділу і звідки найчастіше?

– Ми постійно здійснюємо моніторинг й аналіз кількості та видів скоєних правопорушень та подій і можемо зазначити, що в літній період найбільше їх у Шацьку, урочищі Гряда та селі Світязь. Це пояснюється великою кількістю відпочивальників. Щодо видів – то тут найбільше виникає конфліктів на побутовому ґрунті, крадіжок особистих речей громадян, адже люди не завжди стежать за своїм майном. Певний відсоток на літній період припадає на випадки шахрайства. Це злочини, в яких, на жаль, найважче встановити особу правопорушника. Стосовно цього виду кримінальних правопорушень стараємося працювати на випередження, ведемо роз’яснювальну роботу серед населення, в тому числі через засоби масової інформації.

Останнім часом люди стали обачнішими, однак не треба забувати, що й шахраї вдосконалюють свою майстерність. У зв’язку з тим, що велика увага приділяється спрямуванню роботи на підвищення довіри населення до поліції, формуванню партнерських відносин, то часто поліції доводиться працювати в якості юридичних консультантів, тому що не всі питання можна вирішити з участю поліції, хоча допомогу в межах компетенції ми обов’язково надаємо.

– Що не відноситься до компетенції роботи поліції, проте люди звертаються за допомогою? Можете навести якісь приклади?

– Нещодавно був випадок виклику до санаторію «Лісова пісня». Чоловік перебував з дитиною на пляжі, де бігала велика собака без намордника та нашийника. Звичайно, патруль виїхав на виклик, собаки вже не було. Із заявником поспілкувались, разом оглянули територію, відповіли на його запитання, роз’яснили законодавство України.

– До речі, проблема бездомних собак у Шацьку останнім часом дуже актуальна. Чи може тут допомогти поліція?

– Ми повинні надати ситуативну допомогу, тобто якщо життю чи здоров’ю особи загрожує небезпека, потім направляємо інформацію до органів місцевої влади, у компетенції яких займатися цією проблемою. Зграї собак - це бездомні тварини, які у минулому мали своїх господарів, однак останні викидають їх на вулицю. Люди дуже часто безвідповідально ставляться до тварин, поведінка громадян має бути більш свідомою.

З моменту початку реформ майже на 50 відсотків змінився особовий склад відділу. Особлива увага звертається на роботу з громадськістю для попередження злочинності. Нещодавно у межах заходів до Дня захисту дітей проводили показ навчальної зброї, спеціальних засобів та екіпіровки поліції. До речі, школярі часто приходять, аби ознайомитися з роботою правоохоронців.

Що стосується іміджу наших органів, то він складався десятиліттями. Тому, мабуть, важко змінити ставлення людей до поліції за три роки. Проте над цим у Шацькому відділенні працюють.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024