Вихованка гуртка Шацького БДЮТ Ангеліна Зубач - фіналістка літературного конкурсу ПероДактиль

12 Квітня 2018, 10:15
1750
Розмову із талановитою вихованкою гуртка «Журналістика» Шацького БДЮТ Ангеліною Зубач, яка стала фіналісткою всеукраїнського літературного конкурсу, опублікували уна сторінці у Facebook в ПероДактилі.
 
Ангеліна живе в Шацьку, народилася 20 березня 2004 року. Вона є вихованкою гуртка «Журналістика» Шацького Будинку дитячої та юнацької творчості (керівник Ніна Корець), учениця 8-А кл. НВК «ЗОШ І-ІІІ ст-гімназія смт Шацьк». Захоплюється літературою та поезією, музикою, грою на скрипці, історичними науками. Мріє стати справжньою письменницею. У березні стало відомо, що Ангеліну було відібрано фіналісткою літературного конкурсу ПероДактиль. Остаточні результати конкурсу стануть відомі 6 травня. 
 
- Який Ваш улюблений літературний герой і чому?
 
- У мене немає улюблених і неулюблених літературних героїв. Просто кожен з них виконує ту роль, яку їм відвів автор. Внутрішній світ і вчинки кожного героя - це по-своєму щось унікальне.

- Якщо Ви потрапите в найдивнішу країну, то якою б вона була?
 
-У який би дивний світ чи країну я б не потрапила, думала б, що це сон. Але країна Ввічливості посіла б перше місце в топ-5 найдивніших. Мені дуже важко уявити розмову однокласників зі словами «прошу, будь ласка, вибач, чи не могли б ви... ». Ніщо б не заавадило мені ущипнути себе мільйон разів. 

- З ким би з міфологічних чи казкових героїв Ви погодились би випити філіжанку чаю чи шоколаду і чому?
 
-Якби мені була надана така честь, то, певно, зі Сніговою Королевою. Мені здається, ми з нею схожі. Обговорювати проблеми світового масштабу й філософствувати з такою особою - оце тема! 

- Яким має бути Автор?
 
-Перш за все, хороший автор має бути обізнаним в тому, що хоче передати читачу. А ще зацікавити його, заінтригувати, незалежно, в якому жанрі писався твір.
Р. S. І не зловживати сентиментальностями - інколи це діє на нерви.

- Яка з прочитаних книг на Вас справила найбільше враження і чому?
 
- Напевно таки, «13 причин чому» Джея Ашера - навіть маленькі образи і дурні плітки можуть бути дуже значущими і відіграти роль в подальшій долі людини.

- В чому/кому Ви шукаєте натхнення, що воно таке і як його віднайти?
 
- Найчастіше я черпаю натхнення зі сторінок прочитаних книг, музики (як виконання, так і слухання), приголомшливих кадрів фентезі, мелодрами і жахастиків. Сідаю творити, не чекаючи натхнення, і воно обов’язково з’являється. 

- В якому жанрі Ви полюбляєте писати свої твори і чому?
 
- Люблю писати в жанрі ліричного фентезі. Водночас чарівно і романтично - саме так, як могло б бути в моєму омріяному житті. 

- Ким із казкових персонажів хотілось би стати хоч на годину?
 
- Довгокосою Рапунцель, яка могла б посидіти в казковій вежі на самоті, без гамірних менших братів і набридливих однокласників.

- Опишіть власне робоче місце...
 
- Ноутбук, нотатник, філіжанка кави, приємне муркотіння кота під боком. 

- Придумайте та опишіть власного українського супер-героя.
 
- Я думаю, звання супер-герой може отримати і той, хто ладен здійснювати чужі бажання. Думаю, кожному було б приємно бачити сльози радості і відчувати, що це завдяки тобі. Не знаю, як інші, але я б назвала його просто Чарівником. 

- Якщо б Ви мали можливість обирати надможливість, то яку саме обрали б і чому?
 
- Я б обрала можливість карати злочинців і тих, хто робить життя інших нещасним ( ні, ні, не холодну зброю і не Зошит Смерті, як у японських мангах).
 
- Чому саме і коли прийшла ідея написати книгу?
 
- Наснився сон про фей - от щось і придумала з цього, а ще трішки подіяли турецькі серіали - таке мило, але дивитись можна. Це сталось близько двох років тому.

- З якою видатною постаттю сучасності Ви б хотіли би товаришувати?
 
- Тейлор Свіфт. Її музика надихає мене на творчість, а ще мені подобаються її колишні кучері. 

- Якби винайшли машину часу, то куди саме хотілось потрапити?
 
- У майбутнє. Завжди цікаво дізнатись, що станеться з нашим світом через років 100.

- П’ять речей дозволяють взяти на безлюдний острів. Які б вони були у Вас?
 
- Книга, сірники, прісна вода, лантух шоколаду і …подружку, щоб було кому нарікати про власну «везучість». 

- Найцікавіша книга для Вас, яка вона?
 
- Всі книги по-своєму цікаві, але я б дуже хотіла прочитати твори у жанрі японської манги «Зошит Смерті» чи «Демон старшої школи». Назви говорять самі за себе, але чомусь більше цікавить саме ставлення героїв один до одного, аніж самі ідеї творів та жахаюючий сюжет.

- Як Ваші рідні ставляться до того, що Ви пишете? Чи читають? Хто підтримує найбільше?
 
- Мене підтримує моя най-най-найкраща подружка Меловінатор Анастейша (або просто Настя), а ще моя опора - однокласниця Іванка. 

- Найзаповітніша мрія: яка вона?
 
- Стати письменницею - це мрія, яка переслідуватиме мене, поки не здійсниться. У мене немає жодних підстав, щоб сумніватись у її здійсненні. Я певна, що цього доб’юсь.

- Які є захоплення, окрім літератури?
 
- Предмет історії, гра на скрипці Віоліні в ансамблі «Кришталеві смички».

- Над чим працюєте зараз і про що будете писати?
 
- Наразі працюю над ліричним фентезі. Тема - дволикість всесвіту і його звортній бік, про те, як звичайні ігри зі злом, почуттями, емоціями можуть змінити все. А ще пробую творити поезію.

- Щоб Ви побажали учасникам конкурсу?
 
- Удачі, високих досягнень в літературній справі, не зважаючи на результат конкурсу.

- Що для Вас є щастя? Яку людину можна назвати щасливою?
 
- Щастя - це можливість мати вибір.

- Як Ви ставитеся до критики власних творів?
 
- Мені ще багато треба вчитись, щоб моя писанина вийшла в світ і отримала визнання. Але нічого, я знаю, що буде так, як хочу (я вперта, просто неможливо зі мною сперечатись). Все ж справедливу критику я враховую. Як же без неї?

- На що саме Ви б витратили свій перший гонорар?
 
- Я могла б чудово поповнити невеличку колекцію книг. 
 
- Чому саме Ви вирішили взяти участь в конкурсі «ПероДактиль»?
 
- Хотілося, щоб мене оцінили професіонали. Не писати ж мені все «в шухляду». Перші кроки на шляху до мрії дуже важливі. Чому б не почати саме зараз?
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024