Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2014-2017 роки

09 Лютого 2018, 13:45
Волонтери урочисто зустріли учасників АТО 4081
Волонтери урочисто зустріли учасників АТО

Продовжуємо публікувати історію Шацького району у подіях і фактах - за матеріалами районної газети «Шацький край».

Про попередні роки існування Шацького району читайте в матеріалах:

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1993-1998 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1999-2003 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2004-2008 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2009-2013 роки

Загалом зима 2014 -го року, зокрема Революція гідності в Києві, внесла свої корективи у раніше спокійне та розмірене життя мешканців Шацького району. Активні шачани масово підтримали протести на Майдані і засудили агресію влади, яка віддала наказ побити безневинних людей. В Шацьку прогресивні політичні сили проводили віче на підтримку майданівців – про ці заходи, а також про поїздку шачан на Майдан тодішня влада району заборонила журналістам писати в районній газеті «Шацький край».

Віче в Шацьку у перші дні Майдану
Віче в Шацьку у перші дні Майдану

Позиція шачан
Позиція шачан

Учасники Революції гідності
Учасники Революції гідності

 

Утім, Майдан переміг і через деякий час у районі змінилася влада. 26 лютого на позачерговій сесії Шацької районної ради депутати засудили агресію влади та обрали головою районної ради Сергія Віннічука. 9 квітня Григорій Пустовіт, голова Волинської ОДА, представив у Шацьку нового голову Шацької РДА, яким став Олександр Кусько (попередній голова Володимир Найда після подій Майдану склав свої повноваження керівника).

23 лютого в Шацьку, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, місцеві представники духовенства УПЦ КП організували поминальний захід в честь 77 (на той час) убитих Героїв Небесної сотні.

Після анексії Криму та окупації території Донбасу в Україні, зокрема і в Шацькому районі почалися перші хвилі військової мобілізації. Чоловіків, яким вручали повістки, відправляли на фронт. В Шацьку і Мельниках почалися материнські бунти за справедливу мобілізацію: жінки ініціювали збори, перекривали дороги, їздили в область.

В районі відбувся потужний сплеск патріотизму: імена героїв-атовців стали відомі всім жителям району.

Учасники АТО Шацького району
Учасники АТО Шацького району

 

В липні народний депутат Степан Івахів подарував прикордонникам відділу «Піща», які захищали Україну на Сході, 10 бронежилетів. Починаючи з липня місяця, в районі, зокрема на базах відпочинку «Гарт», «Галицький двір» та в санаторії «Лісова пісня» почали організовувати курси психологічної реабілітації для бійців АТО.

Відбувалися благодійні ярмарки, організовані керівництвом санаторію «Лісова пісня» та волонтерами Шацької ГО «Небайдужі», виручені кошти з яких ішли на потреби воїнів. Великий вклад у допомогу атовцям зробили згадані волонтери «Небайдужі», які почали підтримувати місцевих бійців з листопада.

Народний ансамбль «Лісова пісня» на благодійному ярмарку
Народний ансамбль «Лісова пісня» на благодійному ярмарку

Благодійний ярмарок у санаторії
Благодійний ярмарок у санаторії

 

Благодійний ярмарок
Благодійний ярмарок

Благодійний ярмарок
Благодійний ярмарок

В акції Ice Bucket Challenge брали участь навіть діти
В акції Ice Bucket Challenge брали участь навіть діти

 

Різноманітні акції, ярмарки, обливання крижаною водою, виготовлення маскувальних сіток, надсилання адресних посилок з найсучаснішими аптечками, обмундируванням, продуктами та засобами гігієни, урочисті зустрічі – бійці дякували за таку підтримку. Допомагали в той час воїнам влада Шацького району, волонтери, які возили допомогу в зону АТО, місцеві храми разом із священиками і парафіянами, навчальні і позашкільні заклади, підприємці і небайдужі жителі.

Учасник АТО і афганець Андрій Гуменюк та голова волонтерської організації Неля Сацюк
Учасник АТО і афганець Андрій Гуменюк та голова волонтерської організації Неля Сацюк

Урочиста зустріч волонтерами учасників АТО
Урочиста зустріч волонтерами учасників АТО

 

В той час активісти з села Піща розфарбували в синьо-жовті кольори міст, альтанку і лавочки в селі, а житель Світязя Тарас Черняков поїхав велосипедом у Брест (Білорусь), прихопивши з собою державний прапор України – таким чином проявив свою громадянську позицію та висловив підтримку Майдану.

Тарас Черняков
Тарас Черняков

 

9 жовтня в селі Мельники відбулося перепоховання 8 польських військових, які в 1939 році загинули на території району.

Також у 2014 виповнилося 450 років селу Світязь, в селі Пульмо відкрили центр відпочинку релігійної місії «Карітас-Спес» Луцької діє цезії римо-католицької церкви, в Будинку культури села Самійличі презентували книгу Калістрата Чака «Самійличівська земля», директором Шацького НПП став Володимир Захарко.

В 2015 році в районі почали говорити про бюджет, який затягне паски багатьом.

3 квітня Шацьк отримав нового голову Шацької РДА – ним став Корольчук Ігор Адамович.

Голова Волинської ОДА вітає Ігоря Корольчука з новою посадою
Голова Волинської ОДА вітає Ігоря Корольчука з новою посадою

 

В цей же рік в районі почали говорити про впровадження адміністративно-територіальної реформи. Агітувати та роз’яснювати людям про необхідність об’єднання та створення громад говорили спеціалісти Офісу реформ. Відповідно на сесії Шацької селищної ради, яка відбулася 28 липня, депутатами було ініційовано об’єднання громад, направлені відповідні листи у Прип’ятську та Самійличівську сільські ради.

Разом з тим продовжувалось культурне життя. 19-20 червня Шацький район гучно сколихнув ревом моторів «Байкер-Фест Світязь», куди з’їхалися любителі та професіонали поганяти на байкерах з України, Білорусі та Польщі.

Журналіст Віта Шепеля та учасники «Байкер-Фест Світязь»
Журналіст Віта Шепеля та учасники «Байкер-Фест Світязь»

 

Протягом 2015 року КП «Будинкоуправління» отримало сім одиниць техніки в рамках євро проекту «Польща-Білорусь-Україна».

13 серпня відбулося урочисте відкриття оновленого приміщення прикордонної служби «Грабове» Луцького прикордонного загону.

Натомість військові дії своєрідно позначилися на житті озерного краю: почалися «війни» за земельні ділянки, на які претендували не лише місцеві учасники АТО, а й іногородні. Місцеві ж, в свою чергу, відстоювали право на землю для своїх демобілізованих бійців. Але в ці процеси активно втручався Держгеокадастр, які вносив свої корективи в плани органів місцевого самоврядування.

А жителі району та кандидати в сільські та селищні ради, районної ради активно готувалися до місцевих виборів. У результаті Шацьким селищним головою став нині покійний Сергій Віннічук. Деякі керівники сільських територій залишились незмінними. В той час Ростанську сільраду очолила Мирослава Кликоцюк, Піщанську – Олександр Бакун, Пулемецьку – Василь Демедюк, Пульмівську – Руслан Кушнір. Головою Шацької районної ради депутати обрали Сергія Карпука.

У березні 2016 року відбулася подія, котра вплинула на життя всього району: 27 числа відбулися перші вибори депутатів та голови Шацької об’єднаної територіальної громади. Головою її став Сергій Віннічук, секретарем було обрано Людмилу Цевух. Новостворена громада одразу включилась в роботу: залучення в штат одного з найкращих фахівців області з написання проектів та волонтера Корпусу миру дало можливість подавати чимало проектів на різні фонди та залучати чималі кошти для розвитку інфраструктури протягом 2016-2017 років, працювати над створенням стратегії розвитку громади, вирішувати чимало інших питань.

Наприкінці травня з посади голови Шацької РДА було звільнено Ігоря Корольчука. Виконання обов’язків голови адміністрації лягли на першого заступника Сергія Сидорука.

Сергій Сидорук
Сергій Сидорук

 

Зміни торкнулись шкіл: у травні на сесії районної ради було реорганізовано ЗОШ І-ІІІ ст. смт Шацьк в школу-гімназію, призупинено діяльність ЗОШ І ст.. в с.Затишшя.

16 липня Шацьк вкотре зустрів учасників міжнародного фестивалю «Biker’s fest», що свідчить про ще більшу популярність району як туристичного краю.

Також у цьому місяці Шацька селищна рада звернулася до голови Волинської ОДА з проханням тимчасово припинити виділення земельних ділянок за межами населених пунктів Шацької об’єднаної територіальної громади. Але це питання так і не було вирішено. Насичений був липень спортивними подіями: пройшли змагання «Кубок Шацьких озер» з боротьби дзюдо, відбувся чемпіонат області з пляжного футболу, товариський турнір з футболу та змагання на Кубок України з поліатлону.

У серпні найбільш знаковою подією для району було проведення Європейських днів добросусідства в Адамчуках-Збереже, де декілька днів зафіксовано було рекордну кількість перетину кордону – 50 тисяч.

В с.Положево був освячений храм Преображення Господнього УГКЦ, фундамент якої був закладений у 2010 році.

На початку вересня відбулися громадські слухання, де було ініційовано об’єднання громад, які ще не увійшли до об’єднаної територіальної громади. Але ні до кінця 2016 року, ні протягом 2017-го поки так ніхто й не виявив бажання увійти до Шацької об’єднаної громади.

Серед культурних подій року в селищі – відкриття оновленого після капітального ремонту міського Будинку культури, серед соціальних проектів – початок будівництва дороги Шацьк-Мельники, Вілиця-Кропивники, ремонту якої так довго добивалися місцеві депутати.

А з нагоди дня місцевого самоврядування Сергій Віннічук, Шацький селищний голова, отримав почесну грамоту Верховної Ради та медаль «За заслуги перед українським народом.»

І наприкінці року жителів району очікував сюрприз. 29 грудня Президент України підписав розпорядження про призначення Василя Голядинця головою Шацької районної державної адміністрації.

Новий голова Шацької РДА Василь Голядинець
Новий голова Шацької РДА Василь Голядинець

 

2017 рік розпочався з приємної події: за участі обласних високопосадовців у Шацькій школі урочисто відкрили новозбудоване двоповерхове приміщення початкових класів.

Останній день лютого в Шацький район прийшла трагічна звістка, яка сколихнула Шацький район: на Світлодарській дузі загинув житель Шацька, 23-річний Сергій Мокренко.

Вічна пам'ять героєві Сергію Мокренку
Вічна пам'ять героєві Сергію Мокренку

 

У березні жителі Шацького району підписали та направили звернення до Міністра охорони здоров’я та Прем’єр-міністра України щодо створення на базі ТМО Любомльського і Шацького районів госпітального округу, а не в Ковелі. Протягом року тривали дискусії щодо місця створення госпітального округу, проте, в підсумку, госпітальний округ таки створили … з центром у Ковелі.

В березні у Влодаві (Польща) на міжнародній конференції говорили про відкриття стратегічно важливого для Шацького району пункту пропуску в Адамчуках, в якому взяли участь керівники Шацького району.

Тим часом у Шацькому НПП на робочій зустрічі обговорили проектно-кошторисну документацію для виготовлення детального плану території  з реконструкції пляжу, дороги та прибережної смуги біля озера Світязь, що в с.Світязь.

Значущою подією для Шацького краю стала участь керівників району у Міжнародному Одеському туристичному форумі, де відбулася перша робоча зустріч, на якій обговорили реалізацію проекту «Курорт-Шацьк».

У травні відділ освіти, молоді та спорту отримав нового керівника – Людмилу Єрофєєву, а у Шацькій селищній раді став працювати волонтер корпусу миру Ендрю Джадкінс.

У червні вперше стало відомо про намір керівництва району та Шацької ОТГ приєднати в майбутньому до Шацької ОТГ Згоранську сільську раду. Про це неодноразово обговорювали на нарадах та сесіях.

У духовному житті селища та району також відбулись значущі події: урочисто освятили на купольні хрести Свято-Михайлівського храму смт Шацьк, а в селі Грабове – освятили храм на честь святого Пророка Іллі. В той же час виконувачем обов’язки Грабівської сільської ради став демобілізований учасник АТО Олександр Ключук.

Найважливішою спортивною подією місяця, а можливо, й року, став футбольний турнір пам’яті Адальберта Корпоная, в якому взяли участь 15 команд.

Перший день серпня ознаменувався двома подіями: приємна звістка надійшла з області про те, що з державного бюджету були виділені кошти на реалізацію екологічних проектів Шацького району, зокрема, каналізування селища Шацьк (продовження проекту), та будівництво мереж та споруд господарсько-побутової каналізації в селі Світязь(але наприкінці року стало відомо, що тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру, тому гроші в сумі до 5 млн. так і не освоїли, а повернули в державний бюджет).

Серед спортивних подій місяця – проведення в селі Світязь в ур.Куточок рибалки турніру з пляжного волейболу «Кубок Світязя-2017», в якому взяли участь 16 команд.

У вересні в Шацьку працював форум з питань розвитку курортів та рекреації, серед учасників якого – представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, наукові співробітники, фахівці профільних структур та управлінь, де обговорювали надання статусу курортної зони Шацькому району.

У селі Світязь на громадське обговорення винесли проект детального плану облаштування прибережної смуги озера Світязь.

В листопаді не лише жителів району, а й області сколихнула жахлива звістка: в автокатастрофі 15 листопада загинули Шацький селищний голова Сергій Віннічук, екс-депутат селищної ради Любов Маригода, а згодом в лікарні помер водій Шацької районної ради Олександр Гармадський.

Пам'ять про Сергія Віннічука навіки у серцях шачан
Пам'ять про Сергія Віннічука навіки у серцях шачан

 

Окрім того, постійна робота Шацької ОТГ у написанні проектів дала свої результати: її та ще шість громад України відібрали для участі у проекті державно-приватного партнерства.

В Шацьку розпочалась реконструкція скверу ім.Тараса Шевченка.

Творімо історію району разом!

Оновлений сквер у Шацьку
Оновлений сквер у Шацьку

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром