Дайджест подій: чим жив Шацький район протягом 2017 року. Частина ІІ

04 Січня 2018, 15:30
2437

Відійшов у минуле 2017 рік. Він був непростим для Шацького району, проте насичений різноманітними подіями - хорошими та не дуже, які так чи інакше мали вплив на життєдіяльність району. Жителі району за рік отримували нових керівників, раділи успіхам своїх односельчан, втрачали своїх героїв на війні та у мирному житті, сумували та плакали разом.

У другій частині читайте про події, які відбулися в Шацькому районі з червня по грудень.

Читайте також: Дайджест подій: чим жив Шацький район протягом 2017 року. Частина І

У червні вперше стало відомо про намір керівництва району та Шацької ОТГ приєднати в майбутньому до Шацької ОТГ Згоранську сільську раду.

Радували у червні спортивними успіхами юні вихованці секції веслування Шацької ДЮСШ, які привезли з відкритого чемпіонату України 4 золотих та 2 срібних медалі, а в пансіонаті «Шацькі озера» з успіхом відбувся міжнародний турнір з дзюдо «Кубок Шацьких озер». Шацький лісовий коледж приймав учасників обласного зльоту учнівських лісництв Волині.

1

 

20 червня Шацький національний природний парк отримав нового керівника - Віталія Цвида, який до того працював секретарем та виконуючим обов’язки голови у Грабівській сільській раді.

У червні сталася ще одна важлива подія: вперше в історії освіти району випускник НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія смт Шацьк» Ігор Віннічук першим в районі здобув найвищі 200 балів з математики на зовнішньому незалежному оцінюванні. Відповідно навчальний заклад зайняв високе 16 місце у рейтингу навчальних закладів Волині.


 

Липень ознаменувався не лише розпалом курортного сезону, а й іншими, не менш важливими подіями. Так, третього липня в Шацькій РДА побували фахівці офісу реформ, які з головами селищної та сільських рад, керівниками району обговорили створення на території району єдиної потужної громади. Також липень приніс сумну звістку із фронту, де помер 37-річний контрактник із села Омеляне Сергій Грибук.

У духовному житті селища та району також відбулись значущі події: урочисто освятили на купольні хрести Свято-Михайлівського храму смт Шацьк, а в селі Грабове – освятили храм на честь святого Пророка Іллі. В той же час виконувачем обов’язки Грабівської сільської ради став демобілізований учасник АТО Олександр Ключук.

Найважливішою спортивною подією місяця, а можливо, й року, став футбольний турнір пам’яті Адальберта Корпоная, в якому взяли участь 15 команд.

А нардеп Ігор Гузь вніс свій «вклад» в історію району: 30 липня він разом з трьома однодумцями переплив озеро Люцимер. Ну що ж, шачани від цього, окрім чергової порції піару від політика, не отримали більш нічого. Та все-таки… нехай плаває.

Перший день серпня ознаменувався двома подіями: приємна звістка надійшла з області про те, що з державного бюджету були виділені кошти на реалізацію екологічних проектів Шацького району, зокрема, каналізування селища Шацьк (продовження проекту), та будівництво мереж та споруд господарсько-побутової каналізації в селі Світязь(але наприкінці року стало відомо, що тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру, тому гроші в сумі до 5 млн. так і не освоїли, а повернули в державний бюджет).


 

Друга звістка першого серпня також є приємною: у селі Світязь зафіксовано температурний рекорд: стовпчик термометра в цей день сягнув поділки 37 градусів за Цельсієм у затінку.

Насиченим був серпень у культурному плані: протягом десяти днів в Шацьку традиційно працювали художники з усієї України, результатом напрацювань стала виставка картин художників, яка відбулася в Шацькому лісовому коледжі, а згодом - і у Ковелі.

На базі НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» волонтери Корпусу миру протягом п’яти днів вчили шацьких дітей англійської мови. Традиційний щорічний міжнародний захід відбувся на теренах району: це відкриття Європейських Днів добросусідства на місці будівництва пункту пропуску Адамчуки-Збереже. А ще у серпні поважні ювілеї відзначили шановані в озерному краї люди: ветеран лісової галузі Микола Моісеєнко – 80-річчя, а екс-депутат Верховоної Ради, Пулемецький сільський голова Василь Демедюк – 60-річччя.

Серед спортивних подій місяця – проведення в селі Світязь в ур.Куточок рибалки турніру з пляжного волейболу «Кубок Світязя-2017», в якому взяли участь 16 команд. А шачанин Андрій Печук став призером найвидовищніших та найскладніших екстремальних змагань в Україні на квадроциклах «Gorgan Trophy-2017». Також Шацьк приймав щорічні змагання з веслування пам’яті чемпіонки України Галини Зуб.

У вересні в Шацьку працював форум з питань розвитку курортів та рекреації, серед учасників якого – представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, наукові співробітники, фахівці профільних структур та управлінь, де обговорювали надання статусу курортної зони Шацькому району.

8 вересня золотий ювілей відзначив Ростанський дитсадок, а 95-річчя – жителька цього ж села Федора Михайлівна Мегель. Щедрим на природні рекорди виявився перший місяць осені: жителька села Пехи Надія Іщук викопала на своєму городі рекордної ваги картоплину – 2 кг 765 грам, а в шацьких лісах розпочалося «тихе полювання», грибними рекордами якого наввипередки хизувалися у соцмережах жителі району.

1

У селі Світязь на громадське обговорення винесли проект детального плану облаштування прибережної смуги озера Світязь.

У жовтні на профільних комісіях районної ради та з представниками відділу освіти, директорами шкіл обговорено створення опорних шкіл та їхніх філій.

13 жовтня в НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» відкрили пам’ятну дошку загиблому в АТО жителю Шацька Героєві Сергію Мокренку.

2

А в Шацькій селищній раді-об’єднаній громаді жителів просили долучитися до створення стратегії розвитку Шацької ОТГ на 2017-2020 роки та успішно провели тендер на завершальний етап реалізації проекту з каналізування вулиць Шацька, реалізація якого й розпочалася через декілька днів. Окрім того, постійна робота Шацької ОТГ у написанні проектів дала свої результати: її та ще шість громад України відібрали для участі у проекті державно-приватного партнерства.

В листопаді не лише жителів району, а й області сколихнула жахлива звістка: в автокатастрофі 15 листопада загинули Шацький селищний голова Сергій Віннічук, екс-депутат селищної ради Любов Маригода, а згодом в лікарні помер водій Шацької районної ради Олександр Гармадський.

Серед культурних подій краю – візит волинських письменників у школи Шацького району в День української писемності та мови, а спортивних – чергова перемога Андрія Печука в гонках на квадро циклах, на цей раз шачанин став призером чемпіонату України «Ukrainian Cross-Countru». Також наприкінці року стало відомо те, що шацький квадроцикліст стам майстром спорту.

В Шацьку розпочалась реконструкція парку ім.Тараса Шевченка: на місці старого пам’ятника Кобзареві постане новий триметровий, а також на площі встановлять фонтан.

Насамкінець року знову відбулися кадрові зміни: у грудні колективу Шацького НПП представили нову керівницю – Марію Христецьку.

Звичайно, в добірці - не усі події, які сталися в районі протягом року. Але інші події, не згадані нами в цьому дайджесті, є не менш важливими для нас, жителів району.

Творімо історію району разом!

Віта Шепеля

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024