Василь Голядинець: "Рік роботи на посаді голови Шацької РДА був важким, але плідним"

31 Грудня 2017, 13:00
2362

За рік роботи на посаді голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця було вже зроблено чимало важливих кроків задля подальшого розвитку озерного краю. Про те, що уже вдалося реалізувати і про подальші перспективи діяльності, ви дізнаєтесь, прочитавши запропоноване вам інтерв’ю.

Про це інформує сайт Шацької районної держадміністрації.

Василю Володимировичу, 30 грудня минає рік відтоді, як Ви стали очільником виконавчої влади у нашому районі. Як би Ви, як людина та керівник, охарактеризували  цей період для себе і для всіх жителів нашого району? 

–Перші місяці було тяжко: прискіпливо вникав у всі справи та проблеми району. Хоч і здавалося, що вони знайомі, але маштаб їх значно більший, ніж на попередній посаді Грабівського сільського голови. Потрібно було налагодити роботу і поставити вимоги там, де є якісь недопрацювання та недоліки. Здобутий раніше досвід допоміг у роботі, а ще потрібно було орієнтуватися у проблемах гуманітарних галузей освіти, культури, охорони здоров’я, соцзахисту, у міжнародному співробітництві, бо це сьогодні особливо актуально. Зважаючи на співпрацю з написання міжнародних проектів з Польщею та Білоруссю бажано знати, чи хоча б розуміти польську, білоруську та англійську мову.          
Першочергові завдання на новій посаді були для мене чітко визначені - це дороги, екологія краю, будівництво автопереходу Адамчуки-Збереже, каналізування територій, прилеглих до Шацьких озер, впровадження інфраструктурних проектів, посилення міжнародного співробітництва та багато іншого.

У тісній взаємодії з іншими керівниками по можливості втілюємо в життя все заплановане, що виведе Шацький район на новий рівень розвитку. На його території вже вдалося реалізувати багато важливих проектів, проте це лише маленька частина того, що тут потрібно зробити.

 - Будівництво автопереходу Адамчуки-Збереже, присвоєння Шацькому району статусу курорту державного значення, розширення існуючої каналізаційної мережі смт Шацьк та відновлення вулиць з грунтовим покриттям, задіяних в каналізуванні, каналізація населених пунктів біля озер Світязь та Пісочне, капітальний ремонт вулиці Набережна в селі Світязь – ось неповний перелік дороговартісних проектів, які планує втілити в життя районна влада. Розкажіть читачам на якому етапі робіт ці задуми.

–Саме на базі нашого району до 2020 року заплановано  втілити в життя основні екологічні програми, одна з яких – будівництво переходу Адамчуки-Збереже. 14 вересня 2017 року відбулась зустріч між представниками Шацького району та Влодавського повіту, на якій обговорили намір спільної діяльності щодо запуску процедури відкриття міжнародного пункту пропуску “Адамчуки-Збереже” та затвердили Згоду сторін на участь у спільних проектах по фінансуванню будівництва пункту пропуску. Це призведе до збільшення товаропотоку, залучення додаткових коштів. Окрім того, розбудова переходу дасть можливість розвиватися тим прикордонним селам, які зараз вимирають, з яких масово виїжджають люди. Стимулюватиме перехід і розвиток туризму в районі. Про Шацькі озера почують у Європі. На території району під час Європейських Днів Добросусідства багато поляків приїжджає до нас велосипедами. У Польщі розроблено спеціальний велосипедний маршрут із Гданська до Влодави. Для цього виду транспорту споруджено спеціальні доріжки. Коли зведемо міст, то навколо озер також плануємо облаштувати велосипедні маршрути. Це, до речі, сприятиме і розвитку велосипедного спорту серед волинян, їх відпочинку та оздоровленню. Ще одним плюсом автопереходу стане більш доступна освіта у Польщі. Та все це відбуватиметься за умови покращення стану доріг.

В рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» до другого етапу відбору подано аплікаційну форму великого інфраструктурного проекту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь». Серед запланованих заходів - каналізування західної частини смт Шацьк, с.Гаївка, с.Мельники, с.Світязь та с.Пульмо.

Що стосується присвоєння Шацькому району статусу курортного значення, то у вересні 2017 року укладено договір про проведення бальнеологічних досліджень із Українським науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології МОЗ України м. Одеса, (озер Світязь, Пісочне, Прибіч) що стало початковим етапом Оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного  значення. Дослідження бальнеологічних ресурсів території Шацьких озер триватимуть близько року. Паралельно працюватимуть проектанти, вивчатимуться землі, їхнє призначення. А якщо такий статус отримаємо, зможемо залучити більше фінансових потоків в озерний край.

Керівництво нашого району та об’єднаної громади активно працює над долученням до Шацької громади Згоранської сільської ради, в яку входять чотири села. Це близька Шацьку територія не тільки територіально, а й за своїми природними ресурсами, специфікою діяльності. І якщо сьогодні активно говориться про курортну зону, то своїми озерами Згорани тільки підсилять цю територію на умовах партнерства.

В селі Світязь розпочалися роботи з розширення дороги в рамках проекту облаштування рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової лінії озера Світязь (від бази відпочинку ФМІ до метеостанції).

Розширена дорога, зони для паркування, велосипедні доріжки, чистий пляж, дитячі майданчики, місця для атракціонів та торгівлі, спеціальні території для сміттєвих контейнерів, туалети та душові кабіни, тощо — заповітна мрія не лише місцевих мешканців, а й усіх жителів району та відпочивальників. Все це передбачено у вищезгаданому проекті. У листопаді цього року, на місці розширення дороги в селі Світязь збиралися всі зацікавлені з реалізації проекту служби, включаючи проектувальника, представників компанії-підрядника, субпідрядної організації, Шацького національного природного парку та інших. Керівництво райдержадміністрації також взяло участь в обговоренні робочих моментів з реалізації даного проекту. ТОВ “Луцькавтодор-сервіс” розпочало певні будівельні роботи. На проект з розширення дороги планується освоїти 9 мільйонів гривень. Заступник начальника служби автомобільних доріг Волинської області представник виконавця Михайло Антонян обіцяв цього року максимально використати всі можливості щодо реалізації вищезгаданого проекту та освоїти передбачені кошти. Надіємось, що  до початку наступного сезону ми матимемо гарну набережну та належні умови для відпочинку.

Враховуючи особливості територіального розміщення села Світязь та самого озера, необхідною є потреба у будівництві централізованої каналізаційної мережі.

Щорічно кількість відпочивальників зростає і можна впевнено сказати, що надалі рекреаційне навантаження на озеро Світязь теж збільшиться, отже, дана проблема потребує негайного вирішення.

З цією метою, Шацька райдержадміністрація підготувала великий інфраструктурний проект в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020  „Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь”.

Враховуючи важливість і актуальність проекту, наше керівництво, керівництво райдержадміністрації зробило великий об’єм роботи з оформлення і надання необхідної документації. У рамках вказаного проекту проведено більше 20 зустрічей керівників різних рівнів і структур та громадських слухань.

На реалізацію вказаного проекту, а саме виконання робіт з будівництва очисних споруд у селі Світязь виділено 4690609 грн державних коштів. Шкода, що тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру з будівництва очисних споруд у селі Світязь, мотивуючи відсутністю у нього 27,88 кг клейової суміші. Отже, безвідповідальний підхід Світязького сільського голови до реалізації даного проекту став на заваді вирішенню проблеми з природного екологічного стану озера Світязь.

При проектуванні будівництва розширення і реконструкції каналізації в селищі Шацьк не було враховано проведення робіт по підключенню до каналізаційної мережі садиб громадян, відновленню грунтового покриття вулиць передбачалось тільки в попередній стан, а саме на тих ділянках де покриття дороги було піщане після земляних робіт потребує суттєвого покращення. Відповідно Шацькою селищною радою було замовлено розробку додаткового проекту по розширенню каналізаційної мережі в селищі Шацьк та відновленню вулиць з грунтовим покриттям задіяних в каналізуванні на біло-щебневе покриття на суму 6998442 грн, де передбачено підключення садиб громадян до існуючих та нових мереж.

Вартість цьогорічних робіт становить майже 7 мільйонів гривень. Триває підключення каналізаційної мережі (близько 500 дворів). Після завершення робіт жителям селища потрібно буде оформити відповідну документацію щодо технічних умов, підвести каналізаційні мережі до своїх будинків та укласти договір з КП «Будинкоуправління» про обслуговування.

Підрядники розпочали роботи по вулицях: Гагаріна, Набережній, Волі, Шевченка та інших, які включені у проект реконструкції існуючої каналізаційної мережі селища.

В рамках виконання програми соціального та економічного розвитку громади на 2017 рік проходять відповідні роботи, зокрема: ремонт тротуару по вулиці Природна (загалом роботи можуть коштувати 700-800 тис.грн). Згідно рішення сесії Шацької селищної ради внесені зміни у програму соціального та економічного розвитку щодо ремонту обох частин тротуарів по вул. 1-го травня в смт Шацьк.

Мною як головою Шацької райдержадміністрації також було внесено пропозицію включити у програму розробку проектно-кошторисної документації на ремонт дороги Шацьк-Вілиця. Адже дана пропозиція є суттєвою, оскільки в наступному році усі дороги будуть передані в управління області, і на їх будівництво та ремонт передбачатимуться чималі кошти (близько 500 млн. грн). А ті дороги де вже зроблена проектно-кошторисна документація фінансуватимуться першочергово. Пропозицію депутати підтримали, оскільки жителі сіл Прип'ятського старостинського округу вже більше десяти років витребовують будівництво цієї дороги.

Слід завдячити голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику, депутатам Волинської обласної ради Володимиру Бондару та В'ячеславу Богдану за фінансову допомогу для втілення в життя цього маштабного проекту. Завдяки тому, що дане питання постійно перебуває на контролі у Шацькій райдержадміністрації – цільове призначення коштів успішно освоюється.

Першочерговим завданням на наступний рік є ремонт доріг у селах, які межують з іншими районами. Також планується ремонт центральної дороги Луцьк-Ковель за спільного фінансування районного та обласного бюджетів. А також Поточний середній ремонт автомобільної дороги місцевого значення Шацьк-Залісся-Грабове-Старовойтово (в селі Світязь) Шацького району, капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення Піща-Острів'я-Пульмо, капітальний ремонт вулиць селища Шацьк (8-го Березня, Лесі Українки, Новоселів) та ремонт тротуарів по вулиці Шковороди.

- Розкажіть, які заходи проводилися для соціально-економічного розвитку окремих об’єктів розташованих в населених пунктах району.

Щодо здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій, розташованих в населених пунктах району у 2017 році, з державного бюджету місцевим бюджетам були виділені кошти на 4 об’єкти: реконструкцію ДНЗ №1 селища Шацьк, (ІІ черга) – роботи виконано на 100 відсотків; реконструкцію (тепломодернізація огроджуючих конструкцій) НВК "ЗОШ І-ІІІ ступеня-дитячий садок" в селі Мельники  (заміна вікон) - роботи виконано на 100 відсотків; реконструкцію парку ім. Шевченка в селищі Шацьк - роботи виконано на 75 відсотків; реконструкцію  (тепломодернізація огроджуючих конструкцій) ЗОШ І-ІІІ ст в селі Пульмо (заміна вікон) - роботи виконано на 20 відсотків.

До кінця 2017 року роботи по всіх об’єктах  будуть завершені.

На 2018 рік планується реалізація і таких проектів, як нове будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць в селі Світязь, реконструкція з добудовою загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Піща, а також навчального закладу № 2 в селищі Шацьк, реконструкція існуючої будівлі дитячого відділення колишньої Шацької лікарні під гуртожиток з квартирами, капітальний ремонт системи теплопостачання дошкільного навчального закладу №1, а також садочка у селищі Шацьк (на селі).

Багато потужних ремонтів було зроблено по навчальних закладах: заміна системи опалення навчального закладу Смоляри Світязькі та завершення ремонту їдальні, заміна котла в Ростанській школі, заміна частини системи опалення в Світязькій школі, облаштування санвузлів Пулемецької школи. Ці започаткування ми повинні продовжити й у наступному році. В першу чергу необхідно надати всім школам району комп'ютерну техніку та запезпечити доступ до інтернет-мережі.

- А є ще будівництво третьої черги «НВК ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія смт Шацьк», реконструкція районного Будинку культури. Чи дочекаються шачани в найближчому майбутньому ці новобудови?

Роботи по реконструкції даних будівель розпочнуться в наступному році. Щодо «Реконструкції з добудовою навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.-гімназія смт. Шацьк" вартістю 21 млн 597 тис. грн, поданий Регіональній комісії з відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2018 році. Обсяг фінансування з державного бюджету становить 89,9 відсотків. В результаті добудови з'являться нові класи для учнів молодшого шкільного віку, актова зала для занять художньою самодіяльністю, сучасний харчоблок.

Проект «Реконструкція Шацького районного будинку культури в селищі Шацьк загальною вартістю 13 млн 748 тис 731 грн також поданий Регіональній комісії з відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2018 році. Фінансування з ДФРР – 90 відсотків. У 2013 році розпочато роботи по реконструкції. Сума виконаних робіт становить 991, 4 тис. грн.

Це важливі проекти і шачани чекають на їх завершення та мене як голову райдержадміністрації більше турбує реконструкція з добудовою приміщення Піщанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Діти не повинні навчатися в таких умовах і заслуговують на краще.

Багато критичних відгуків на районну владу звучить з боку керівництва ТМО Любомльського та Шацького районів. Начебто вона не допомагала відстоювати госпітальний округ з центром в Любомлі тощо. Розкажіть свою точку зору з цього приводу.

–Питання медичної реформи, створення госпітальних округів обговорювалося неодноразово. Багато велося дискусій в області про кількість медичних округів. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зупинився на тому, що на Волині їх має бути три: Луцький, Ковельський, Нововолинський. Госпітальні округи утворюються як функціональні об'єднання лікарень, розташованих на визначеній території. ТМО Любомльського і Шацького районів виборює своє право на госпітальний округ, так само як Камінь-Каширський район, Володимир- Волинський – також. Але питання не в тому, скільки у нас буде округів, а в тому, які по якості послуги там будуть надаватися. На сьогоднішній день ми не маємо якісного медичного обслуговування. Наприклад, проблеми наших лікарень – нестача кадрів та кваліфікованих спеціалістів. Зараз створюється госпітальна рада, куди входитимуть представники керівних органів району та ТМО, яка робитиме все можливе, щоб в лікарні працювали високоосвідчені лікарі, які якісно надаватимуть лікувальні послуги. А для того, щоб вони захотіли сюди приїхати, їм потрібно створити належні умови для життя та роботи. В першу чергу Госпітальний округ треба робити там, де є одна об'єднана територіальна громада. Окремі сільські громади не зможуть вирішити усіх питань з утриманням закладів соціальної та медичної сфери. А що вже говорити про такі проблеми як дороги, благоустрій та розбудову іншої інфраструктури. Керівництво району неодноразово пропонувало сільським головам та громадам зробити рішучий крок  і 2018 рік, на мою думку, стане вирішальним етапом у вирішенні цього питання.

  - Кожній людині властиво робити певний аналіз. Думаю, що Ви також зробили відповідний аналіз за цей період. Що Вам найбільше болить за те, що не вдалося зробити. Що Ви хотіли, планували, але не змогли через певні причини?

–Мені найбільше болить те, що не вдалося розпочати каналізування в селі Світязь. Адже для цього було проведено певну підготовчу роботу. Як я згадував вище, тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру з будівництва очисних споруд у селі Світязь, мотивуючи відсутністю у нього 27,88 кг клейової суміші. Отже, безвідповідальний підхід Світязького сільського голови до реалізації даного проекту став на заваді вирішенню проблеми з природного екологічного стану озера Світязь. З таким підходом до роботи ми ніколи не вирішимо екологічних проблем і не створимо належних цивілізованих умов для організованого туризму та відпочинку.

Шкода також, що не вдалося зробити реконструкцію існуючої будівлі дитячого відділення колишньої лікарні під гуртожиток  для працівників медичної сфери, Пульмівської амбулаторії та Будинку культури селищі Шацьк. У наступному році будемо працювати з усіма можливими фондами, аби дані обєкти були завершені.

- На особистий прийом до Вас звертаються дуже різні люди із сіл, селища. З якими питаннями вони йдуть? Що Вас найбільше вразило за цей рік під час особистих прийомів, що найбільше запам’яталося? Можливо, були навіть певні розчарування з огляду на точку зору наших людей на життя, на проблеми…

–Під час виїзних прийомів до мене як до представника влади звертається багато людей. Вони відверто, без прикрас розповідають про своє життя та всілякі проблеми. 

Жителі сіл скаржаться на невисокі пенсії та низькі доплати до них, відсутність вуличного освітлення та забезпечення електрифікацією нових житлових масивів, маршрутного перевезення, належної медичної допомоги, ремонту доріг та інше. Селяни занепокоєні тим, що переробні підприємства з початку нового року більше не зможуть купувати молоко ІІ сорту, яке збирали у домогосподарствах, адже це – їх основний заробіток.

Багато мешканців віддалених сіл скаржаться на відсутність роботи.

Досвід спеціалізованих господарств, що діють на території Шацького району показує, що ягідництво може стати не лише вагомим джерелом прибутків, а й важливим чинником розв’язання проблеми зайнятості сільського населення. Яскравий приклад цього — діяльність приватних підприємства «Флора», «Луга-Нова», «Самлан», «Волинська ягідка» та інші. Важливо, що плантації знаходяться в екологічно чистій території,  близько до кордону. Тож наші ягоди  можуть постачатись як на внутрішній ринок, так і на експорт.

Потрібно надавати допомогу й одноосібним господарникам в отриманні кредиту для розвитку своєї справи.

Звичайно, розвиток ягідництва вимагає великих капітальних вкладень. Це і закладання нових промислових плантацій, спорудження потужних холодильних камер для зберігання зібраного врожаю і консервних цехів для виробництва соків, джемів, варення. Та при розвитку цієї справи ягідництво принесе великий дохід місцевий бюджет, а також вирішить проблему зайнятості населення. Офіційно з України в Польщу на збирання ягід, передусім полуниці, виїжджає до 50 тисяч чоловік. Наше завдання організувати справу так, щоб люди мали роботу  на батьківщині.

Працівники  ФАПів озвучують проблему відсутності часткового або повного ремонту, оснащення та обладнання кабінетів першої невідкладної допомоги, а також низьку оплату їхньої праці. А оскільки у селах більшість населення старшої вікової групи, то фельдшерська допомога є найбільш потрібною.

Транспортне перевезення це проблема, яка також залишилась до кінця не вирішеною. Через погані дороги перевізники відмовляються брати участь в тендерах. Це стосується села Пехи та Самійличі. Для того, щоб вирішити дану проблему я вношу пропозицію для селищної ради про закупівлю хоча б двох транспортних засобів. Незважаючи на те, що в наступнрому році має бути одна об’єднана громада, це питання всеодно вирішиться.

Прикро, що люди не зовсім правильно бачать своє життя в об`єднаній територіальній громаді. Вони вважають, що за будь-якої незначної потреби їм доведеться їхати в районний центр. Я завжди пояснюю, що життя сільських мешканців не зміниться. Наш район за площею та кількістю жителів невеликий, тому буде більш комфортно об’єднатися в одну громаду та спільно вирішувати усі питання. Цей крок дасть можливість посилити місцеве самоврядування і провести великі системні зміни, відчутно покращити якість життя у кожному населенному пункті.

Проблем у місцевих жителів завжди є чимало, вирішити це за рік-два просто неможливо. Тому поступово, планомірно, крок за кроком, спільно будемо працювати над виконанням наміченого. Я завжди допомагав і буду допомагати сільським громадам — додав на завершення  Василь Голядинець.

Розмовляла з головою райдержадміністрації Людмила Максимчук

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39