Михайло Поліщук: «Смакуйте на здоров’я! Це натуральне»

15 Жовтня 2017, 10:40
4532

ТзОВ «Шацький молокозавод» сьогодні - єдине промислове підприємств у Шацькому районі. Спочатку це був сепараторний пункт. Потому підприємство весь час розвивалося,  оновлювався асортимент продукції. Сьогодні «Шацький молокозавод» має свої гарні традиції і визнання у покупців. Споживачам підприємство пропонує  високоякісну молочну продукцію. Це вершкове масло, яке завдяки своїм натуральним складникам стало брендом нашого виробництва як на Волині, так і  далеко за межами.

Про роботу підприємства та плани на майбутнє розмовляємо з багаторічним директором ТзОВ «Шацький молокозавод» Михайлом Поліщуком, - пише «Сім'я і дім» за 12 жовтня 2017 року.

 

-Михайле Михайловичу, підприємство, яке ви очолюєте, не лише працює в складних економічних умовах, а й розвивається. А натуральна молочна продукція, зокрема, масло, користується великим попитом у споживачів. В чому секрет успіху?

 

-Насправді триматися на плаву, бути достойним конкурентом на внутрішньому і зовнішньому ринках, не втрачати марку – це досить клопітка повсякденна робота і керівника, і колективу підприємства. Визначальною стратегією діяльності підприємства є виготовлення лише натуральних молочних продуктів без застосування  консервантів та стабілізаторів. Ми заготовляємо молоко від населення Шацького, частково Старовижівського і Любомльського районів. Виробляємо з цього молока  продукцію, яка повністю відповідає державним стандартам. Постачаємо «Шацьке масло» в мережу волинських магазинів «Наш край», маємо клієнтів у Шацькому районі, в містах України.

 

-Популярність шацького масла серед споживачів призвела до того, що його намагаються підробляти. Розкажіть, будь ласка, про останній такий випадок.

 

-Так, трапляються недобросовісні підприємці, які видають сумнівний товар за продукцію справжнього виробника. На початку цього року наше підприємство брало участь в аукціоні по закупівлі масла на один з навчальних закладів Волині. Результат нас вразив, бо в аукціоні перемогу здобув підприємець із Старої Вижівки, який реалізовував …шацьке масло! Ми теж брали участь в аукціоні і тому негайно звернулися з проблемою до консультанта системи держзакупівель ProZorro. Таким чином шахрая вивели на чисту воду, і він написав відмову від договору на поставку продукції.

 

-Нещодавно підприємство почало виробляти ще й м’які сири. Чи має продукція попит на ринку?

 

-У травні  ми запустили виробництво сирів. Донедавна це були пробні партії таких видів сиру, як «чечіль» (косичка), «сулугуні», «адигейський», бринза, «козацький». Ми з колегами дуже хвилювалися: чи сподобається смак покупцям, чи матиме він попит на ринку. Працівники виготовляли продукцію практично вручну, невеликими партіями. Утім, менше, як за півроку споживачі високо оцінили смак шацького сиру. У нас навіть з’явилися постійні клієнти, котрі приїжджають купувати продукцію по декілька разів у тиждень. Для виготовлення сиру молокозавод використовує винятково натуральні молочні продукти, без жодних добавок. Тому високу якість нашого сиру, як і масла, ми гарантуємо. Ціна також є доступною. Поки що сири реалізовуються в Шацькому районі та місцевому ринку.

 

-Ви сказали, що працівники виготовляли сир практично вручну…

-Саме так і було донедавна. Невеликі партії продукції, по 40-50 кг сиру кожного виду щотижня – це було під силу працівникам заводу. На даний час ми закупили нове сучасне обладнання з виготовлення сиру і хочемо запустити постійне виробництво, тобто виробляти продукції стільки, скільки потребуватимуть наші клієнти, в тому числі магазини мережі «Наш край».

 

-Чи функціонує при заводі магазин, де можна придбати шацьке масло і сир?

-Магазин є, проте він ще не працює. Зараз проводимо туди світло і завершуємо будівельні та інші роботи. Через деякий час наші клієнти зможуть без жодних труднощів купувати тут свіжу молочну продукцію.  

 

- Чи відчуває молокозавод труднощі в заготівлі молока, адже колгоспів, які за Союзу були основними постачальниками сировини, уже немає?

- Ще в 90-х роках минулого століття завод майже повністю працював на сировині від колгоспів, від населення молока приймалося дуже мало. Тепер же основним нашим постачальником є приватний сектор, хоч і з цим маємо проблеми - в селах йде велике скорочення поголів’я корів. Але ми цінуємо кожну краплину молока. Буває, що за 20 км їдемо, аби забрати 20 літрів сировини.

 

- Хто є вашими конкурентами на ринку заготівлі молока в районі?

- Це Чортківський сирзавод та Ратнівський молокозавод. Декілька років тому мали конкурента в особі Ковельського молокозаводу, але він уже тут не працює. Конкуренція на ринку, звичайно, є. У Шацьк їдуть заготівельники з неблизьких регіонів і, зрозуміло, податки в місцеву казну не сплачують. А ТзОВ «Шацький молокозавод» всі податки платить в своєму районі.

 

- Чи допомагає нині держава промисловим підприємствам втриматися на плаву і розвиватися?

-На жаль, не допомагає. Мені довелося побувати в Білорусі на сирзаводі «Береза», який схожий за потужністю до Ковельського. Там встановлені сучасні автоматизовані лінії виробництва такої молочної продукції, як сири, йогурти, кефір тощо. Завдяки новим технологіям заощаджується електроенергія, паливо, збільшується обсяг виробленої продукції та поліпшується її якість. Білоруський завод отримав безвідсотковий кредит від держави (приблизно 3 мільйони євро), який почне повертати через 3-5 років.

 

-Які плани на майбутнє в ТзОВ «Шацький молокозавод»?

-Наша ціль незмінна: ми працюємо для того, щоб споживач, спробувавши один раз нашу продукцію, став її шанувальником і назавжди обрав до свого столу асортимент натуральних молочних продуктів під маркою «Шацьке масло» і «Шацький сир». А наші установи – лікарні, дитячі садочки, інтернати, навчальні заклади споживали цю продукцію та були впевнені, що вона є натуральною.

Мирослава Цюп’ях

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39