Депутати не дали згоду на реорганізацію трьох шкіл Шацького району

01 Липня 2016, 20:30
1783 Джерело: infomist.ck.ua

На позачерговій сесії Шацької районної ради, яка відбулася 1 липня, на розгляд депутатів виносились питання  про реорганізацію ЗОШ І-ІІ ст. села Пулемець, призупинення діяльності ЗОШ І ст. села Затишшя та ЗОШ І ст. села Голядин.

Чому саме ці три школи були пропоновані відділом освіти для реорганізації – пояснив начальник відділу освіти Анатолій Пех. Так, коли створилася Шацька об’єднана територіальна громада, сім шкіл району та половина всіх учнів відійшли у її підпорядкування, відповідно половину освітянського фінансового ресурсу вони потягнули за собою.

За приблизними підрахунками, району бракуватиме більше мільйона на фінансування загальноосвітніх шкіл. Реорганізація закладів дасть можливість вивільнити певну кількість коштів, які можна буде розподілити між школами. Також в двох початкових школах, відповідно до наказу Міністерства освіти про індивідуальну форму навчання, будуть фактично функціонувати по одному класу. Оскільки діти в тих класах, де кількість учнів менша, ніж 5, мають перейти на індивідуальну форму навчання. Ці норми відділом освіти будуть виконуватися уже з 1 вересня.

Тож аби діти початкових шкіл мали якісну освіту, навчалися у повноцінних класах, а не мали уроки по 15 хвилин вдома, й був запропонований варіант призупинення діяльності шкіл сіл Затишшя та Голядин. Тим більше, що батьки та вчителі із села Затишшя дали згоду на те, аби їхні діти довозились на навчання у НВК «школа-дитсадок» села Мельники.

На відміну від жителів Затишшя, батьки учнів із сіл Пулемець та Голядин висловилися категорично проти реорганізації шкіл. Позицію останніх озвучили депутати та присутній на сесії голова Грабівської сільської ради Василь Голядинець. Більшість депутатів також вимагали від начальника відділу освіти більш детальної інформації про фінансування шкіл та їхні витрати, кількість учнів та можливість заощадження коштів.

На це Анатолій Пех відповів, що усі варіанти уже давно прораховані, проте визначити точно, скільки точно коштів бракуватиме на школи – неможливо, оскільки буде підвищуватися мінімальна заробітна плата, збільшуватимуться витрати на електроенергію, змінюватиметься тарифна сітка. Тож суми можна подати лише у приблизних розрахунках, що й було зроблено. На двох засіданнях профільної комісії розглядалися усі варіанти реорганізації шкіл, і депутатам було запропоновано три найбільш оптимальні.

Свою думку висловив і голова комісії Роман Вензловський:

-При жорстких умовах економії по усіх навчальних закладах ми зможемо школи не реорганізовувати та не призупиняти їхньої діяльності.

Так, на комісії пропонувалося в цілях економії коштів відправити педагогів на двотижневі відпустки без збереження заробітної плати, відмовитися від оплати курсів підвищення кваліфікації, оплати годин заміни, доплат за класне керівництво, перевірку зошитів та інше. Але чи не буде такий крок розцінено як порушення їхніх прав?  Та й чи погодяться на таке вчителі заради збереження мережі шкіл?

Як зазначив Сергій Сидорук, перший заступник голови Шацької районної державної адміністрації, індивідуальним навчанням (враховуючи школи об’єднаної громади) мають бути охоплені 88 учнів. Проте Шацька ОТГ поки що має кошти на утримання мережі шкіл, якщо їх не вистачатиме – рішення про реорганізацію шкіл прийматимуть депутати селищної ради. А району потрібно дбати про мережу решти шкіл.

Зі слів Олександра Бебка, начальника фінансового управління Шацької районної державної адміністрації, коштів на утримання Пулемецької школи сільська рада не має, оскільки вона сама є дотаційною.

В підсумку, при поіменному голосуванні за всі три школи окремо, депутати не дали згоду на їх реорганізацію та призупинення діяльності.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром