На каналізування сіл навколо Світязя потратять 40% коштів Мінекології

14 Жовтня 2018, 18:30
2085

В Шацькій РДА вже оголосили тендер на будівництво каналізаційних мереж в рамках реалізації великого інфраструктурного проекту за кошти Євросоюзу. На його спів фінансування з фонду Мінекології виділили 25 мільйонів гривень, що становить 40% усього річного фонду.

Про це на нараді, яка відбулася в Шацькій райдержадміністрації, повідомив Валерій Криворог, керівник патронатної служби апарату Волинської обласної державної адміністрації.

Як відзвітував перед обласним посадовцем Василь Голядинець, голова Шацької РДА, в Шацькому районі частково каналізовано смт Шацьк, урочище Гушово (Світязька сільська рада), урочище Ступа (Пульмівська сільська рада, локальні очисні споруди садівничого товариства), село Гаївка, урочище Гряда (Шацька селищна рада), та ряд об’єктів району мають також локальні очисні споруди.

Каналізаційно-очисні споруди (друга черга) потужністю 200 кубів на добу та протяжністю 12,2 км були уведені в дію в Шацьку у 2010 році.

У Шацьку в минулі роки за рахунок Європроекту, місцевого та державного бюджету зробили розширення та реконструкцію каналізаційно-очисних мереж на суму 25,6 мільйона гривень, протяжність яких становить майже 9 км. На даний час загальна потужність очисних споруд становить  600 метрів кубічних на добу. До каналізування на даний час підключено 174 абоненти в Шацьку, з яких фактично за минулий рік було зібрано та очищено 39,1 тисяч метрів кубічних каналізаційних стоків. На сьогодні каналізаційні споруди Шацька працюють на 17% від своєї потужності.

В минулому році за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів продовжились роботи з розширення каналізаційних мереж та відновлення вулиць з грунтовим покриттям (загальна кошторисна вартість 6,6 мільйона гривень). При цьому каналізування підвели до 600 садиб громадян.

В рамках співробітництва по програмі «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 роки» до другого етапу подали заявку на реалізацію великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь.

Серед запланованих заходів передбачається будівництво каналізаційних мереж потужністю тисяча метрів кубічних на добу в Шацьку, будівництво каналізаційної мережі та системи очищення стічних вод в селі Світязь (будівництво 27 км каналізаційних мереж та підключення 830 домогосподарств, та очисних споруд потужністю 800 метрів кубічних); будівництво каналізаційної мережі та системи очищення стічних вод в селі Пульмо (19 км каналізаційних мереж та підключення 830 домогосподарств та очисні споруди потужністю 300 метрів кубічних на добу).

Шацька РДА від Єврокомісії отримала схвалення проекту, партнерами якого є гміна Влодава. Загальна вартість проекту – 6,45 мільйонів євро. Частка України в цьому проекті становить 25 мільйонів гривень(є постанова Мінекології про виділення цих коштів), хоча на даний час гроші на рахунки ще не надійшли.

За словами Віктора Плейтуха, першого заступника голови РДА, тендер вже оголосили, і ним активно цікавляться потенційні учасники торгів. Орієнтовно результати тендеру будуть оголошені наприкінці жовтня.

Валерій Криворог наголосив шацьким посадовцям на термінах проведення тендеру, оскільки саме до цього міжнародного проекту прикута увага багатьох інвесторів та представників вищих органів влади. Причина – в сумі виділених коштів з Мінекології на реалізацію Європроекту в Шацьку: 25 мільйонів – це 40% усього річного фонду.

«І він не просто так дістався Шацькому району. Тому готуватися до тендеру та освоєння європейських коштів треба особливо ретельно, адже це – велика відповідальність для краю, яка впливатиме не лише на його імідж, а й на імідж держави,» - зазначив обласний посадовець.

В свою чергу Валерій Криворог пообіцяв свою підтримку при вирішенні будь-яких питань, які виникатимуть в ході тендерів чи реалізації проекту, адже багато роботи вже зроблено, та ще більше треба зробити.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39