У Піщі територію архітектурної пам’ятки очистили від заростей дерев та кущів

12 Жовтня 2018, 21:40
5655

На березі Піщанського озера зберігся комплекс поміщицьких будівель дев’ятнадцятого століття – садиба Гутовських, що складається з чотирьох будівель: житлового будинку, млина, конюшні та каплиці.

Проте з року в рік територія цієї пам’ятки архітектури все більше заростає деревами, що негативно впливає на комплекс будівель, котрі й так знаходяться у напівзруйнованому стані.

Долею однієї з найдавніших пам’яток архітектури району перейнялися небайдужі громадяни, зокрема, жителі Любомля, тож і організували толоку з очищення території від заростей. До акції долучився Піщанський сільський голова Олександр Бакун, працівники Шацької районної філії Волинського обласного центру зайнятості (котрі розуміють, що у місцевому бюджеті Піщанської сільської ради відсутні кошти на організацію громадських робіт), учні Піщанської школи, вчителька історії Мельниківської школи. Шкода, що жителі села Піща не виявили активності та проігнорували заклик волонтерів допомогти очистити територію садиби Гутовських.

Проте за декілька годин безперервної роботи чималим колективом вдалося лише частково очистити територію навколо будівель, і роботи ще ой-як багато. Бо ж залишились в дрімучих зарослях каплиця, млин, господарські будівлі.

Тож найближчим часом активісти планують знову зібратися, залучивши до роботи ще більше людей, котрим небайдужа історія рідного краю та стан пам’ятки, хто має змогу допомогти фінансово та фізично. Надіються волонтери і на свідомість та допомогу небайдужих людей та місцевих жителів, адже комплекс садиби Гутовських ще можна врятувати від руйнації.

Біля садиби Гутовських ще є над чим працювати
Біля садиби Гутовських ще є над чим працювати

А тут уже очистили від дерев
А тут уже очистили від дерев

Допомагають учні Піщанської школи....
Допомагають учні Піщанської школи....

та фахівці Центру зайнятості...
та фахівці Центру зайнятості...

не залишились осторонь від проблеми
не залишились осторонь від проблеми

1
Руйнація пам'ятки очевидна
Руйнація пам'ятки очевидна

1

1

В такому стані - одна з будівель
В такому стані - одна з будівель

Коментарі
13 Жовтня 2018, 01:06
Молодці! Гарну справу почали. Поки владі все до лампочки - волонтери зроблять.
13 Жовтня 2018, 04:11
Людоньки, долучайтесь. Не будьте байдужими! Тільки багатий той, хто збереже минуле.
13 Жовтня 2018, 10:59
Чому голова сільської ради не повідомив про толоку людям?особисто я не знала і не чула про такі заходи!Із задоволенням прийшла б!!!
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024