У соцмережі стурбовані станом садиби Гутовського в Піщі

09 Жовтня 2018, 15:32
3851

Житель Любомля Nick Polinkevych просить допомогти небайдужих очистити територію архітектурної пам'ятки – садиби Гутовського, що в селі Піща, від дерев та кущів.

Пост про це він розмістив на своїй сторінці у Facebook.

Волинянин стурбований, що пам'ятка архітектури місцевого значення з року в рік все більше заростає чагарниками та руйнується.

«У селі Піща зберігся комплекс поміщицької садиби Гутовського XIX-XX століття, який є пам'яткою архітектури. Невже наша влада не може виділити із бюджету 30 грн. на літр бензину та вирізати ці хащі. Вельмишановна громадо, пропоную суботник.

P. S. Там дві год. роботи, якщо буде хоча б двоє чоловік», - написав він.

Також у телефонній розмові Nick Polinkevych розповів, що вперше цю садибу побачив нещодавно, та й то випадково. Перейнявся долею цього архітектурного комплексу та закликає небайдужих допомогти очистити територію від чагарників та дерев. 

А тих, хто бажає долучитися до толоки, просить телефонувати та визначитися із днем. Телефон 097 83 90 115.

У коментарях станом садиби стурбована й шачанка Руслана Хоміч.

«Це єдині поміщицькі будівлі на Волині, які збереглися до нашого часу!!! Пам'ятки архітектури місцевого значення, які визнані цінними і можуть претендувати на включення до державного реєстру. Садиба, куди входять будинок, господарчі будівлі, млин і каплиця потребують збереження, якщо терміново не провести реставраційних робіт ця пам'ятка архітектури довго не протягне. Розвиток туристичної інфраструктури краю не лише в одному напрямку-оздоровчому та відпочиновому, але і може бути привабливим для історико - краєзнавчих турів!!!!!!!!», - написала вона.

 

Нагадаємо, нещодавно суд зобов'язав Піщанську сільську раду виготовити документи на ансамбль садиби Гутовського.

Волинський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 12 вересня 2018 року визнав протиправною бездіяльність Піщанської сільської ради щодо невиконання вимог чинного законодавства України про виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини.

Перший заступник керівника Ковельської місцевої прокуратури звернувся з позовом до Піщанської сільської ради про визнання протиправною бездіяльності щодо невиконання вимог чинного законодавства України про виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини, що знаходиться на території села Піща Шацького району. Суд задовольнив позов прокурора.


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39