Шачани заробляють на чорницях декілька тисяч гривень у день

29 Червня 2016, 10:00
2492

Чорничний сезон у самому розпалі. Жителі району не упускають можливості заробити на ягодах, тим більше, що чорниць у шацьких лісах – як насипано.

-Скільки живу, не бачила стільки ягід! Гілочки аж гнуться до землі. Декілька годин збирання – і є невелике відеречко ягід. А за півдня можна і до 20 літрів зібрати, - розповідає про власні рекорди збирання шачанка.

У районі уже впродовж двох тижнів працюють заготівельні пункти. Якщо на початку сезону ціна за кілограм лісових ягід коливалася від 25 до 27 гривень, то зараз впала до 20-22 гривень. Утім, ягід у лісах не меншає. Тому люди вирушають на чорничні заробітки цілими сім’ями. Досвідчений збирач за день може заробити до 600 гривень, якщо ж троє чи четверо – то сума сягає декількох тисяч. Діти, хоч, і важко їм, теж ідуть до лісу, бо можуть заробити собі на обновку до школи, смартфон чи планшет.

А жителі Шацька чи приозерних сіл продають ягоди на ринках. Ціна – 30 гривень за літр.

-У Львові, звідки ми приїхали, така сама ціна за чорницю, як у вашому ягідному краю. Чому так дорого? Ягоди ж у вас – мало не під ногами ростуть! – часто обурюються відпочивальники, які полюбляють поласувати вітамінною чорницею.

-Тому що важка це праця – збирати чорниці. Дошкуляє спека, кусають комарі і гедзі, спина болить, бо по півдня не розгинаєшся. А ще ж треба доїхати декілька кілометрів до лісу – найчастіше велосипедом, вдома – перебрати ягоди, щоб чистенькими насипати в банку, - відказують їм місцеві.

По селах більшість людей безробітні, а ті, що працюють, мають таку мізерну зарплату, за яку неможливо прогодувати сім’ю. Тому й курсують впродовж місяців, доки триватиме ягідний сезон: з лісу в приймальний пункт чи на ринок - без відпочинку, з декількома годинами нічного сну. І дякують матінці-природі за щедрий ягідний урожай і за те, що дарує їм впевненість у завтрашньому дні.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024