У лісах і садах дозріла суниця

27 Червня 2016, 19:00
5341

Чи знаєте ви, що суниця лісова є однією з найбільш вживаних лікарських рослин народної медицини? Саме зараз час збирати урожай червоних, неймовірно запашних і корисних ягід. А також заготовляти на зиму стебла і листя суниці – для лікувальних чаїв і настоянок.

У лісах Шацького району подекуди зустрічаються великі галявини з дрібними дикорослими ягодами. Старожили і лісівники навіть можуть повідати, де саме. Проте все більшої популярності набуває суниця садова – окультурена родичка суниці лісової. Вона має крупні ягоди і не менш запашний аромат. А ще радує щедрим урожаєм протягом усього літа – до перших осінніх холодів.

Звичайно, приємніше ласувати солодкими і великими ягідками суниці садової, проте як лікарську рослину слід все-таки заготовляти суницю лісову.

Як пише Фітотерапевт, трава і ягоди суниці при тривалому вживанні нормалізують обмін речовин, тому вони ефективні при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобах, подагрі, екземі, при гіпертонічній хворобі і атеросклерозі, при бронхіальній астмі. Суниця заспокоює нервову систему і, в суміші з іншими травами, застосовується при неврозах, істерії і безсонні, а також при неврозах серця і стенокардії, при весняній астенії, недокрів’ї, цинзі і авітамінозах. Настій плодів і листя використовують як засіб, що поліпшує травлення і апетит, при гастритах, ентероколітах, проносах і запорах. Суниця лісова має деяку жовчогінну та сечогінну дію, додається в збори трав при лікуванні печінки, нирок і при запаленні підшлункової залози. Використовується при маткових кровотечах як засіб, тонізуючий гладку мускулатуру і понижуючий проникність судин. Як зовнішній засіб, суниця застосовується у вигляді компресів і полоскань при мокнучих і кровоточивих ранах, екземі, при запальних процесах у горлі і ротовій порожнини, поганому запаху з рота. Суничний лист взимку заварюють і п’ють замість чаю.

А ще ягоди суниці застосовують у косметології. Вони роблять шкіру свіжою, еластичною, сприяють зникненню дрібних зморшок. Корисно суху шкіру очищати вранці за допомогою ватного тампона, змоченого суничною водою. Для її приготування ретельно розітріть столову ложку ягід суниці, залийте склянкою холодної води і процідіть. Ця процедура не тільки пом’якшує шкіру, але і сприяє видаленню вугрів, веснянок і пігментних плям. Суницю часто використовують у вигляді масок. Для жирної пористої шкіри візьміть 1,5-2 ст. ложки розім’ятих ягід, додайте збитий яєчний білок і по чайній ложці крохмалю і рослинного масла. Суміш нанесіть на обличчя; через 15 хвилин змийте спочатку теплою, потім прохолодною водою. Якщо у вас шкіра суха, то до розтертих ягід суниці додайте сметану або мигдальне масло.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024