Підприємці Шацького району просять, щоб їм зменшили податки

26 Червня 2016, 06:30
1885

Бурхливим та емоційним стало обговорення регуляторних актів, в яких селищною радою пропонувалися ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що відбулося 22 червня у Шацькій селищній раді під головуванням Сергія Віннічука, Шацького селищного голови.

У цих регуляторних актах підприємцям було запропоновано встановити транспортний податок, ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, акцизний податок, затвердження положення про порядок пайової участі (внеску) замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів селищної ради, встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Підприємці категорично не погодилися із запропонованими ставками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - вони видалися їм надто високими. Тож представники бізнесу подали на обговорення зустрічні пропозиції. Для прикладу, розмір пайової участі замовника у розвитку інфраструктури населених пунктів селищної ради вони пропонують встановити 0,1% замість 2 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта – для об’єктів виробничого призначення промислових підприємств; 1% замість 10 % - для об’єктів будівництва юридичних, фізичних осіб – підприємців  комерційного призначення (АЗС всіх типів, банківські установи, їх філії та відділення, ломбарди, торгово-розважальні заклади, нічні клуби); 1% замість 5 % -  для об’єктів будівництва, призначення яких є туристичні фірми, фінансові і страхові компанії, нотаріальні контори, агенції нерухомості, землевпорядні підприємства, підприємства з оцінки нерухомості, виготовлення містобудівної документації.

Перелік податків є досить великим, а зменшення сум платежів, за пропозицією підприємців, - суттєвим.

Їхні аргументи: таким чином селищна рада змусить платити податки увесь бізнес, а не тільки його частину, зацікавить інвесторів і відповідно збільшить надходження до бюджету. А пропоновані селищною радою великі ставки податку будуть обтяжувати бізнес.

Сумнівається у таких мотиваціях підприємців Сергій Віннічук, бо упевнений, що зі зменшенням ставок оподаткування та пайової участі підприємці не стануть більш активними у сплаті податків, відповідно недоотримає коштів бюджет селищної ради, а відтак не буде за що реалізовувати інфраструктурні проекти – встановлення освітлення, будівництво доріг, тротуарів, шкіл, ремонт дитсадків, а також утримувати соціальні об’єкти об’єднаної громади.

Підприємець Іван Оліферчук запропонував знайти спільне рішення у встановленні ставок податку, які задовольняли б і місцевих бізнесменів, і селищну раду. Проте рішення, як зазначив Сергій Віннічук, будуть приймати депутати селищної ради на найближчій сесії. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39