Поборете жука – будете з картоплею

25 Червня 2016, 22:00
2727 Джерело: remontu.com.ua

Колорадський жук завдає городникам чимало клопоту. Втратиш пильність на день-другий, а на полі, замість зелених сходів картоплі - одні стебла без листя стоять. Це похазяйнував смугастий шкідник. Він особливо небезпечний для картоплі в період цвітіння — адже саме в цей час починають формуватися бульби. Якщо залишити рослини один на один зі шкідниками, то врожаю точно не дочекаєтеся.

До речі, як пише «Бабусин сад», основної шкоди завдає не сам жук, а його личинки. Ненажерлива «молодь» може з’їсти все бадилля. Вони настільки голодні, що жують листочки не тільки вдень, але і вночі.
Інтернет, різні календарі для горе-городників просто рясніють порадами, як видворити колорадського жука зі своєї ділянки. Тільки от сучасного шкідника настоєм полину або цибулиння вже не налякаєш. У ненажерливого жучка виробився стійкий імунітет навіть до сильних хімічних препаратів, не кажучи вже про народні методи.

Тому й чути то від одного, то від другого господаря: «Я вже три раз жуків кропив, а їм хоч би що – доїдають картоплю». Недарма великі фірми з виробництва інсектицидів проти колорадського жука витрачають мільйони доларів на розробку ефективних засобів. Адже отруїти «колорада» досить важко. Він швидко пристосовується до нових умов. Дуже важливо щороку на ділянці використовувати новий препарат.

Тільки от непогано для початку зателефонувати на місцеву станцію захисту рослин та з’ясувати, який «хімікат» краще використовувати в цьому році. Справа в тому, у кожного інсектициду свої особливості. Як правило, активні компоненти обволікають листя, черешки і стебло рослини, і воно стає отруйним для шкідників. Скуштувавши такого «частування», смугастий жучок гине.

Тільки не забувайте, що одні «хімікати» добре діють у спеку і захищають рослини навіть при температурі вище + 30 С, інші особливо ефективні при підвищеній вологості. Деякі навіть дощем не змиваються. Знаючи ці властивості, легко підібрати найефективніший засіб, а не поливати свої овочі чим попало.

Практично всі «хімікати» проти шкідників алергенні, тому не можна забувати про засоби особистого захисту. Купуючи ампулу або пакетик з препаратом, не забудьте про гумові рукавички і респіратор. Обов’язково уважно читайте інструкцію і дотримуйтеся дозування.
Проводити обробку найкраще ввечері або рано вранці, подивіться прогноз погоди, інакше буде прикро, якщо всю вашу працю змиє дощ.

Зазвичай за сезон проводять кілька обробок. Тільки не забувайте, що повторно труїти «колорада» найкраще вже іншим препаратом. Тому не запасайтеся «частуванням» для нахлібників на кілька років.

Зараз наші вчені намагаються вивести сорти картоплі, які менш пошкоджуються колорадським жуком. Є картопля, бадилля якої менш смачне для шкідника, а листочки жорсткі і гіркуваті на смак. Наприклад, сорт Нікулінський відносно стійкий до навали шкідників. Але якщо вибору у ненажерливого жука немає, то він буде їсти і не дуже смачне бадилля. Тільки от, як правило, чим стійкіше до шкідника сорт, тим він має менш смачні бульби.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024