У Шацьку престольне свято – день преподобного Онуфрія Великого

25 Червня 2016, 05:30
Парафія святкує 2690 Джерело: sh-orthodox.org.ua/
Парафія святкує

25 червня Православна церква святкує день пам’яті святого преподобного Онуфрія Великого. Цей шанований християнами святий  жив у єгипетській пустелі у III ст.

Про життя преподобного Онуфрія свідчить розповідь монаха Пафнутія, який відвідав святого, коли той уже прожив самітником 60 років у пустелі. Волосся та борода святого були білими, як сніг, і звисали до самої землі, постать – наче оповита сяйвом. У те, що Онуфрій розказав монаху, було важко повірити. Борода преподобного виросла до колін за один день, щоб покрити його наготу, коли зотліли залишки одягу. Харчувався він спочатку овочами, потім Ангел Божий почав йому носити хліб. До того ж завдяки Божому провидінню біля келії святого виросла пальма, на якій завжди було багато фініків, а поруч стало бити джерело.

Щосуботи Ангел приносив Онуфрію причастя. На наступний день після того, як Пафнутію стали відомі подробиці життя святого, останній віддав Богові дух. У той момент небесне сяйво покрило тіло старця і почувся спів ангельського хору. Похоронивши тіло Онуфрія, Пафнутій повернувся у свій монастир і розказав іншим про чудесне життя великого старця.

Святий Онуфрій допомагає подорожнім та молодим бездітним парам, які через заступництво святого вимолюють у Бога народження дітей.

Святий преподобний Онуфрій Великий є небесним покровителем селища Шацьк. Церковні документи свідчать, що в 1860 році престол у Шацькому  храмі був один - в ім'я Різдва Пресвятої Богородиці зі святкуванням днів преподобного Онуфрія і святої мучениці Софії.

А нещодавно в селищі почали зводити Свято-Онуфріїївський храм. Він ще не завершений, проте завдяки настоятелю протоієрею Володимиру Гичці молода парафія росте і міцнішає.

Сьогодні в неї престольне свято. Возносяться до Бога і до святого Онуфрія спільні молитви вірян і духовенства – за мир в Україні, за здоров’я і благополуччя шачан, за упокій тих, кого з ними уже немає.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром