Правоохоронець, який не пройшов переатестацію, отримав від держави ділянку на березі Світязя

02 Жовтня 2018, 17:40
3718

Полковник волинської поліції, колишній заступник начальника управління по боротьбі з економічною злочинністю Сергій Шевчук, який мав бути звільнений за результатами переатестації у 2016 році, отримав від держави двокімнатну квартиру у Луцьку та земельну ділянку на березі Світязя поблизу елітного садівничого масиву. При цьому у його екс-дружини-співмешканки на той момент уже були два будинки та квартира в обласному центрі.

Статки посадовця поліції вивчав Центр журналістських розслідувань «Сила правди», - інформує Громадське.Волинь.

Сергій Шевчук прийшов на службу в органи внутрішніх справ ще у 1995 році. За 20 років дослужився до посади заступника начальника управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС у Волинській області. Після перейменування міліції в поліцію у листопаді 2015 року його призначили начальником сектору в управлінні кадрового забезпечення ГУ Національної поліції у Волинській області. Згодом став начальником, а потім заступником начальника інспекторського відділу управління організаційно-аналітичного забезпечення волинської поліції.

З листопада 2001 року Сергій Шевчук перебував на квартирному обліку у Луцькій міськраді для отримання житла у позачерговому порядку. І вже ось-ось мав би отримати житло, аж почалася реформа міліції.

ШВИДКИЙ СУД І ДОЛЕНОСНЕ РІШЕННЯ

Вміння і навички правоохоронця Сергія Шевчука перевіряла атестаційна комісія №1. За результатами останнього випробування – співбесіди – її члени вирішили, що чоловік не відповідає займаній посаді та підлягає звільненню з органів поліції через службову невідповідність. Попри те, що на тестуваннях він набрав 92 бали із 120 можливих.

Досвідчений міліціонер не погодився з таким рішенням і подав скаргу до Апеляційної атестаційної комісії Західного регіону № 2. Однак друга інстанція відмовила Сергію Шевчуку у зміні результатів атестації. Все йшло до звільнення.

За кілька тижнів правоохоронець звернувся до суду аби відстояти своє право на посаду. Розгляд у Волинському окружному адміністративному суді відбувся досить швидко. Коли інші колеги лише готували і подавали позови, справу Сергія Шевчука уже розглядали і вже наприкінці травня 2016 року суд постановив скасувати результати атестації.

Причина цьому – суперечності в новому на той час Законі України «Про Національну поліцію», Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських та в самій процедурі проведення переатестації. Також суд взяв до уваги позитивну характеристику правоохоронця з місця роботи та високі результати тестування. Феміда звернула увагу, що в протоколах атестаційних комісій відсутня мотивація прийнятих ними рішень та не відображена інформація про хід проведення співбесід, зміст питань, які ставилися позивачу, та відповіді на них, відсутні покликання на конкретні матеріали, на підставі яких прийняті зазначені рішення.

Тому суддя Наталія Плахтій задовольнила позов Сергія Шевчука. Він залишився працювати на своїй посаді. І не дарма.

ДЕРЖАВНА КВАРТИРА НА 80 КВАДРАТІВ, ЗЕМЛЯ БІЛЯ КУРОРТНОГО СВІТЯЗЯ

Менш ніж за рік після того, як Сергій Шевчук опинився за крок до звільнення, йому надали двокімнатну квартиру площею 80,6 кв. м. в новобудові на вулиці Липинського. З квартирного обліку поліцейського зняли, а помешкання в гуртожитку, яким він нібито користувався, мав звільнити.

Відповідне рішення спочатку ухвалила житлова комісія волинської поліції, а потім затвердив виконком Луцькради.

Але це було пізніше, а у 2016-му, відстоявши в суді свою посаду, Сергій Шевчук зайнявся приватизацією отриманих 12 соток землі біля самісінького мальовничого озера Світязь, поруч із елітним садівничим масивом «Іллічівка».

Ділянку Сергію Шевчуку виділили як учаснику антитерористичної операції. Поруч роздали ще десятки ділянок, які призначалися учасникам антитерористичної операції і розподілялися не місцевою Пульмівською сільрадою, на чиїй території знаходяться, а Головним управлінням Держгеокадастру в області.

Наприкінці червня Держгеокадастр дозволив поліцейському приватизувати цю землю. Вже за два місяці після цього на ділянці Сергія Шевчука журналісти «Сили правди» помітили оголошення про продаж. Однак, поліцейський запевняє, що оголошення не його.

ДВА БУДИНКИ І КВАРТИРА ЕКС-ДРУЖИНИ, ЯКОЇ НЕМАЄ В ДЕКЛАРАЦІЇ

У жодній із електронних декларацій Сергія Шевчука не знайти його дружини, лише діти. Поліцейський каже, що із дружиною вони давно розведені. Однак, «Сила правди» встановила, що подружжя проживає разом, світлини із соцмереж свідчать, що інколи вони разом і відпочивають.

Судячи з усього, останнім часом поліцейський та його сім’я проживала зовсім не в гуртожитку, а у власному будинку в районі вулиці Львівської у Луцьку. Будинок Анни Шевчук на 87,5 кв. м. за інформацією з реєстру нерухомого майна придбаний у 2004 році.

Журналісти «Сили правди» кілька разів фіксували, як від будинку уранці Анна Шевчук від’їжджає на автомобілі разом із чоловіком та дітьми.

Подружжя користується як мінімум двома автомобілями, лише одне з яких є в декларації поліцейського Сергія Шевчука. Одне з них – «Seat Alhambra» 2012 року випуску, яке зареєстроване на матір поліцейського. Офіційно Сергій Шевчук користується цим авто з моменту придбання його матір’ю – з березня 2017 року. До цього таке ж авто, але 2006 року випуску мала дружина Анна.

Друге більш статусне авто – «Volkswagen Tiguan» 2010 року випуску – зареєстроване на Анну Шевчук, придбане у тому ж 2017 році.

В останніх деклараціях Сергія Шевчука відображені лише отримані від держави ділянка та квартира. Ані «Volkswagen», ані будинку в районі Львівської там немає. Відповідно ж до закону «Про запобігання корупції» в електронній декларації має бути відображене все майно, яке не лише належить декларанту, його сім’ї, або особам, з якими він має спільний побут (наприклад, цивільній дружині), але й майно, яке постійно перебуває на праві користування у них.

Окрім вищевказаного будинку, Анні Шевчук належить ще один будинок. Вже новіше і більше помешкання на вулиці Заповітній у Луцьку площею 166 кв. м. з ділянкою площею 5 соток зареєстроване за жінкою у 2013 році. Помешкання ще з 2014 року і досі в стані будівництва.

Окрім двох будинків на Анну Шевчук у 2007 році за договором купівлі-продажу зареєстрована і квартира в центрі міста у багатоповерхівці на вулиці Винниченка площею 42,3 кв. м. – фактично через дорогу від нинішнього місця роботи Сергія Шевчука.

Тож чи справді в поліцейського і його сім’ї залишилася така нагальна потреба в житлі, як ще 15 років тому, коли він ставав на квартирну чергу? Чи не тому Анна Шевчук із кількома об’єктами нерухомості відсутня в деклараціях поліцейського, щоб виправдати потребу в безкоштовній державній квартирі?

ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ: ВСЕ ЧЕСНО ЗАДЕКЛАРУВАВ

Ми довго не могли зв’язатися із Сергієм Шевчуком, аж поки не з’ясували його справжнє місце проживання. І хоч правоохоронець двічі погодився зустрітися і пояснити все, під час зустрічей офіційно будь-що коментувати відмовлявся. Лише переконує: все задекларував відповідно до законодавства.

З його слів, його матір вже чимало років проживає і працює за кордоном, тож з її допомогою придбав автомобіль. Не заперечує, що проживає у будинку колишньої, чи то пак нинішньої дружини, але переконує, що ніякого відношення до її майна не має, тому й не декларує.

Поліцейський каже, що на Донбас їздив у 2015 році. Чому ж атестаційні комісії під час переатестації двічі приймали негативні рішення щодо нього – не зізнається. Припускає, що через саму приналежність до Держслужби боротьби з економічною злочинністю.

Юрій ГОРБАЧ

Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

 

 

Коментарі
03 Жовтня 2018, 03:17
Да уж, а жопа в них не трісне.
03 Жовтня 2018, 03:18
Жопа не зліпнеть<br/>ся
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024