На Волині заборонили санітарну рубку, щоб вберегти ліси

24 Червня 2016, 14:00
1663 Джерело: kurs.if.ua

Аби впорядкувати питання вирубки лісових насаджень, на Волині тимчасово заборонили санітарну вирубку лісів. Відповідне розпорядження про заборону підписав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Волинські новини повідомляють, що документом за № 283 від 17 червня 2016 року «Про впорядкування вирубки лісів» рекомендовано Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства у межах наданих повноважень «в установленому законодавством порядку вирішити питання тимчасового припинення проведення рубок, у тому числі вибірково-санітарних, суцільних санітарних, лісовідновних, рубок реконструкції, тощо, (за винятком рубок догляду за молодняками – освітлення, прочищення) на території об’єктів природно-заповідного фонду державного та місцевого значення до внесення змін у Санітарні правила в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року № 555».

Окрім того, санітарно-оздоровчі заходи в лісах постійних лісокористувачів області рекомендують погоджувати із районними державними адміністраціями та Управлінням екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. При цьому інформувати владу та громадськість про проведену роботу в частині впорядкування вирубки лісів.

Інші ж відомства – управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації та Державна екологічна інспекція в області – повинні повідомити всіх лісокористувачів, які здійснюють лісогосподарську діяльність на території Волинської області і відносяться до різних сфер підпорядкування, про неприпустимість проведення у підпорядкованих їм лісових масивах незаконних рубок лісу, а також забезпечити контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства України всіма постійними та тимчасовими лісокористувачами, які здійснюють лісогосподарську діяльність на території Волинської області у відповідності до компетенції.

Аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок волинських лісів – незаконні.

На Волині цього року запланували 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки, завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень, - переконують занепокоєні представники громадськості.

25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром