Як шачани на «Українському коровай-сузір’ї» гуляли та короваї зі снопами виставляли

01 Жовтня 2018, 12:45
4931

У неділю, 30 вересня, у Володимирі-Волинську відбувся щорічний фестиваль «Український коровай-сузір’я 2018». Цей рік – уже 11-й, відколи до Княжого міста звозять свої витвори майстрині та коровайниці з усієї Волині.

Загалом для уваги відвідувачів фестивалю представили 43 короваї з Любомльського, Луцького, Турійського, Локачинського, Ратнівського, Шацького та інших районів. Проте чи не найбільше короваїв представили на виставці господарі свята – Володимир-Волинський район. А відкрила фестиваль народна артистка України Ніна Матвієнко.

Основною темою обласного заходу є показ весільних та жниварських традицій. Тому, крім короваїв, кожен район репрезентував ще й снопи, які стали справжніми витворами мистецтва.

Цього року Шацький район також взяв участь у фестивалі. Очолювала делегацію Людмила Цевух, в.о. голови Шацької ОТГ, та начальниця відділу культури і туризму Шацької РДА Оксана Юхимук. На фестивалі шачани представили спільний етномайданчик – від Шацької ОТГ та працівників культури Шацького району, де облаштували рибальське подвір’я. А біля імпровізовано рибальського подвір'я майстер-клас із плетіння кошиків проводив шачанин Степан Левчук.  

Привезли на фестиваль два короваї з Шацького району: один спекла знана у Прип’ятському старостинському окрузі коровайниця Ірина Данилюк із села Кропивники, другий – коровайниця зі стажем Валентина Карамач із села Острів’я.

2

Із головної  сцени фестивалю з-поміж чималої кількості радували виступами й народні фольклорні колективи «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович), які представили Шацьку ОТГ, та фольклорний колектив «Острів’яночка» клубу с. Острів’я (керівник колективу Валентина Карамач), а також вокалом – методистка Шацького РБК Світлана Постернак.

Майстерну роботу з відтворення автентичних зразків обрядової звичаєвої культури у вигляді снопів представила завідуюча клубом села Ростань Лариса Глушкова, котру за це відзначили на фестивалі грамотою. Грамоти за короваї повезли додому й шацькі коровайниці. А за етномайданчик Шацькому району оголосили подяку.

2

«Враження від фестивалю – лише найкращі. Сподрбався його формат, було на що подивитись і що перейняти. Організатори оформили декілька фотозон, де відвідувачі та гості залюбки фотографувалися. Вражала виставка весільних ретро-фото, весільних рушників, вишитих картин. Цікаво було подивитись дефіле моделей у весільних сукнях різних років», - поділилась враженнями від фестивалю Оксана Юхимук.

Фото - зі сторінки у Facebook Лариси Демакової.

1

1

2

2

1

1

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром