Жителі Мельників не хочуть, щоб у селі була вулиця Бориса Клімчука

23 Червня 2016, 09:00
Жителі вулиці 17 Вересня 3177
Жителі вулиці 17 Вересня

У вівторок, 21 червня, в клубі села Мельники відбулося громадське обговорення на тему перейменування вулиці 17 Вересня - відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки».

Представників громади на обговорення прийшло небагато, проте всі брали активну участь у дискусії.

--Існує двояке трактування події, яка відбулася в Україні 17 вересня 1939 року. Для одних це визволення, для інших – окупація. Утім, для пересічних громадян, що 17 вересня, що 15-те чи 16-те – це дати, які ні про що не говорять. Чому влада не дослухається до думки таких людей?—першою виступила сільська активістка Галина Мазурик.

Секретар Шацької селищної ради Людмила Цевух, яка головувала на цьому заході, відзначила, що перейменування відбудеться, оскільки йдеться про виконання Закону України. На звернення депутата районної ради Володимира Найди, підкріплене листом громади с. Мельники з 93-ма підписами, Волинська обласна держадміністрація запропонувала перейменувати вулицю 17 Вересня на Бориса Клімчука. Аргументи – колишній губернатор Волині побудував у Шацькому районі дві школи, дитячий садок, лікарню і поліклініку, дороги. Зокрема в Мельниках звів дитсадок, заасфальтував дороги, відновив вуличне освітлення.

Більшість людей негативно відреагували на зачитане звернення, автором якого є депутат Найда, тим більше, що підписи громади збиралися ще 2 роки тому. Їхня позиція – на називати вулиці іменами політичних діячів, бо влада зміниться, і перед громадою знову ставитимуть питання руба про перейменування. На думку людей, вулиці потрібно дати безневинну назву на кшталт Приозерна чи Пісочна.

Перед земляками виступив і Сергій Сидорук, перший заступник голови Шацької РДА:

--Так, є закон, якого потрібно виконувати. Якщо ви цього не зробите, назву вулиці змінять без вас. Проте я теж є противником перейменування. Нещодавно я був на громадському обговоренні в селах Піща та Острів’я. Там перейменували вулицю Леніна, але відмовилися змінювати назви вулиць Радянська і Чапаєва. Люди вважають, що перша походить від слова «рада», а походження другої – від вуличного прізвиська місцевого жителя, який служив у війську Чапаєва. Я з ними згідний. Це їхня територія, їхня історія і їхнє право так думати. 

Багатовекторність думок призвела до того, що з єдиним варіантом  назви вулиці так і не визначилися. Жителі села вирішили грунтовно обговорити всі можливі назви, зібрати по вулиці підписи на підтримку тієї, яка влаштує всіх і передати з відповідним зверненням у Шацьку селищну раду. Пообіцяли працювати оперативно, оскільки, як наголосила Людмила Цевух, терміни обговорень закінчуються, і документ з пропозицією повинен лежати в Волинській обласній державній адміністрації вже за тиждень. 

Коментарі
18 Травня 2017, 22:36
Виб секретаря привели в належний вигляд,а то така страшна ,що страшно дивитися
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром