Шацьк: людям похилого віку розповіли про їхні права

28 Вересня 2018, 12:50
1644

Відбулася зустріч фахівців правової сфери зі слухачами «Університету третього віку» Шацького територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та непрацездатних громадян.

27 вересня головний спеціаліст Шацького бюро правової допомоги Олена Наумич спільно з головним спеціалістом Шацького районного відділу ДРАЦС Тетяною Семерей провели зустріч зі слухачами «Університету третього віку» Шацького територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та непрацездатних громадян.

З присутніми обговорили теми щодо порядку визнання особи недієздатною та встановлення опіки. Адже знання законодавства необхідне кожному, бо з цими питаннями доводиться стикатися практично будь-якій людині.

Так, Олена Наумич зазначила, що відповідно до частини 1 статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу (частина 1 статті 295 ЦПК України).

Заяву про визнання фізичної особи недієздатною можуть подати члени її сім'ї, близькі родичі, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад (частина 3 статті 296 ЦПК України).

До такої заяви обов'язково мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров'я та виписка з історії хвороби.

Під час заходу були поширені інформаційні матеріали з питань захисту прав громадян, про безоплатну правову допомогу,  буклети «Я МАЮ ПРАВО!».

За безоплатною правовою допомогою та юридичними консультаціями звертайтеся в Шацьке бюро правової допомоги, вул. 50 років Перемоги 1 ,  тел. (03355) 2-08-47.

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром