28 вересня в Шацьку: гуси летять – зиму на хвості тягнуть

28 Вересня 2018, 09:35
2312

Цитата дня: «Якщо ваш внутрішній голос каже, що ви не можете малювати – малюйте якомога більше, тоді цей голос затихне», – Вінсент Ван Гог.

Цей день в історії:

Всесвітній день моря. 

Всесвітній день боротьби проти сказу.

1651 — між Богданом Хмельницьким і поляками укладений Білоцерківський мир.

1973 — Скасоване рішення ЦК КПУ про створення на острові Хортиця у Запоріжжі державного заповідника.

Народилися:

1918 — Василь Сухомлинський, український педагог («Серце віддаю дітям», «Про виховання») (пом. 1970).

1921 — Михайло Заєць, діяч УПА, автор спогадів про командира УПА Романа Шухевича.

Померли:

1956 — Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко), український письменник-сатирик.

Іменинники: Андрій, Віссаріон, Герасим, Григорій, Дмитро, Євдокія, Іван, Ігнатій, Йосип, Леонід, Людмила, Макар, Максим, Марія, Микита, Микола, Петро, Порфирій, Семен, Степан, Федот, Яків.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Криваве престольне свято в Шацьку - один день з історії селища

На престольне свято Різдва Богородиці, в Шацьку розігралася кривава трагедія. За традицією, цього дня у селищі завжди бувало людно. До того ж чекали приходу Червоної армії і з цієї нагоди спорудили арку та прикрасили її квітами й червоними прапорами. По обіді з боку Любомля з’явилися вершники. Як з’ясувалося згодом, це були підрозділи польської армії та поліції, що відступали в напрямку Влодави. Побачивши натовп і дізнавшись, з якою метою він зібрався, кавалеристи почали стріляти... 

Погода 28 вересня 

Ясному ранку прийде на зміну хмарна погода, яка утримається у Шацьку до самого вечора. Без опадів. Температура +11...+18.

Народний прогноз погоди: 28 вересня вшановується пам'ять святого Микити, якого називали Микита Гусепроліт: «Гуси летять – зиму на хвості тягнуть». Якщо гусак лапу піднімає – до холоднечі, на одній нозі стоїть – до морозу, полощеться у воді – на тепло, дзьоб під крило ховає – до ранньої зими. Якщо гуси цього дня полетять, то на Покрову буде мороз, а ні – зима прийде пізніше.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024