Учні Шацької школи-гімназії взяли участь у фінальних змаганнях міжнародної освітньої кампанії

27 Вересня 2018, 10:45
3680

Культурна столиця України – м. Львів – минулих вихідних вітала команду учнів ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- гімназія» смт Шацьк на фіналі змагань освітньої кампанії для шкіл в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Навесні цього року шацькі гімназисти з подання мами одного з учасників команди – Діани Гуж – загорілися ідеєю конкурсу. За короткий проміжок часу вони об’єдналися в команду «Діти України» і створили цікаву відеопрезентацію та виконали всі творчі завдання на тему збереження культурної спадщини прикордонного регіону. Школярі подали заявку на участь у міжнародному конкурсі, а вже через деякий час дізналися, що пройшли рейтинговий відбір та опинилися в числі 24-х команд-переможниць.

Про те, як шацькі школярі у Львові створювали і презентували спільні мистецькі проекти, як відкривали в собі нові таланти, знаходили друзів і отримували євро-подарунки, розповідає Ольга Кропивник, соціальний педагог Шацької школи-гімназії, капітан команди «Діти України».

-Діти, які ввійшли в склад команди, а це нинішні дев’ятикласники Олександр Москалюк, Дан Гуж, Софія Цюп’ях і Надія Турич, всі завдання конкурсу виконали самостійно. Як керівник, я мала завдання створити і надіслати проектнузаявку, розподілити учнів по групах відповідно до їхніх талантів і вподобань, провести перемовини з організаторами конкурсу тощо. І наприкінці вересня приїхати разом з дітьми у Львів на фінальні змагання.

Як зазначила Ольга Вікторівна, програма фіналу була насиченою і складною. Діти разом з однолітками з України, Польщі і Білорусі працювали в таких групах: вокал (Софія Цюп’ях), хореографія (Олександр Москалюк), мода (Надія Турич), музейне мистецтво (Дан Гуж). В останній день змагань школярі повинні були публічно продемонструвати свої спільні напрацювання на площі міста Львів, тому посилено готувалися до виступів. На жаль, погода підвела, задощило, і фінальні виступи відбулися в Італійському дворику Львова – пам’ятці архітектури епохи Відродження.

- Утім, негода не вплинула на настрій дітей. Вони розкрили і реалізували свої таланти, продемонструвавши креативність і подарувавши море задоволення глядачам. Софійка разом з однолітками зі змішаної транскордонної команди виконала декілька народних пісень трьома мовами. Сашко демонстрував танець – флешмоб. Команда Дана створювала пізнавальний квест для дітей і виготовляла грамоти (робила написи чорнилом і створювала печатки). Надя у своїй «модній» групі власноруч виготовила колоритну етнічну сукню – до речі, без використання голки і ниток, і професійно продефілювала в ній. Споглядаючи виступи, я відчувала  велику гордість за наших талановитих дітей! – не приховувала емоцій Ольга Кропивник.

Команда з Шацька не лише посилено працювала у Львові, для дітей організували цікаву екскурсію містом, їх забезпечили проживанням у комфортному готелі і щоденним триразовим харчуванням. Після фінальних виступів була святкова вечеря: барбекю і шведський стіл, а на завершення – дискотека. Кожен учасник фінальних змагань, у тому числі і юні шачани, отримали від організаторів гарні подарунки: рюкзак, наручний годинник, навушники і пляшку для води.

Враженнями від поїздки поділився один з учасників команди з Шацька Олександр Москалюк:

-Я працював у групі, де нас вчили танцювати флешмоб. Не було важко, навпаки, цікаво, я без проблем запам’ятав і відтворив усі рухи. Знайшов у Львові нових друзів. Хоч ми були з різних країн, але це не стало на заваді нашого спілкування. Так, з поляками я розмовляв англійською. Все було чудово, ми дізналися багато нового про українську культурну спадщину, зрозуміли, що її потрібно берегти і популяризувати. А найбільше мені сподобалися шведський стіл і дискотека!

Реалізована освітня кампанія – це ще один важливий крок до інтеграції нашого прикордонного регіону в європейський простір, це спільні надбання і проблеми, виховання в дітей толерантного ставлення до культури та звичаїв країн-сусідів, це, зрештою, дружба дітей без кордонів, - упевнена капітан команди юних шачан Ольга Кропивник. Щоб розбудувати в Україні і, зокрема, в озерному краї комфортний власний дім, навчитися цінувати свою історію і надбання предків, дітям потрібна віра в себе і в свої сили. І саме її учні Шацької школи-гімназії отримали в ході міжнародної освітньої кампанії.

 


 

Мирослава ЦЮП’ЯХ  

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром