Мельники: учнівське лісництво взяло участь в українсько-польській акції «Дорога до миру»

24 Вересня 2018, 18:30
3164

Учні Мельниківського шкільного лісництва , яке діє на базі ДП «Шацьке УДЛГ», взяли участь у Міжнародній акції «Дорога до миру».

Акція вже другий рік поспіль проводиться у селі Мельники Шацького району за ініціативи ГО «Форум українських журналістів» у Волинській області (голова правління Володимир Данилюк) і люблінської ГО «Srodowiskohufiecpracy» (комендант Яцек Бури) та за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку (консул Марек Запур).

Долучаються до цього заходу і лісівники Волині, зокрема, Шацького УДЛГ та підопічного їм учнівського лісництва. Попри особисту участь у заходах на меморіалі польських офіцерів та підофіцерів Війська Польського і Корпусу охорони пограниччя, що загинули у вересні 1939 р., школярі також взяли участь у традиційному забігу на 1939 м, а восьмикласник Іван Бакун навіть втрапив у призери.

Читайте також: У Мельниках вшанували польських солдат, які загинули у 1939 році від рук червоних окупантів

– Ще однією доброю традицією в с. Мельники стало висаджування дерев у місцевому парку, до якого за сприяння лісівників облуправління лісового та мисливського господарства (начальник Олександр Кватирко) долучаються всі учасники заходу, – каже головний ініціатор заходу Володимир Данилюк. – Зокрема, члени учнівського лісництва дев’ятикласники Каріна Мороз, Іванка Постернак, десятикласники Марина Гудчик, Альона Борсук, одинадцятикласники Орися Дударчук, Дарина Дударчук, Віталій Дударчук, п’ятикласник Тарас Постернак на чолі з їх керівником Валентиною Мороз, директором школи Миколою Маригодою разом із консулом Мареком Запуром, комендантом пляцувки Надбужанського загону Прикордонної варти Республіки Польща в Дорогуску підполковником Робертом Брихліком та прикордонниками застави, депутатом облради Віктором Радчуком, головою Шацької райдержадміністрації Василем Голядинцем, головою Шацької райради Сергієм Карпуком, головою Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса Олександром Жуком, депутатом Шацької райради Сергієм Сидоруком, секретарем Шацької ОТГ Людмилою Цевух, а ще делегацією з м. Любліна висадили у парку рідкісні деревця та екзотичні кущі в пам’ять про загиблих та задля мирного майбутнього.

«Посадити деревця і кущі – це півсправи, – зазначає керівник учнівського лісництва Валентина Мороз. – Тепер нам належить простежити, аби вони прижилися, добре вкорінилися, для цього у суху пору літа чи осені потрібно підживлювати та щедро підливати водою»

Дітям, педагогам школи, завідувачу Мельниківського клубу Федору Гіричу, який також опікується парком, це вдається робити якнайкраще. Принаймні, всі висаджені під час аналогічної минулорічної акції деревця, прижилися і за рік прибавили у зрості.

У місцевому парку, який разом із поважними гостями та активістами рідного села творять юні лісівники, вже понад два десятки порід дерев та кущів. Є тут і знамените гінкго – дерево, яке бачило динозаврів, різні види ялівців і туй. Цьогорічні екзоти «примандрували» до Мельник з Волинської Швейцарії (Лісівничий молодіжний центр) та Волинського лісового селекційно-насіннєвого центру.  

У рамках Міжнародної акції «Дорога до миру» відбулася також пам’ятна академія, під час якої уродженець села Василь Забродоцький передав Мареку Запуру та підполковнику Роберту Брихліку медаль офіцера Війська польського тих часів, знайдену в околицях села.

Організатори цього заходу вважають, що Міжнародна меморіальна акція «Дорога до миру» варта уваги президентів Польщі і України і сподіваються у найближчі роки побачити очільників держав у цім поліськім селі. Тож, можливо, юним лісівникам колись поталанить садити пам’ятні дерева у рідному парку і з президентами.

Сергій Цюриць, прес-служба Волинського ОУЛМГ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024