У Мельниках вшанували польських солдат, які загинули у 1939 році від рук червоних окупантів

23 Вересня 2018, 18:20
6390

Небо плакало за невинно убієнними солдатами, а коли Богослужіння завершилося, рясний дощ припинився...

На честь полеглих у нерівному бою з червоними окупантами 28 вересня 1939 р. офіцерів та підофіцерів Війська Польського і Корпусу охорони пограниччя в Шацькому районі 22 вересня відбулися урочистості, які вже вдруге проводяться у селі Мельники та стали хорошою традицією, - пише «Волинська газета».

З ініціативи ГО «Форум українських журналістів» у Волинській області (голова правління Володимир Данилюк) і люблінської ГО «Srodowiskohufiecpracy» (комендант Яцек Бури) за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку (консул Марек Запур) в с. Мельники Шацького району відбулася патріотична акція, покликана поєднати український та польський народи в гідному ставленні до спільних сторінок історії та спільній протидії новітній збройній агресії Росії в Криму та на Сході України.

2

Тож організатори отримали максимальну допомогу від облдержадміністрації (голова Олександр Савченко), яку репрезентував голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, облради (голова Ігор Палиця), депутатський корпус представляв Віктор Радчук, а також органів самоврядування – Шацької райради (голова Сергій Карпук, один із найактивніших сподвижників ідеї – депутат Сергій Сидорук) і Шацької ОТГ на чолі з виконувачкою повноважень голови, секретарем ради Людмилою Цевух. Традиційно велику організаційну роботу провели активісти із с. Мельники – депутат ОТГ, директор Будинку культури Федір Гірич і директор школи Микола Маригода.

2

Генеральний вікарій Луцької дієцезії РКЦ Ян Бурас і отець Василь із храму УПЦ Святої Анни с. Мельники провели чин Богослужіння біля пам'ятника на честь убитих червоними карателями 28 вересня 1939 р. військовополонених із угрупування польського генерала Францішека Клеберга, котре вступило в нерівний бій із 52-ої стрілецькою дивізією РККА під командуванням генерала Івана Руссіянова. Озлоблені на відчайдушний опір поляків, які відступали за річку Західний Буг та важким пораненням свого комдива (Іванові Руссіянову ледь не ампутували руку, тож він рік пролежав у госпіталі Ленінграда, – авт.), червоноармійці і енкаведисти зірвали злість на беззбройних.

Консул Марек Запур та журналіст Володимир Данилюк
Консул Марек Запур та журналіст Володимир Данилюк

До речі, Василь Забродоцький, уродженець села, колишній військовий ЗСУ, який нині проживає у м. Володимирі-Волинському, показав органіаторам заходу місця загибелі як мінімум ще 2 польських військовослужбовців. Офіцера в чині майора і рядового солдата конвоїри розстріляли прямо на дорозі, тож їхній прах ще доведеться знайти пошуковцям. Власне, саме для цього в с. Мельники й побував екс-голова Горохівської райдержадміністрації, учасник АТО, громадський активіст та помічник-консультант народного депутата України Ігоря Гузя Сергій Годлевський.

...Коли почалася молитва, небо розродилося густим холодним дощем. А коли проповіді святих отців завершилися, негода вщухла. Символічно, чи не так? Як і те, що біля монументу стояла почесна варта з числа охоронців рубежів двох країн – від відділу прикордонної служби «Піща»Луцького прикордонного загону на чолі зі старшим лейтенантом Олегом Селезньовим та відділу Надбужанського загону Прикордонної варти Республіки Польща в Дорогуску (комендант пляцувки – підполковник Роберт Брихлік, який особисто прибув у с. Мельники і отримав із рук Василя Забродського і Марека Запура знайдену на полі колишньої битви медаль  невідомого польського офіцера).

1

Тож учасники широкомасштабного проекту «Дорога до миру» насамперед вшанували пам'ять полеглих у боротьбі з більшовиками в вересні 1939 р. та помолилися за здоров'я я українського війська, яке продовжує боронити Україну та всю Європу від російського окупанта на Донбасі в наш час.

1

А що ця війна не припиняється навіть тут, на Волині, свідчить прикра історія, яка торік сталася на кладовищі в с. Мельники якраз на польське Різдво Христове: українські сепаратисти за гроші ФСБ понищили кілька хрестів на могилах польських прикордонників та облили монумент фарбою. В такий спосіб вони спробували внести черговий розбрат в польсько-українські стосунки, але завдяки оперативності СБУ із Волині групу диверсантів було затримано в м. Чернігові, і вони зізналися в скоєному. А місцеве населення відновило порядок на кладовищі ще до того, як ця новина почала гуляти в мас-медіа...

1

Власне, на відповідальності колишніх диктаторів Адольфа Гітлера та Іосіфа Сталіна за початок Другої світової війни в вересні 1939 р. і на відповідальності нинішнього правителя Кремля Владіміра Путіна наголосив у своєму виступі голова Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса Олександр Жук, який прибув на урочистості в с. Мельники за дорученням голови цієї всеукраїнської громадської організації, Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва. Він також відзначив грамотою та грошовою за велику організаційну роботу директора Будинку культури Федора Гірича.

1

Але це сталося дещо згодом, після спільного забігу українців і поляків на дистанцію 1939 метрів. У супроводі поліцейських автомобілів учасники пробігу «Дорога до миру» в спеціально виготовлених для такої оказії футболках дружно подолали дистанцію. В результаті переможцями визнано Даміана Данкєвіча (м. Люблін), Юрія Дударчука (с. Мельники) і Максима Шевчука (факультет філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, м. Луцьк).

1

Власне, організатори подбали і про додаткові призи, тож Марек Запур і Володимир Данилюк вручили рюкзаки та літературу на тему українсько-польських взаємин наймолодшому і найстаршому учасникові забігу, а також дівчині, яка подолала дистанцію пізніше від усіх.

Ще однією доброю традицією в с. Мельники стало висаджування дерев у місцевому парку, до якого за сприяння лісівників із облуправління лісового та мисливського господарства (начальник Олександр Кватирко) долучилися всі учасники заходу, а також – головні дійові особи, діти з місцевого «Шкільного лісництва» на чолі з педагогом Валентиною Мороз.

А потім були виступи на сцені Будинку культури учасників та організаторів, інтелькультурне спілкування і пісенні дарунки у виконанні колективу «Молодички» на чолі з корінною шачанкою Ніною Вирович і «Злагоди» з м. Луцька під орудою Ігоря Баранюка.

1

Консул Марек Запур та журналіст Володимир Данилюк
Консул Марек Запур та журналіст Володимир Данилюк

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Коментарі
24 Вересня 2018, 12:13
Від визвольної Червоної Армії
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром